Klusidee

Beton storten

Betonmortel
Betonmortel is de naam voor fabrieksmatig gemaakte beton specie, het onverharde mengsel van  zand, cement,grind water en hulpstoffen. Betonmortel wordt als het uitgehard is beton. Om beton te kunnen storten zult u eerst een mengsel moeten maken. Meng de betonmortel met water zoals aangegeven op de verpakking. Voor een zak van 25 kg heeft u ca. 2 liter water nodig. De opbrengst is ca 12,5 liter betonmortel uit een zak Betonmortel van 25 kg. De betonmortel mag niet te vloeibaar worden, want dat geeft kwalitatief een minder goed eindresultaat (sterkte). De temperatuur van de omgeving, ondergrond en het materiaal mag tijdens de verwerking niet lager zijn dan + 5°C.

Betonplaat gieten
Voordat u beton kunt gaan storten zult u eerst een bekisting moeten maken. Geef exact aan waar de toekomstige betonplaat moet komen. Maak vervolgens van planken een bekisting waarbij om de 50 cm piketpalen worden geplaatst.

vloerenegalisatie

Leg op de grond en tegen de rand van de bekisting plastic folie. Plaats op regelmatige afstanden een steen waarop het wapeningsnet zal rusten. Het wapeningsnet moet 3 cm boven de plastic folie liggen en niet minder dan 3 cm onder de bovenzijde betonplaat en de bekisting.

Het beton storten kan nu echt beginnen

Verdeel de aangemaakte betonmortel.

Maak voldoende aan (indien mogelijk) om in één keer de gehele betonplaat te kunnen volgieten. Klop met een hamer op de bekisting om het beton zoveel mogelijk vrij van luchtbellen te maken. De verse betonmortel met een rechte rei vlak maken door de rei heen en weer over de bekisting te schuiven. Indien nodig wat extra betonmortel aanbrengen. De verse betonmortel vervolgens wat laten opstijven en met een plastic schuurbord doorschuren.

egalisatie

Tip: Let op bij het storten van beton met bijzondere weersomstandigheden!

·  Tijdens een warme periode het beton vochtig houden en tegen de zon beschermen.

·  Bij (nacht) vorst en neerslag het beton ook beschermen.

·  Na verharding van het beton, de houten bekisting verwijderen. Wilt u de betonplaat betegelen dan het oppervlak eerst voorbehandelen.

egaliseren    sproeien

Naar boven
Beton egaliseren

Zie ook op ons forum:

Betonvloer storten
Betonnen vloer storten op “zand”

 

 

 

 

Gerelateerde berichten