Klusidee

Badkamermeubel

badkamermeubelBadkamermeubel aanschaf & montage

U kunt natuurlijk uw gehele badkamer vernieuwen. Soms doen een paar veranderingen wonderen. Een sanitair badkamermeubel bepaalt voor een groot deel de uitstraling van de badkamer. In de bouwmarkten is een ruim aanbod van meubelen te krijgen. Dit artikel geeft u informatie en advies voor de aanschaf en geeft u enige tips voor de montage van een badkamer meubel.

Verschillende type badkamermeubel

Design badkamermeubel (exclusieve badkamermeubels)
Teak badkamermeubel (gemaakt van teak-hout)
Houten badkamermeubels
Kunststof badkamermeubels

Badkamermeubelen in een bouwmarkt worden geleverd in dozen. U krijgt geen kantenklare kasten, maar zelfbouwpakketten. De montage is simpel, het prijsvoordeel meer dan indrukwekkend. Alle onderdelen passen naast en op elkaar. U bouwt letterlijk naar maat.

Badkamers zijn doorgaans hopeloos onhandig omdat er behalve het glasplaatje boven de wastafel feitelijk geen bergruimte is. Badkamermeubelen zijn daarom in de allereerste plaats praktisch. De eenvoudige luxe kunt u als bonus beschouwen.

De meeste badkamerelementen hebben standaardbreedtes: 35 cm of een veelvoud daarvan. Maar er bestaan ook andere afmetingen zodat u altijd uit de voeten kunt. De hoogste kasten zijn 198 cm. Ook dat is een maat die nooit een probleem oplevert. Water aan- en afvoer is altijd op te lossen. Wat elektriciteit betreft: kiest u voor een bovenbouw met verlichting, een stopcontact met randaarde is voldoende.

Voordat u naar de bouwmarkt gaat

Maak voor u koopt een schets van het meubel dat u voor ogen staat. Teken eerst de wand op schaal. Een verhouding van 1:20 is heel praktisch. Teken ook de koud- en warmwater aanvoer en de afvoer. Aan de hand van de maatschetsjes in deze brochure kunt u dan het ideale badkamermeubel samenstellen.

Het monteren van de kasten

Begin met het monteren van de kasten en kastjes. De handleiding is duidelijk, maar eigenlijk wijst het zichzelf. U hebt niet meer gereedschap nodig dan een hamer en verschillende maten schroevendraaiers.

Wastafelombouw monteren

Net als alle andere onderdelen hangt ook de wastafelombouw aan de wand. Hiervoor worden zware stalen steunen meegeleverd die u met schroeven en pluggen aan de muur bevestigt.
Een prettige hoogte is 80 a 85 cm. Zet op die hoogte een horizontale lijn op de wand en bepaal van hieruit de plaatsen waar u pluggaten voor de steunen boort. Dat steekt overigens niet zo nauw, want ze zijn in de hoogte over een ruime afstand instelbaar.

Kasten ophangen

Alle kasten worden door middel van een ingenieus systeem opgehangen aan zware schroefhaken die met pluggen in de muur worden verankerd.

1. Vanuit de bovenzijde van de ombouw kunt u nauwkeurig de hoogte van de ophanghaken aftekenen.
2. Door met behulp van uw waterpas twee verticale lijnen te trekken vindt u de plekken waar u moet boren. Teken alle boorpunten, zowel voor onder als bovenkasten, in een keer af.
3. Nadat de kasten hangen kunt u deze verticaal stellen en eventueel de hoogte corrigeren door de schroef in het ophangmechanisme te verdraaien.

Wasbak monteren

Kiest u voor een acryl ombouw dan zit daar al een wasbak in. Geen probleem dus.
Voor de ombouw onder bak, moet u zelf een opening zagen. Bij de bak wordt daarvoor een mal geleverd.

1. Trek met behulp van uw winkelhaak van voor naar achter een lijn over het midden van de ombouw.
2. Plak de mal op de ombouw. Midden mal moet corresponderen met de lijn over het midden.
3. Boor nabij de zaaglijn een ruim gat. Van hieruit met de decoupeerzaag de opening uitzagen. Steun het uit te zagen stuk, zodat het niet afbreekt.
4. Tenzij de bak is voorzien van een dichtingsrubber voorziet u de rand royaal van siliconenkit.
5. Plaats de bak in de opening. Draai de klemplaatjes een kwart slag tot onder rand van de ombouw en draai de schroeven stevig aan. Uitpuilende kit direct wegnemen met wasbenzine.

Het dichten van de kieren

Om te voorkomen dat water van de wastafelombouw tussen de achterwand en de zijkasten loopt, dicht u de kieren met siliconenkit. Plak hiervoor de kier aan twee zijden af met schilderstape. Werk de kitvoeg mooi glad af met behulp van een blokje rauwe aardappel. Tape hierna onmiddellijk verwijderen.

Deuren stellen

Alle kastdeuren hebben nastelbare scharnieren. Door de achterste schroef los te draaien kunt u de deur in het verticale vlak verstellen. Door de voorste schroef in of uit te draaien brengt u de randen van de deur in lijn met de kastranden.

Vergelijken en oriënteren
Er worden heel veel verschillende badkamermeubels gemaakt. Het is dan ook raadzaam om de meubels te vergelijken en eerst te oriënteren  Er is veel verschil in prijs. Wanneer u op zoek bent naar een goedkoop badkamermeubel wacht dan tot een uitverkoop.

Veel succes met uw nieuwe badkamermeubel!

Gereedschap en materiaal voor plaatsing badkamermeubel

 

Gerelateerde berichten