Klusidee

Raamkozijn vervangen

kozijnen (1)Een verbouwing is een ingrijpende klus. Een goede voorbereiding en een doordachte aanpak is daarom erg belangrijk. Wie een raamkozijn gaat vervangen zal een aantal belangrijke keuzes moeten maken. In dit artikel geven we stap voor stap aan waar u rekening mee dient te houden bij het vervangen van de raamkozijnen.

 

De bouwvergunning
Voor het vervangen van een kozijn heeft u in de regel geen bouwvergunning nodig. Indien er sprake is van een monumentaal pand kan dat echter wel het geval zijn.

Energiebesparing
Een kozijn laat licht en verwarmende zonnestralen binnen. Bij een verkeerde keuze kan er juist warmteverlies optreden en zijn de kozijnen juist een zwakke plek in huis. Laat u hierover goed voorlichten.

De materiaalkeuze
Kozijnen worden tegenwoordig van diverse materialen gemaakt.

De kozijnen zijn in drie categorieën onder te verdelen:
Houten kozijnen
Kunststof kozijnen (meestal PVC)
Aluminium kozijnen

Wanneer u een kunststof kozijn kiest, kunt u bij een gerenommeerde kozijnaanbieder ook kiezen voor een kozijn in een bepaalde kleur.

De glaskeuze
De keuze van het glas dat in het raamkozijn wordt geplaatst is belangrijk voor de energiebesparing. Naast het belang van goed isolerend materiaal van het kozijn en een juiste plaatsing van het kozijn is het glas medebepalend voor energiebesparing.

De isolatiewaarde van glas wordt uitgedrukt in U waarde. Des te lager de U-waarde des te hoger de isolatiewaarde. Wij adviseren hierbij HR++ glas. Dit glas is in prijs iets duurder maar verdient zich zelf snel terug.

Hang en sluitwerk
Het hang en sluitwerk is niet alleen belangrijk voor een eenvoudige bediening van een raam maar is medebepalend voor inbraakgevoeligheid. Goed hang en sluitwerk zal de kans op inbraak aanzienlijk afnemen. Een kozijn dat voldoet aan het politiekeurmerk Veilig wonen is aan te bevelen.

Raamkozijn vervangen door een betrouwbare kozijnaanbieder
Er is een groot aantal bedrijven dat kozijnen levert. Ga op zoek naar een bedrijf met een VKG keurmerk. De VKG stelt hoge eisen aan productie en uitvoering.

Gerelateerde berichten