Werking vloerverwarming + foto

Pugje

  • #1
Hallo,
Ik heb een vraag over de verdeler die bij mij zit. Ik woon er inmiddels al 6 jaar maar heb elke winter het idee " die vloer verwarming werkt verre van goed" Vandaar nu maar een foto gemaakt en hopelijk met jullie input kom ik erachter of er iets klopt of niet.

Op de foto kan je de complete verdeler zien. links alle verwarmingen rechts de vloer. Wellicht niet goed te zien, maar ondanks dat het 1 blok is is hij intern gescheiden...vloer apart v/d rechts (in het blok) ik ben me ervan bewust dat ze niet difuus dicht zijn, ik spoel ze jaarlijks door zodat ze niet verstopt raken.

rechts is met de witte knop de aanvoer, die via een voeler op de metalen leiding direct eronder zit. bij te hoge temp sluit de kraan, te lage temp gaat hij open. vloerverwarming zijn maar 2 paar leidingen (heb niet zo'n grote kamer) Voorste twee rechts zijn aanvoer, achterste twee retour..

wat ik vreemd vind is dat de pomp zoals je hem nu ziet linksom draait tegen de stroom in van de cv installatie. klopt dit?!?

heb de pomp open gemaakt en in het midden zie je hem draaien, hij is niet tegen te houden met een schroevendraaier ofzo.

de achterste buizen (retour) worden wel warm, maar de voorste niet. de temperatuur blijft ook slechts rond de 20 graden staan (rechter temp meter). Ondanks dat de linker temp meter wel 75 gr. aangeeft.

De aanvoer wordt heet en de thermostaat gaat dicht, dit hoor je aan de stroming. vervolgens wordt binnen no-time de pomp en huis ook heet , achterste slangen heet, retour heet maar om een of andere bizarre reden de voorste aanvoer slangen niet! ook niet lauw ofzo.. Als alles daarin heet is dan moet er toch iets gebeuren??


Ikzelf heb bedacht dat als de pomp tegen de cv in draait het water eigenlijk de aanvoer in gepompt wordt en via de retour er weer uit...maar in de praktijk moet je dan voelen dat de aanvoer warm wordt...en dat is niet zo ...

ik hoor graag jullie bevindingen, alvast bedankt!!




 

Bernhard

  • #2
Bij een juiste instelling van de liters water per uur kan en mag de watertemp in de mengbuis niet te snel oplopen.
Het te snel oplopen van de watertemp in de mengbuis kan veroorzaakt worden door de toevoer van teveel liters per uur van 75grd en een lage aantal l/h in de vloerverwarming.
Bij een cap van 4000watt voor de vloerverwarming is de toevoer ca 170l/h en de circulatie in de vloerset 340l/h.
Oplossing kan zijn:
- toevoer inregelen
- pomp vloerverwarming op stand 3
- leidingen doorspoelen.
Het meten van het tempverschil tussen de aanvoer ( 75grd ) en de retour ( 55grd ) geeft een indicatie dat er warmte naar de vloer gaat.
Het opwarmen van de vloer en het water in de slangen kan soms dagen duren. mvgr Bernhard
 

Pugje

  • #3
Bedankt voor je reaktie,

Wat ik zo raar vind is dat de achterkant heet wordt inclusief de afvoer slangen als je eraan voelt is het zeker 40 a 50 gr. voorzijde is 18 a 20 graden. Dit begrijp ik niet en vind ik raar dat als de pomp linksom draait de achterkant van de slangen warm wordt.


de buis na de pomp die " terug " naar de aanvoer slangen loopt is te heet om beet te pakken, maar het "vakje " met aanvoer boven de slangen blijft koud. heb eerder het idee dat het stilstaat ofzo...of overal heen gepompt behalve de slangen in...

klopt de stroomrichting v/h water op deze manier?
 

Bernhard

  • #4
Bij een verkeerde draairichting van de as in de pomp gaat de waterstroom niet de andere kant op. De cap van de pomp wordt bij een verkeerde draairichting met ca 60% verminderd. De draairichting van de as moet zijn zoals de pijl op het pompplaatje wordt aangegeven.
Op het pomphuis staat een grote pijl met de stromingsrichting. Als het water naar de achterste balk stroomt is dat oke. De achterste balk is dan de aanvoerbalk.mvgr Bernhard
 

Screech

Specialist Verwarming
  • #5
De leidingen bovenop de verdeler zijn zoals je ze zelf noemt. De voorste is de aanvoer en de achterste is de retour.
Maar van de vloerverwarming verdeler zijn de achterste slangen (achterste balk) de aanvoer en de voorste de retour.

Vanuit de aanvoerleiding (vanaf de ketel) wordt warmwater aangevoerd, dit water wordt direct met de pomp naar de achterste balk gepompt, waar een deel de vloerleidingen ingaat, en een deel retour naar de ketel, doordat de kraan in de retour geknepen staat.
Door die geknepen kraan in de retour, zal er bijvoorbeeld maar 60% heet aanvoer water worden aangevoerd door de aanvoerleidng, vervolgens wordt deze 60% (heet) water vermengd met 40% retour water vanuit de vloerleidingen.
Dit wordt naar de achterste vvw balk gepompt, waar vervolgens 60% gemengd water terug gaat naar de ketel en 40% weer de vloer in wordt gepompt.

Temperaturen en hoeveelheden van water zijn afhankelijk van de instelling van de thermostaat kraan en de kraan in de retour leiding en uiteraard de brander tijd van de cv ketel.

U heeft maar 2 groepen in de vvw zitten tegen 6 radiator groepen. Dit houdt in dat de ruimte met de radiatoren op temperatuur wordt gebracht, en de vvw fungeert als bij verwarming. In uw geval zal de kamerthermostaat de ketel al hebben uitgeschakeld (omdat de ruimte met de radiatoren al op temperatuur is gebracht) voordat de vloer op temperatuur is.
 

Pugje

  • #6
Hartelijk dank voor jullie uitleg, ik heb eindelijk het idee dat ik de werking snap!

de foto die je ziet daarvan is de retour al geknepen, dat had ik de dag ervoor zelf gedaan want daarvoor stond hij altijd helemaal open.

Met jullie info en wat overige "inregel" info vanaf dit forum heb ik wat afgesteld en heb het idee dat het nu een stuk beter werkt.

De pomp zit inderdaad omgedraaid, dus 60% minder capaciteit. Wellicht is dat bewust gedaan ivm de kleine groep?

Als ik hem omdraai wordt de vloer dan sneller opgewarmd?

Alvast bedankt!
 

Cvolieboy

Specialist Verwarming
  • #7
De pomp die bij u in de installatie zit kan niet verkeerd om draaien.

De stromingsrichting van de pomp moet naar de achterste balk zijn, dus de pijl richting die op het pomphuis staat moet de richting van de achterste balk uit wijzen, dan is het goed,

Succes
 

Bernhard

  • #8
Het pomphuis omdraaien veranderd de richting van de waterstroom.
Als de draairichting van de pompas verkeerd is, de draairichting staat op de voorkant, moet de elektrische aansluiting gewijzigd worden. Kontroleer of de as de verkeerde kant op draait. Bij verkeerd draaiende as is de pompcap ca 40%.
Als de pomp het warme water naar de achterste balk stuurt is dan is dat oke. De stroomrichting van het water is dan juist. Mvgr Bernhard
 

Pugje

  • #9
Goedemiddag

Het is alweer even geleden maar wilde nog even mede delen dat na jullie hulp ik het systeem anders heb afgesteld + de ketel lager heb gezet in verbrandingstemp (ipv +80C). ik heb ondanks de koude winter flink wat minder gas verbruikt...


Bij het lezen van de laatste twee reactie heb ik toch nog even een foto gemaakt van de pomp. de draairichting komt overeen met de pijltjes op de voorzijde van de pomp.
Als je de foto bekijkt is de draairichting tegen de klok in (linksom). (heb dit intern ook even gecontroleerd en klopt)

Als ik het goed begrijp is de stroming nog steeds naar het achterste blok, maar omdat de pomp omgedraaid is wordt de capaciteit verlaagd met 60%

Valt hier nog iets te verbeteren zodat de vloerslangen een snellere doorstroming krijgen?

wederom bedankt voor de adviezen

 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu