Werking oude verdeler vloerverwarming

Dimi

  • #1
Hallo, kan iemand mij uitleggen hoe deze verouderde verdeler werkt? Huis uit 1986, vloerverwarming in woonkamer (30 m2 en 2 groepen) en keuken (7 m2, 1 groep) en geen radiatoren. Alle draaiknoppen boven op de verdeler staan vol open en dat lijkt me een onevenredige warmte verdeling te geven, dus de 3e groep die naar de keuken gaat heb ik nu maar op gevoel teruggedraaid. Vloer wordt daar altijd veel warmer. De pomp heb ik gezien het royale verbruik voorzien van een pompschakelaar (snelheid stand 2 van 1-3).

Ik wil proberen de verdeler optimaal mogelijk in te regelen en heb niet de illusie dat er in de afgelopen 30 jaar nooit iemand meer heeft aan de instelling heeft gezeten of ooit optimaal ingesteld is. Maar om wat nuttigs te doen moet ik wel een beetje een idee van de werking hebben. Ik denk dat de onderste rode 'kraan' de thermostaat is maar wat de instelling doet? Aanvoer is nu vanuit de CV 50 graden celcius, aanvoer naar de leidingen lijkt ongeveer 40 te zijn en retour in de leiding is van de woonkamergroepen ongeveer 26 maar de keuken is maar paar graden lager dan aanvoer (daarom deze nu op proef geknepen).

Valt hier nog eer mee te behalen of wordt het inmiddels tijd voor een 2019 upgrade? :)

 

Ronny

Specialist Verwarming
  • #2
De onderste kraan zal er in zitten om het totale debiet (waterhoeveelheid) in te stellen die door de vloer gaat. Het kan ook zijn dat deze er in zit om wat weerstand te creëren tussen de aanvoer en retour maar ik heb qua gevoel de indruk dat dit niet nodig is.

Persoonlijk zou ik beide rode kranen helemaal open zetten
en uitzoeken of je de groep die snel warm wordt kunt inregelen
door het binnenwerk onder de witte knop wat te verstellen (inregelen).
Vaak zit er onder de knop een instelmogelijkheid.
Draai deze zover terug (minder doorstroming) tot deze nog net heel goed werkt.
De stoming over de andere groepen zal dan in verhouding groter worden.
 

Klipper23

  • #3
Het warme water komt onder de pomp vanuit de cv, en gaat via pomp naar de bovenste verdeler waarna het de drie verschillende groepen ingaat.
Op de onderste verdeler komt het retourwater terug op de buitenste 3 groepen en kan via de 4e aansluiting terug naar het cv.


Omdat de cv hoogstwaarschijnlijk ook radiatoren voedt kan de aanvoertemperatuur veel hoger dan 50 graden worden vandaar dat er in de onderste verdeler via de rode kraan (ta-inregelkraan) retourwater naar de pomp kan lopen zodat het aanvoerwater gemengd wordt en dus minder warm de vloer ingaat.

Deze kraan zou ik dus niet hoger instellen want dan kun je juist meer problemen krijgen.

Beste is om klemvoelers te lenen en bij aanzetten de aanvoeren en retourtempraturen van de 3 groepen meten en waar nodig de groep welke te warm is te knijpen.
 

Dimi

  • #4
Bedankt voor de reacties. Helaas was de bejaarde pomp overleden en heb ik een uitdaging gehad met deze te verwijderen maar is gelukt. Ik heb de verdeler moeten demonteren en wil nu alles meteen ook weer zo goed mogelijk gaan herinstalleren.

We hebben boven nog radiatoren en onze cv water temperatuur staat inderdaad vrij laag en de onderste kraan volledig open (is vreemd genoeg dan juist ingedraaid).

Is het nodig om er in de aanvoer een thermostaat met externe voeler tussen te gaan plaatsen of voegt dat eigenlijk niets toe? Als ik zelf de watertemp op bv 60 graden zet kan ik met wat instrumenten wel zorgen dat de maximale temperatuur door de onderste kraan naar max 40 graden ingesteld kan worden. Enige 'gevaar' wat er dan nog schuilt is dat als je de regeling op de ketel opeens naar een hogere stand zet dat je vloerverwarming te heet wordt. Maar die kans is nihil want er zit verder niemand aan. Overigens heb ik niet het idee dat we tekort komen nu de cv water temp zo'n 50 graden is.

De slaapkamers worden warm genoeg en ik heb begrepen dat een lagere stooktemperatuur het rendement van de ketel verhoogd. En ik kan me voorstellen dat lage temperatuur ook wat constanter de ruimte verwarmt icm aan/uit thermostaat (reden: ik heb er 2 parallel staan ivm houtkachel, zonesysteem is in mijn kleine huis en slechts 2 bewoners enigszins overkill).

Ook al heel vaak gevraagd maar vind geen duidelijk antwoord: welke delta T is nou ideaal voor een zo globaal mogelijke opwarming van de vloer? Ik dacht zo'n 10 graden, klopt dat? Begin ik dan met alle groepen vol open en dan dmv pompsnelheid dit als eerste proberen te bereiken? Ik dacht om zo in te regelen dat van alle 3 de groepen (ik vermoed 1 & 2 ongeveer even groot zijn en 3 is significant kleiner) even veel warmte afgeven aan de vloer en dus allemaal ongeveer dezelfde retour temperatuur krijgen. Dan zal wellicht de pompsnelheid weer aangepast moeten worden als er meer balans in warmteafgifte tussen de groepen is?
 

WatNuWeer2018

  • #5
Hoi,

Ik heb dezelfde verdeler ook met 3 roepen. Eigenlijk wil ik er vanaf het ziet er niet meer uit. Heb jij meer info over deze setup en kan je deze zomaar vervangen door bv een Robot verdeler of komt daar meer bij kijken?
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu