Vraag over werking vloerverwarming (kennisvraag :-) )

Onno1970

  • #1
Beste mede Klusideeërs,

In mijn huis heb ik naast radiatoren ook vloerverwarming in een paar ruimtes. Op zich werkt alles prima, maar ik heb een vraag over hoe het systeem in elkaar zit, en in welke stand ik een kogelkraan die in het systeem aanwezig is moet zetten.
Bijgaande schematisch hoe het systeem in elkaar zit:



Dan mijn vragen:
1. Kan iemand mij vertellen waarom er een verbinding tussen de aan- en afvoerleiding zit met (denk ik) een ventiel (op de afbeelding bij 6) ?
2. Waarom zit er tussen het retourblok en de aanvoerleiding een verbinding met kogelkraan (afbeelding: bij 5.) ?
3. Moet de kogelkraan bij 5. open of dicht staan ?

Alvast bedankt voor de uitleg !

Groeten

Onno
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #2
1 is een Bypass, deze gaat open als er te weinig water circuleert over de radiatoren zodat de ketel niet aan de kook raakt.
Deze situatie kan zich voordoen al sbv alle radiatoren voorzien zijn van thermostaat kranen, of alle radiatoren dicht gezet worden.

2 dit is een hydraulisch neutraal systeem, anders gaat de pomp van de vloerverwarming water uit het- cv circuit laten circuleren.
De reden van de kogelkraan is waarschijnlijk om de weerstand van de recirculatie te vergroten om zo balans te krijgen tussen warm cv water en het afgekoelde retourwater uit de vloer, hoewel een kogelkraan geen inregelelement is, daar zou eigenlijk een andere kraan horen dan.

3 de kraan moet open staan bij gesloten kraan gaat de vloerpomp de stroming in het cv circuit beinvloeden.
 

Onno1970

  • #3
Beste Headhunter,

Dank voor je reactie. Het is me bijna duidelijk :roll:
Je reactie bij 1. levert een nieuwe vraag op: waarom zou de cv aan de kook raken ? De ketel springt toch alleen aan als het circulerende water onder de vooraf ingestelde temperatuur komt ? Dus als er onvoldoende warmte vraag is blijft ie toch in waakstand staan ? Of werkt het alleen zo als er alleen radiatoren op de ketel zijn aangesloten ?

Groeten

Onno
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #4
De ketel moduleert op retourtemperatuur van water uit het circuit.
Als de stroming wegvalt loopt er geen water langs die sensor en ziet de ketel dus dat het water even warm blijft, als gevolg gaat het vuur hoger branden, maar er is geen circulatie dus de sensor ziet nog steeds geen warmtetoename in de retour.

Om er nu voor te zorgen dat de ketel altijd retourtemperatuur kan meten zit de bypass, zodra de circulatie onder de ingestelde waarde komt zal deze openen en het hete water naar de retour doorlaten, de ketel ziet een stijgende retour en neemt vervolgens gas terug of gaat zelfs uit als het verschil tussen retour en aanvoer te klein is.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu