Klusidee

Dakraam plaatsen

dakraam-plaatsenZelf een dakraam plaatsen is makkelijker dan u denkt. Het is niet eens noodzakelijk om het dak op te klimmen.

Dakraam plaatsen of uitbesteden aan een vakman

In onderstaande stap voor stap doe het zelf instructie leggen we u uit hoe u zelf een dakraam kunt plaatsen. Kiest u liever voor de hulp van een vakman dan vraag u hier vrijblijvend een offerte aan voor het plaatsen van een dakraam.

We beginnen met het bepalen van de raammaat, hoe groot moet het raam worden?

Bepalen van de raammaat

Uw kunt de beste raammaat bepalen door ongeveer een tiende van het vloeroppervlak te nemen dit moet de oppervlakte van uw glaswerk zijn.
Als u twee dakramen of één groot dakraam wil gaan plaatsen is het voor de beste lichtspreiding is het mooier om twee kleinere ramen te nemen dan een grote.

 

Het dakraam, de bouwvergunning en de veiligheid

Informeer voordat u met deze klus start bij uw gemeente of u een bouwvergunning nodig heeft. Een dakraam mag bijvoorbeeld niet zomaar gebouwd worden zonder vergunning in een monument of in een door het Rijk aangewezen beschermd stads- of dorpsgezicht. In de meeste gevallen is een dakraam plaatsen qua vergunning geen probleem.

Het zelf plaatsen van een dakraam vergt enige handigheid. Als het dakraam onvakkundig wordt aangebracht, kan dit grote gevolgen hebben voor de bouwkundige constructie. Hiermee kan ook uw veiligheid in gevaar komen. Indien u twijfelt over de klus raden wij u aan een erkende aannemer inteschakelen.

De hoogte waarop het raam geplaatst gaat worden

Als u zowel zittend als staand naar buiten wilt kijken is het het beste om uw raam op een hoogte van ongeveer 1 meter boven de vloer te plaatsen en de bovenkant op ongeveer 1,70. Voor een steil dak kiest u een groter raam dan voor een minder steil dak. Voor het bepalen van de plaats van het dakraam hoeft u zich niks aan te trekken van de dakbalken. Voor de dakbalken is een eenvoudige oplossing waar we later op terug komen.

De voorbereiding

Voor dat u begint met daadwerkelijk dakraam plaatsen moet u eerst zorgen dat u de dakpannen worden weghaald. Dit doet u door een spijker van binnen uit door het dak te slaan als u dan buiten op het dak staat ziet u een pan omhaag staan deze haalt u weg samen met de pannen die er om heen zitten. Dit natuurlijk allemaal ter grote van het werkgat dat u nodig heeft.

dakpan-losmaken      uittekenen

 

Als u de plaats van het raam grofweg heeft bepaalt maakt u daar in het midden een gat van ongeveer 50×50 cm. U boort hiervoor een gat door het dakbeschot heen als startpunt voor uw zaag. U gebruikt hier de decoupeerzaag voor. Via het werkgat kunt u alle dakpannen van het dak halen en precies de opening voor het dakraam afteken.

een_werkgat_maken

Als u naar het montagevoorschrift van het dakraam kijkt ziet u daar de juiste maten staan van de dakopening.

Om die afmetingen het beste af te tekenen gebruikt u de onderste en de rechtse rij dakpannen. Van de onderste rij pannen tot het gat moet een afstand zijn van 6 a 8 cm., rechts 2 tot 4 cm.

dakramen

De juiste ruimte uitzagen

Stap 1: Teken op de buitenkant van het dakbeschot de hoekpunten van de raamopening af.Op iedere hoek slaat u een spijker door het dakbeschot heen.
Stap 2: U verbindt de spijkerpunten aan de binnenzijde met een potloodlijn aan elkaar.
Stap 3: Boor op elk hoekpunt een gat (van binnenuit).
Stap 4: Uw begint met een decoupeer of schrobzaag te zagen, daarna kunt u ook verdergaan met een “gewone” handzaag.

Panlatten eraf en erbij

Stap 1: Links en rechts kort u de panlatten 7 cm in. Het is soms nodig extra tengels onder de lateinde te spijkeren.
Stap 2: Boven plaatst u een extra panlat.
Stap 3: U vlakt de bovenkant van de pannen af dit doet u met een haakse slijper of een scherpe breekbeitel.
Tip: Let altijd op uw eigen veiligheid draag dus altijd een stofmasker en gehoorbeschermers.

Kozijn van het dakraam plaatsen

U schroeft het kozijn met hoekijzers op het dakbeschot. Op de zijkant van het kozijn ziet u een merkstreep. Die moet stroken met de bovenkant van de panlatten. U schroeft eerst een hoekijzer vast. Stel de onderdorpel met uw waterpas en schroef daarna de overige hoekijzers vast.

dak_plaatsen

Gootstukken plaatsen en pannen leggen

U Begint met de loodslab aan de onderkant. Klop die met een rubber hamer voorzichtig in model over de pannen en plaats de afdeklijst. Monteer nu links en rechts de gootstukken en afdeklijsten en tot slot de bovenste afdeklijst. rechts kunt u nu de pannen herleggen. De pannen boven en links van het kozijn voor het leggen op maat maken met een haakse slijper waarna u het raam in het kozijn monteert.

Oplossing dakbalk problemen

Zit een horizontale dakbalk u in de weg dan plaatst u links er rechts van de raamopening een zogenaamde slaper, een balk van dezelfde maat als de dakbalken.

Stap 1: Stut de dakblak met twee stevige schoren op de zoldervloer.
Stap 2: Teken de helft van de balkdikte naast de raamopening af. Zaag de balk links en rechts door en zaag de raamopening uit.
Stap 3: Precies langs de raamopening plaatst u tussen de horizontale balk boven en onder de raam opening twee verticale balken. Spijker deze vast door de horizontale balken en, van buiten af, aan het dakbeschot.

Tip 1: Bij het afkorten van slapers de zaaglijnen altijd aftekenen met een zweihaak, waarmee u de hoek tussen het dakbeschot en de dakbalken kunt overnemen.

Tip 2: In plaats van een spijkerverbinding te maken kunt u de slapers ook vastzetten met zogenaamde balkankers. Houd bij het afmeten van de slapers rekening met de materiaaldikte van de ankers.

Verticale dakbalken

Zitten bij u de dakbalken verticaal, dan past u eenzelfde constructie toe maar nu met horizontale slapers. Als de afstand tussen de verticalen balken beduidend groter is dan de breedte van het raam, is het raadzaam een extra verticale slaper toe te passen.

 

Dakraam plaatsen materiaal

Vakman inschakelen voor het plaatsen van een dakraam

 

Gerelateerde berichten