Klusidee

Een hanglamp ophangen en aansluiten

hanglampStaande lampen en schemerlampen kunnen een kamer sfeervol verlichten,maar soms is het handig om een goede verlichting van bovenaf te hebben, bijvoorbeeld boven de eettafel of in de keuken. Hoe u een plafondlamp ophangt, leert u in deze klus. Deze doe het zelf instructie helpt u een lamp ophangen. Het aansluiten is met deze stap voor stap beschrijving een leuke klus.

Het aansluiten van de lamp

Schakel in de meterkast de spanning uit van de groep waaraan u gaat werken.

meterkast

 

Test altijd of de spanning er werkelijk af is.
Gebruik hiervoor geen spanningszoeker (in schroevendraaiervorm), maar een 2-polige spanningstester. Deze zijn ook bij de bouwmarkt te verkrijgen. Het zijn 2 meestal handvaten met een meetpen en een snoertje er tussen. Op een van de handvaten zitten meestal leds die aangeven hoeveel spanning er staat. Doe voor de controle een controle of de tester goed werkt.

 

De geel groene draad is de aardedraad. Deze draad dient niet weg gewerkt te worden, maar indien er een aansluiting aanwezig is zal deze aangesloten moeten worden. In principe moet een armatuur waar een aardeaansluiting aanzit altijd geaard worden, dus indien de aardedraad ontbreekt moet deze er bijgetrokken worden.

aansluitpunten

 

De lamp ophangen aan het haakje. Haak de fitting van de lamp aan het haakje van de lasdoos.

fitting

 

Als het nodig is, strip dan het einde van draden af. Gebruik hiervoor een striptang.

striptang

 

Steek de draaduiteinden in de aansluitpunten van de fitting en draai de schroefjes vast. Het maakt op zich niet uit hoe u de draden precies aansluit, maar het veiligst is om de zwarte draad op het middenpunt van de lampaansluiting te monteren.

lampaansluiting

 

Schuif het armatuur over de fitting en draai de ring over de fitting, totdat het armatuur goed vast zit tegen het plafond.

lamp-ophangen

 

Draai een gloeilamp in de fitting en schroef de bol over het armatuur.

gloeilamp

 

Schakel de spanning weer in.

spanning

 

Materialen die u nodig heeft voor het ophangen van een lamp

Klusidee heeft de volgende boodschappenlijst voor u samengesteld:

Lamp
Draadstriptang
Schroevendraaier
2-polige spanningstester
[starbox]

Gerelateerde berichten