Klusidee

Deur afhangen

deur_metenEen deur afhangen is een niet al te moeilijk maar wel een heel secuur klusje. In onderstaande beschrijving kunt u stap voor stap lezen hoe u te werk moet gaan.

Denkt u eraan dat wanneer u een massieve deur gaat afhangen u rekening moet houden met de luchtvochtigheid. De vochtigheidsgraad van het hout mag niet boven de 12 procent liggen.

Een deur afhangen begint met de deur pas maken

Meet het kozijn op. De maten moeten worden genomen van het kozijnsponninggedeelte waar de deur invalt. Trek voor de juiste breedtemaat ca. 5 mm van de door u gemeten maat af. Bij vervanging van een deur kunt u ook eenvoudig de te vervangen deur opmeten.

Tip: Houd rekening met maatverschillen in een kozijnopening. Meet de breedte daarom op drie plaatsen (onder, midden en boven). Meet de hoogte aan zowel de linker- als de rechterzijde. Houd rekening met een eventuele stofdorpel.

Kiezen voor stomp of opdek

Voor het afhangen van de deur is het noodzakelijk te weten wat voor  kozijn u heeft, deze bepaalt of er een stompe- of opdekdeur geplaatst moet worden. De meeste deuren zijn tegenwoordig voorzien van een opdekrand. Het grote voordeel daarvan is een eenvoudige en snelle montage.
Binnendeuren zijn leverbaar in stompe- of opdekuitvoering. Kies voor uw buitendeur altijd een stompe uitvoering. Schaf een deur aan die maximaal 30 mm hoger of breder is dan het kozijn.

stompopdek

 

Bepaal hoe de deur moet draaien. Ga aan de kant staan waar u de deur naar u toe trekt bij het openen. Hangen de scharnieren aan de rechterkant, dan is de deur rechtsdraaiend. Hangen de scharnieren aan de linkerkant, dan is de deur linksdraaiend.

opendeur

Stap voor stap afhangen

Controleer of het kozijn maatvast is. Wanneer het kozijn los zit, zet u het vast met pluggen of cement.

boor
Verwijder de oude deur door de scharnieren aan de deurkant los te schroeven. Om het uitbreken van hout te voorkomen, tikt u het scharnier zijwaarts uit het kozijn.

scharnieren
Schaaf nu de nieuwe deur op maat. Hiervoor maakt u een steun die de deur verticaal houdt zodat u beide handen vrij heeft. Ook handig zijn enkele wiggen waarmee u de deur in de opening kunt klemmen. Zorg ervoor dat de schaaf- en handbeitels vlijmscherp zijn. U kunt ook een elektrische schaaf gebruiken.

steunen

 

Begin aan het einde te schaven en ‘loop’ al schavend naar achteren. Zo schaaft u de te schaven zijde niet hol en pakt de schaaf altijd. De boven- en onderkant schaaft u vanuit de buitenzijde naar binnen toe af. Zo kunnen er geen splinters van de kopse kant afbreken. Voor het schaven van kophout stelt u de schaaf zoet (fijn) af.

pas

 

De deur moet staande op de dorpel 7 tot 8 mm ruimte over hebben. De sluitzijde – de kant waar het slot komt te zitten – schaaft u iets schuin naar binnen af opdat de deur beter sluit, zonder te wringen. Voor het afhangen van de deur is het belangrijk dat de hang- en sluitzijde in lijn staat met het kozijn (regelmatig passen).

waterpas
Daarna tekent u de sluitzijde af. Aan de sluitzijde moet 2 tot 3 mm ruimte overblijven. Plaats de scharnieren op 10 tot 15 cm van de boven- en onderkant. De scharnieren moeten verzinken in de deur en het kozijn. De knoop (hier loopt de scharnierpen doorheen) moet 2 mm vrij van het kozijn zitten.

aftekenen

 

Teken de diepte en de maat zorgvuldig af en zet de scharnieren vast met een schroef. Begin bij het kozijn. Zet nu de deur in de opening en stel goed met behulp van de wiggen. Een strook karton van 3 mm die u tussen de deur en de bovendorpel steekt kan goede diensten bewijzen bij het stellen.

meten
U tekent de boven- en onderzijde van de scharnieren op de deur. Verwijder de deur en teken het scharnierblad haaks af op de sluitkant van de deur. De insteekdiepte – de afstand van de rand van het hout tot het scharnierblad – moet 2 mm meer zijn dan de insteekdiepte van het kozijn. Zo ontstaat er een ruimte van 2 mm tussen de deur en het kozijn.

deur

 

Breek eerst de nerf door met de beitel haaks op de nerven in te slaan. Daarna steekt u, met de beitel horizontaal, de uitsparing uit. Het scharnierblad moet vlak liggen en mag niet uitsteken. Voordat u de scharnierbladen vastschroeft, schildert u de boven- en onderkant van de deur en de uitsparingen van de scharnieren.

beitel

 

Om de plaats van de gaten voor de deurklink en de sleutel te bepalen, legt u het slot op de buitenkant van de deurstijl. Met een priem geeft u de juiste plaats aan, waarna u de gaten kunt uitboren.

last

 

Sla met een hamer de scharnierkoppen in een lijn en plaats de scharnierpennen om de deur in het kozijn te bevestigen. Doe de deur open en schroef de scharnieren zowel op het kozijn als op de deur vast. De maat van de inkeping wordt bepaald door de maat van het scharnierblad. Het scharnier is goed bevestigd als de knoop min. 2 mm vrij van het kozijn zit. Het afhangen van de deur is vooral een precisie werkje maar met dit stappenplan een mooie doe het zelf klus.

scharnieren (1)

Tip: Let u op de insteekdiepte van de inkeping. Deze moet gelijk zijn aan het hout (vlak), dus de dikte van het scharnierblad.
Een raam plaatsen
Materialen die u nodig heeft

Terug naar de rubriek ramen-deuren

Gerelateerde berichten