Laminaat met ondervloer en vloerverwarming

Excellent

  • #1
Wij hebben afgelopen juli een balkenbroodjesvloer laten storten.
Daarop isolatie noppenplaten gelegd met daarop de waterslangen.
Dit alles afgedekt met een cementdekvloer.

Nou willen we laminaat maar weten niet welke ondervloer we moeten nemen.

Er wordt vaak aangeraden om met een nieuwe betonvloer een dampdichte folie te nemen, maar telt dit ook als er dus een droge cementdekvloer op ligt en de ondervloer dus helemaal niet in contact komt met het relatief vochtige beton?
 

Laminaatman

  • #2
Een folie is inderdaad ook in dit geval een garantievoorwaarde van alle laminaatfabrikanten, zeker in het geval van vloerverwarming omdat deze de kans op condensvorming verhoogd.

Er zijn verschillende ondervloerproducten op de markt met een lage doorlaatweerstand, nog beter is laminaat met een geïntegreerde ondervloer (waarbij dus een zogenaamd silent system vast zit aan het laminaat), omdat die zorgt voor ene nog lagere warmtedoorlaatweerstand dan een losse ondervloer, wat dus inhoudt dat er minder warmte tegen gehouden wordt.
 

Excellent

  • #3
Das snel zeg, super!

Maar zal er dan echt zoveel vocht vanuit het beton door de isolatienoppenmatten en de cementdekvloer komen dan?
Want daar komt de condens vandaan toch?

laminaat met een geïntegreerde ondervloer klinkt erg goed maar de vloer is enkele maanden geleden al gekocht. Alleen nu de ondervloer dus nog.
 

Excellent

  • #4
(N)iemand? :-|
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #5
Condens dat maak je onder andere zelf.
Warmte, warme lucht gaat van warm naar koud. Die warmte stroom gaat richting koud en koelt af. Het vocht daarin kan op een oppervlak bij een bepaalde temperatuur, het dauwpunt, condenseren.
Een damprem zorgt ervoor dat er minder vocht mee gaat, in die stroming richting de lagere temperatuur. Minder vocht in die stroom heeft tot gevolg dat ook het dauwpunt een aantal graden naar beneden gaat.
Een constructie is dusdanig ontworpen dat het dauwpunt op een plaats komt te liggen waar het geen kwaad kan. Omdat temperatuur en relative luchtvochtigheid constant veranderen mag het wel een keertje fout gaan, dus krijg ergens toch condens, dan mag het niet teveel zijn en het moet zo snel mogelijk drogen.
Dus een dampremmende laag. :wink
 

Millew

  • #6
Alles goed en wel, maar de folie, die onder laminaat wordt gelegd, is bedoeld om te voorkomen dat optrekkend vocht uit de (betonnen) vloer niet bij de laminaat kan komen.
Waterdamp uit de woning hou je met een dampremmende laag onder het laminaat niet bij het laminaat vandaan.

Voor een groot deel zal de noppenplaat al het eventuele optrekkend vocht uit de broodjesvloer tegenhouden. Dan heb je alleen te maken met vocht uit de dekvloer. Maar als die al een aantal maanden ligt en de vloerverwarming is al aangeweest, dan moet die toch behoorlijk droog zijn.
Er wordt dan wel altijd geadviseerd om een waterdichte folie onder het laminaat te leggen, maar in dit geval lijkt het mij overbodig.
Maar wat Laminaatman al aangaf, je kan problemen krijgen met de garantie, als je het niet doet.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #7
De temperatuur boven de damprem blijft het hele jaar door voldoende hoog om geen condens te krijgen. Beton kan wel wat vocht hebben.
 

Laminaatman

  • #8
Nogmaals, er is geen enkele laminaatproducent die garantie zal geven zonder folie, dus iedereen die daarop wil besparen mag het van mijn, maar ik raad het af, want waar koop je nog zoveel zekerheid voor geen euro per m².

Degenen die het nut ervan in twijfel trekken kan ik in ieder geval meegeven dat de meeste laminaatproducenten zelf de dampremmende laag niet verkopen en er dus geen commercieel belang in hebben om deze voorwaarde te stellen, dus het is zeker 100% overtuiging van hun experts dat het wél nodig is.
 

Excellent

  • #9
Bedankt allemaal voor de antwoorden! :D

Mijn redenatie was dat een dampdichtefolie ook weer een extra weerstand is voor de vloerverwarming, en het beton vanaf de bovenkant afgeschermd zou worden door de noppenplaten en de dekvloer. (Voor de dekvloer werd trouwens een maand droogtijd gegeven.)
De onderkant wordt dan weer afgeschermd door de tempex broodjes tegen optrekkend vocht vanuit de kruipruimte.

Ik merk dat hier ook mensen twijfelen over de noodzaak.
Maar ik snap ook wel dat i.v.m. garantievoorwaarden een dampdichte beschermende folie wordt aangeraden.
Ik ga dus niet verkeerd bezuinigen en ga dan maar eens kijken voor een geschikte ondervloer.

Nu mijn situatie bekend is, weet iemand een geschikte voor mij?
 

Laminaatman

  • #10
De warmtedoorlaatweerstand van een dampremmende folie (0,2mm dik) is verwaarloosbaar.

We mogen hier of het forum geen reclame maken voor producten, maar als je even zoekt op de termen vloerverwarming en ondervloer vind je legio geschikte producten die geschikt zijn, je kunt ze dan vergelijken op de warmtedoorlaatweerstand.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #11
Optrekkend vocht dit woord wordt veel gebruikt, maar hoe moet ik dat vertalen in een een betonnenvloer met een kruipruimte. Een vloer op zand of grond dat kan ik me voorstellen.
Gaat er dan toch vocht van in een bepaalde situatie van koud naar warm. waar kan ik daar meer te weten over komen.
 

Excellent

  • #12
Ik wilde de nog even melden dat het gelukt is.
Ik ben ondertussen wezen shoppen en heb een een geschikte ondervloer voor vloerverwarming met dampdichtefolie kunnen vinden.
In het nieuwe jaar heb ik weer wat te doen.
Bedankt allemaal voor de genomen moeite! :D
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu