Klusidee

Beton egaliseren

Egaliseren van een betonnen vloer

Voorbereiding

Als u een bestaande betonnen vloer van een afwerking wilt voorzien, controleer dan eerst of die voldoende vlak is. Wanneer dat niet zo is gaan we beton egaliseren met egaliseercement.


Voor het egaliseren van een betonnen vloer kunt u eenvoudig gebruik maken van een egaliseercement dat kant-en-klaar te koop is. Beton egaliseren kan ook met egaliseerbeton. Dit zit in zakken en moet met water worden aangemaakt.

egaliserenvanbeton

Stap voor stap beton storten

Maak de ondergrond goed schoon en behandel deze voor met een zogenaamde primer. Dit  gaat de zuiging van de vloer tegen. Het vocht blijft dus in de mortel in plaats van in het beton.

Stort het egaliseercement uit over de vloer. Indien u een kant-en-klaar middel gebruikt hoeft dit niet verdund te worden.

Egaliseer het cement met een pleisterspaan tot een laag van 1 à 3 mm. Het cement trekt vanzelf mooi glad. Laat de laag uitharden. Hoe lang dat moet, staat op de verpakking van het cement.

Betonvloeren die net gestort zijn hebben een lange tijd nodig om uit te harden. Met andere woorden, als u beton wilt egaliseren, wilt storten, afwerken en daarna tegels of hout leggen dan moet u daar minstens 6 weken voor uittrekken.

Op de betonvloer kunt u pas na een week of 3 een cement-afwerkvloer smeren. Nog eens 2a3 weken daarna pas verder afwerken (bij een Eiken vloer liefst nog 2 weken extra.
Storten van een betonnen vloer

Gerelateerde berichten