Klusidee

Een kraan aansluiten

Tips en advies voor het aansluiten, installeren en monteren van een kraan of mengkraan bv. in de douche of in de keuken of wastafel.
Een kraan aansluiten in keuken of badkamer doet u altijd met de hoofdkraan dicht.

Een mengkraan is een kraan die zowel op warm als koud water is aangesloten, en waarmee u het water mengt tot u de gewenste temperatuur heeft bereikt. Er bestaan twee soorten mengkranen: eengats en tweegats mengkranen. De eerste soort heeft één gat voor de aanvoer van warm en koud water, terwijl de tweede soort twee afzonderlijke gaten heeft. Hier behandelen we de installatie van een tweegats mengkraan. Als u een nieuwe mengkraan gaat installeren, is het handig om op een aantal zaken te letten. Zo zijn er kranen in de handel waarmee u uw waterverbruik behoorlijk kunt beperken. Verder kunt u het beste een kraan kopen met het KIWA-keurmerk. Daarnaast is het belangrijk om een kraan te kopen met de juiste hartafstand.

Kraan aansluiten, het monteren van de kraan

Sluit de hoofdkraan af en draai de tapkraan en alle overige kranen in huis open. Als er geen water meer uit de kranen komt, zijn de leidingen leeg. Doe een stop of een prop in de afvoer om te voorkomen dat vuil en kleine onderdelen van de kraan erin terechtkomen.

 

mengkraanDraai de aansluitmoeren (wartels) van de oude kraan los. Deze bevinden zich tussen de kraan en de sierrozetten. Verwijder de oude kraan.

 

 

 

 

mengkraan-1

Verwijder de sierrozetten door ze los te draaien en schroef de S-koppelingen uit de muurplaat.

 

 

 

mengkraan-2

Wikkel enkele lagen teflon-tape om de schroefdraad van de S-koppelingen. Als u tegen de open zijde van de S-koppeling aankijkt, moet het tape met de klok mee om het schroefdraad worden gewikkeld. Scheur de tape af na drie tot vijf omwikkelingen. Gebruik voor beide koppelingen evenveel lagen.

 

 

kraan-1

Schroef de S-koppelingen stevig terug in de muurplaat. Draai ze tot de hartafstand tussen de koppelingen gelijk is aan de hartafstand van de kraan. Let erop dat de kraan precies waterpas komt te liggen.

 

 

 

 

kraan-2

Controleer of de S koppelingen niet lekken. Goed laten drogen. Daarna de ruimte tussen de s-koppelingen en tegels dicht kitten.

Bevestig de sierrozetten over de S-koppelingen.

 

 

 

aansluiten

Zet de kraan met de twee aansluitmoeren vast op de S-koppelingen. Vergeet niet de pakkingringen te monteren. Gebruik een verstelbare moersleutel of een goed passende steeksleutel om de moeren aan te draaien. Doe er eventueel een stuk doek tussen om beschadigingen te voorkomen.

 

 

Een kraan zelf aansluiten is met deze instructie goed te doen. Tot slot, draai de hoofdkraan open en de aftapkraan dicht. Laat vuil en lucht uit dekranen weglopen en controleer of de nieuwe kraan goed werkt. Is dat het geval, dan draait u alle tappunten in huis dicht.

 

Gerelateerde berichten