Klusidee

Een gipsplaten wand plaatsen

Gipsplaten zijn uitermate geschikt voor het plaatsen van een scheidingswand. Hoe u de gipsplaten kunt plaatsen leest u in onderstaand artikel.

1 Gipsplaten wand algemeen.
2 Gipsplaten wand met een houten frame.
3 Wand met een stalen frame.

Gipsplaten plaatsen algemeen

scheidingswandMet scheidingswanden heeft u vele mogelijkheden. U kunt een gipsplaten wand eenvoudig plaatsen met een houten stijl- en regelwerk en gipsplaten van 9,5 mm dik. Dit is erg verleidelijk omdat de dunnere gipsplaten nu eenmaal goedkoper zijn dan de dikke gipsplaten.
Houd u er echter rekening mee dat het geld dat u bespaart, weer uitgeven wordt aan de extra staanders die u nodig heeft (bij 9,5 mm dikke gipsplaten moeten de staanders om de 30 cm staan in plaats van om de 60 cm zoals bij de 15 mm dikke platen).

Wat betreft brandwerendheid, geluids- en wamte-isolatie en ophangmogelijkheden zal deze wand een minder hoge bijdrage leveren.
Met gipsplaten van 15 mm dik maakt u een stevige scheidingswand. Met stalen liggers en staanders gaat dit snel en gemakkelijk. U bent verzekerd van een mooi vlak en stevig resultaat. Bovendien krijgt u een hoge geluidsisolatie, brandwerendheid en warmte-isolatie.

Door de bestaande toegangsdeur te verwijderen en in de scheidingswand een knik aan te brengen, kunt u met minimaal verlies aan vloeroppervlak, beide ruimten van een eigen toegangsdeur voorzien.

Gipsplaten op maat snijden

Gipskartonplaten zijn met behulp van een stanleymes eenvoudig op maat te maken. Snij de plaat aan de zichtzijde voldoende diep in. Leg de plaat vervolgens bij voorkeur met de insnijding op de rand van een werkblad of staalprofiel en breek hem. Snij tot slot de kartonlaag aan de achterzijde van de geknikte plaat door.

gips-snijden

Zware voorwerpen bevestigen aan de wand

Wanneer er van te voren rekening gehouden wordt met het bevestigen van zware materialen kan een gipswand heel wat hebben. Bevestig van te voren een plank achter de gipsplaat. Het gewicht komt zo niet op de gipsplaten maar op de plank die bevestigt is aan het plaatdragende frame.

1 Gipsplaten algemeen.
2 Gipsplaat wand maken met een houten frame.
3 Wand met een stalen frame.

Gerelateerde berichten