Klusidee

Isoleren houten vloer

isolatiedekenVloerisolatie is een hot item de laatste tijd. Met de berichten voor verhoging van de energieprijzen is het verstandig goed naar uw huis te kijken. Door goed te isoleren is in veel huizen heel wat winst te halen. De investering van goed isoleren van een houten vloer verdient zichzelf binnen een paar jaar terug.

Isoleren houten vloer op de begane grond

Isoleren van een houten vloer kan een besparing opleveren van ongeveer zes kubieke meter gas per vierkante meter per jaar. Dat betekent bij de huidige gasprijs een besparing van circa 7 euro per vierkante meter per jaar. Aangezien er onder een houten vloer altijd een kruipruimte is, kunt u de vloer aan de onderkant isoleren. Het isolatiemateriaal plaatst u probleemloos tussen de vloerbalken.

Welk materiaal gebruikt u?
Voor vloerisolatie kunt u het beste glas- of steenwol of EPS gebruiken. Deze materialen zijn het minst belastend voor het milieu en zeer betaalbaar. Zogenoemde thermokussens zijn ook minder milieubelastend, maar ongeveer twee keer zo duur. De aanbevolen dikte van glas- of steenwol is 12 tot 13 centimeter. Isolatiematerialen als PUR en XPS belasten het milieu zwaarder.

isolatiehout

Isoleren en aanbrengen van isolatiemateriaal
Op de tekeningen is te zien hoe u het isolatiemateriaal moet aanbrengen onder de houten vloer. Gebruikt u platen, plak dan alle kopse naden af met isolatietape. Speciale plak- en klempennen zijn alleen geschikt voor isolatieplaten. Dekens kunnen namelijk makkelijk scheuren

isolatiemateriaal

Tip: Als het isolatiemateriaal de luchtroosters blokkeert, wordt de ventilatie van de kruipruimte belemmerd. U moet de roosters dan verplaatsen of nieuwe aanbrengen.

Tip: Snij de platen of dekens boven de grond op maat. Zo is het isoleren van de kruipruimte een stuk gemakkelijker.

Spijkerflensdekens zijn aan beide zijden voorzien van een strook bekledingsmateriaal. Daardoor zijn ze met spijkers of nieten direct tegen de onderkant van de vloerbalken te bevestigen.

Snij de isolatieplaten iets te breed uit, klem ze tussen de balken en fixeer ze met kruislings gespannen gegalvaniseerd of nylon draad, of met dunne latjes

Terug naar het vloeren overzicht

Gerelateerde berichten