Klusidee

Voordelen van buiten de randstad wonen

Je leest het overal: de woningmarkt is nagenoeg op slot. De prijzen blijven maar stijgen en dit is vooral in de grote steden in het westen van ons land. Ben je opzoek naar een woning en sta je op het punt om eens buiten de randstad te kijken? In dit artikel lees je de grootste voordelen van wonen buiten de randstad.

Relatief goedkope huizen

De meest voor de hand liggende reden om buiten de randstad te gaan wonen is natuurlijk dat de gemiddelde prijs van een woning daar een stuk lager ligt. Zo betaal je in Haarlem bijvoorbeeld evenveel voor een appartement als je in het oosten van Nederland voor een eengezinswoning zou betalen. Was je van plan in de randstad iets te huren? Je zou dan ook kunnen overwegen om in plaats daarvan een woning die niet in een van de grote steden in het westen ligt te gaan kopen. Vraag in dat geval eens hypotheekadvies aan; grote kans dat je maandelijks voordeliger uitkomt dan wanneer je in de randstad een woning zou huren.

Rust en regelmaat

Als je een drukke baan hebt in één van onze grote steden is het fijn dat wanneer je niet aan het werk bent je ook echt kunt ontspannen. Wanneer je voor een woning buiten de randstad kiest, zul je snel merken dat mensen hier veel minder gehaast leven. Er is weinig verkeer en er zijn niet zo veel mensen. Daarnaast ben je buiten de randstad ook sneller in de natuur. Vaak kun je in het westen er zo een halfuur tot een uur voor uittrekken voordat je in het bos bent. Wanneer je buiten de randstad woont ben je vaak met tien minuten in de natuur. Zo kun je na je drukke werkweek heerlijk op adem komen in de openlucht. 

De bereikbaarheid is steeds beter

Wanneer je een baan in de grote stad hebt is het natuurlijk fijn als je ook in de desbetreffende stad woont. Niets is zo vervelend als je ’s ochtends te moeten haasten om op je werk te komen. Toch zijn de verbindingen via het openbaar vervoer tussen de randstad en de rest van Nederland goed geregeld. Zo is het westen van het land vanaf steden zoals Apeldoorn of Arnhem in ongeveer een uur te bereiken. Ook is het reizen met de auto tussen de randstad en steden buiten de randstad steeds beter geregeld. Zo kun je vaak van tevoren uitzoeken waar het druk is op de weg of waar er de meeste files of wegwerkzaamheden zijn. 

Nog meer in huis door het thuiswerken

Door het thuiswerken brengen we nog meer in huis door. Zorg dat je de ruimte hebt. Het is lekker om een iets groter huis te bewonen en tussen het werken door even lekker in een tuin te kunnen zitten. Van de extra tijd die ontstaat door het thuiswerken kun je genieten door te klussen in de tuin.

Groeiende werkgelegenheid 

Mocht je het reizen toch niet zien zitten dan is werken buiten de randstad misschien een optie. Vroeger bevonden sommige werksectoren zich alleen in het westen van het land, maar dit is allang niet meer zo. Veel bedrijven hebben tegenwoordig ook vestigingen buiten de randstad. Ook zijn er bedrijven die, omdat we steeds meer thuiswerken, afwijken van het werken in één aangewezen hoofdkantoor. Zij hebben de mogelijkheid gecreëerd tot flexwerken in door hun bedrijf doorgevoerde ‘flexkantoren’. Hopelijk heeft dit artikel je gemotiveerd om eens verder dan de randstad te kijken!

Gerelateerde berichten