Klusidee

Een gipsplaat wand maken met een houten frame

Gipsplaat is uitermate geschikt voor een scheidingswand. Hoe u de gipsplaat wand stap voor stap zelf kunt maken met een houten frame leest u in onderstaand artikel.

1 Gipsplaat algemeen.
2 Wand met een houten frame.
3 Wand met een stalen frame.

Gipsplaten wand met houten frame

houten-frameBreng een regelwerk aan, dat als frame dient voor de wand. U heeft voor een regelwerk de keuze tussen hout en metaal. In deze beschrijving gaat we uit van een houten regelwerk. Door ongeschaafde, vuren regels van 50 x 50 mm vast te schroeven tegen de vloer, de muren en ten slotte het plafond, maakt u de omlijsting van het regelwerk. Zorg ervoor dat de plafondregel zich precies boven de vloerregel bevindt.

Breng in het frame een deurkozijn aan, als dat nodig. Het deurkozijn zet u precies op zijn plaats met behulp van schoren.

Breng in het frame de staanders aan, op een hart-tot-hartafstand van 60 cm van elkaar (dat is de afstand van het midden van de ene staander tot het midden van de volgende). Maak de staanders vast door schroeven schuin in het frame te draaien.

Indien u gipsplaat van 9,5 mm gebruikt adviseren wij u staanders om de 30 cm te plaatsen i.v.m. de stevigheid.
gips-1
Bevestig de gipsplaat aan één kant van de scheidingswand. Dit doet u met speciale snelschroeven voor gipsplaten. De platen moeten 1 cm korter zijn dan de afstand tussen vloer en plafond. Zet de plaat tegen de wand met behulp van een wig. Leg de wig op de grond en richt de plaat op terwijl deze op de wig rust. Druk nu de plaat tegen de muur en schroef hem vast tegen de staanders. Hierbij kunt u gebruik maken van een schroefhulpstuk, zodat u de schroeven niet te ver kunt indraaien.

Op plaatsen waar de wand straks zwaar belast wordt, kunt u een dwarsbak plaatsen

wand-1

Als u wilt, kunt u in de scheidingswand geluids- en/of warmte-isolerend materiaal aanbrengen, bijvoorbeeld als u van één kamer twee kamers wilt maken. U kunt ook leidingen voor elektriciteit aanbrengen, als u een wandcontactdoos wilt aanbrengen op of in de wand.

Materialen die u nodig heeft
Klusidee heeft de volgende boodschappenlijst voor u samengesteld:

Blokkwast
Boormachine
Diepgrond
Gipsplaatschroeven 25mm
Gipsplaten:
-standaard (9.5mm dik, 60cm breed, diverse lengtes)
-Talentboard (12.5mm breed, 60x120cm, dikte 9.5mm voor natte ruimtes)
Gatenzaag
Gipsschroevenbit
Hobbymes
Houtboor 6mm
Metalen lineaal langer dan 60 cm
Nadenband
Nadenvuller
Plamuurmes
Rolmaat
Schroefmachine
Schuurpapier
Steenboor 6mm
Spijkerpluggen 6 cm lang
Timmermanspotlood
Vuren latten, ruw 22×50 mm
Waterpas
1 Gipsplaten wand plaatsen  algemeen.
2 Wanden met een houten frame.
3 Wanden met een stalen frame.

Gerelateerde berichten