Klusidee

Betonvloer isoleren

Het isoleren van een vloer van steen of beton verhoogt het wooncomfort en zorgt voor een grote besparing op uw stookkosten. Wanneer zich onder de vloer een kruipruimte bevindt, kunt u aan de onderzijde isolatiemateriaal aanbrengen. Is de vloer direct op een zandlaag gestort, dan kunt u alleen de bovenkant isoleren. In dat geval moet u alle deuren inkorten en het aanrechtblad verhogen, want de vloer komt ongeveer acht centimeter hoger te liggen.

Isoleren van stenen of betonnen vloeren zowel onder en of boven de vloer

De onderkant isoleren
Een vloer die vlak is, kunt u isoleren met platen van glas- of steenwol. De platen moeten, net als bij metselwerk, steeds verspringen. U kunt het materiaal het beste bevestigen met speciale pennen. Lijm op waterbasis kan ook, maar dan zijn de platen later lastig te verwijderen en daardoor moeilijk opnieuw te gebruiken. Ook EPS is een geschikte vorm van isolatie.

kruipruimte

Isolatieplaten worden ‘in verband’ aan de vloer bevestigd met speciale pennen of dotten lijm op waterbasis.

Zelfklevende – of met montagekit te bevestigen – pennen maken het bevestigen van de platen eenvoudig. Per plaat zijn vier tot zes pennen nodig.
Voor het isoleren van een zogeheten systeemvloer (een betonvloer met balken) zijn speciale pennen te koop. Deze zijn via een verende klem

eenvoudig aan de balken te monteren.

De bovenkant isoleren
U kunt ook de bovenzijde van de vloer isoleren, maar dat is wel een fikse klus. Er is veel materiaal voor nodig en het vergt veel tijd en inspanning. Bovendien moet u alle vertrekken leegruimen en de vloerbedekking verwijderen. Eerst verwijdert u de plinten en de deuren. Vervolgens brengt u op de vloer, ongeveer tien centimeter tegen de wand, dampdichte folie aan. U plaatst een houten raamwerk van balkjes, die net zo hoog zijn als het isolatiemateriaal dik is. Daartussen komt het isolatiemateriaal. Met vloerdelen of plaatmateriaal brengt u een nieuwe vloer aan. Tot slot snijdt u het overtollige folie weg en plaatst u plinten en – ingekorte – deuren terug.

Isoleert u de bestaande vloer aan de bovenzijde, dan moet u op de bestaande vloer altijd eerst een dampdichte laag folie aangebracht worden.
dampdichte-laag

Doorsnede van een aan de bovenzijde geïsoleerde vloer.

doorsnedeisolatie

 

Materialen die u nodig heeft voor het zelf isoleren van een betonvloer

Isolatiemateriaal is er in vele verschillende soorten.

Lees de instructie altijd goed door voordat u met isoleren begint.
Klusidee heeft de volgende boodscappenlijst voor u samengesteld:

– Bevestigingspennen (4-6 per plaat)
– Glas- of steenwolplaten (120x60x8cm)
– Montagekit
– Zelfklevend tochtband
– Broodmes
– Looplamp
– Overall
– Stofmasker
– Veiligheidsbril
– Werkhandschoenen

Gerelateerde berichten