Onderdruk door zuigende werking vloerverwarming buren.

brick

 • #1
Wij wonen in een hele oude tussen woning. De tussenmuur met de buren was een 1 steens muur. Met de renovatie van dat huis is een nieuwe spouwmuur geplaats en daar hebben ze vloerverwarming tegen aan gelegd. Er is geen afstand gehouden van de muur met de aanleg van de slangen. Sinds de verwarming daar draait, waaien wij de tent uit en hebben met een enorme onderdruk te maken. Het waait hier met 7 kub per uur de trap af. Als de buurvrouw op vakantie is waait het hier niet. De zaak heeft 3 jaar bij de huurcommissie gelegen. De woningbouw heeft nu nieuwe tochtstrippen ed aangebracht maar het helpt niet. Zolang de zuigende werking blijft bestaan zitten wij in de kou. En niemand wil geloven dat dit door de vloerverwarming van de buren komt. Weet iemand hier iets over?
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
 • #2
Zit er isolatie in de nieuwe spouwmuur en is de spouw onder en boven dicht gemaakt?
 

brick

 • #3
Op de oude onregelmatige muur zijn polycel platen geplaats. Zonder folie dus niet luchtdicht. Daarna is een voorzetwand met houten stijlen met wol geplaatst. Volgens mij staat deze spouw in directe verbinding met spouwmuren aan de voor en achterzijde en is ie aan de bovenkant open bij het nieuwe verlaaplafond fond

20180828_170151.jpg
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
 • #4
Grote kans dat de tocht ontstaat door ruimte in/bij de spouw.
Heb je al met een rookinstallatie geprobeerd de oorzaak te vinden?
 

Onderhoudtje

 • #5
Als de spouw niet kierdicht is dan zou de mechanische ventilatie van de buren dit ook kunnen veroorzaken. Zoals Jan al aangeeft probeer met een rookinstallatie te achterhalen waar de luchtstroming precies heen gaat.
 

brick

 • #6
Ik dacht in de eerste instantie ook dat het door de WTW instalkatie kwam maar als de buurvrouw op vakantie is hebben we geen tocht en ga er dus maar van uit dat ze wel de kachel laag zet maar niet de stekker van de WTW er uit trekt.

Ook heb ik nog een onderzoekje gedaan. Zoals altijd wordt de trek het sterkst tussen 21.00 en 22.00 uur. Dan daalt buiten de temperatuur en gaat de kachel op nr. 1 waarschijnlijk harder werken. Rond middernacht is er dan ook geen trek meer in ons huis. Daarmee heb ik dan uitgesloten dat het aan de temperatuurverschillen van de boven en beneden verdiepingen licht en dat we te maken hebben met een koudeval. Op het weerstation op de filmpjes is de boven en beneden temperatuur en de tijd waarneembaar.

11-11-2021 Trek rond 17.35 uur
11-11-2021 matige trek rond 19.35 uur beneden 21 C boven 17 C
11-11-2021 matige trek rond 21.15 uur beneden 21 C boven 17 C
11-11-2021 sterke trek rond 22.00 uur
11-11-2021 rond 22.00 sterke trek duidelijk voelbaar in huis
Dan zit ik meestal met een sjaal om mijn hoofd en een deken over mijn benen!
11-11-2021 rond 0.00 uur geen trek beneden 19 C boven 17 C https://www.youtube.com/watch?v=MvjNjuoHiCc

Er is hier een technisch onderzoek geweest met infrarood, rook en blowerdoor test. Daarbij is duidelijk in kaart gebracht waar er lekkages zitten en waar de lucht binnen komt. Helaas niet waar de lucht wordt weggezogen. Deze trek is dus niet gestopt door het aanbrengen van diverse tocht strips en isolatie.

Ik vergeet nog te vertellen dat er in de oude muur ook nog een oud houten rot deurtje onder onze trap zit wat ze met de verbouwing gewoon hebben laten zitten. Zie foto.

En dan nog een filmpje met de raadselachtige stroming: https://www.youtube.com/watch?v=6-E_92exmAQ

stankovelast 2.jpg
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
 • #7
Hoe vervelend ook, dit is geen klusvraag. Het aantal variabelen is oneindig groot, en het wordt een grote verzameling van "raden naar de juiste oplossing".

Schakel via juridische bijstand een bouwpatholoog in. Deze heeft de kennis en apparatuur om een goede analyse te maken en met een probleemoplossing te komen.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
 • #8
Er zijn al mensen langs geweest. Toch.
Het zou me niet verbazen als je je vergist met koude val.
Jouw verwarming, wat voor en wordt deze met een tijdklok geschakeld?
 

brick

 • #9
Wij hebben een combi ketel met radiatoren. Maar van 17 tot 21 uur stoken wij meestal ons potkacheltje. Geen automatische thermostaat. Probleem (tocht) neemt toe bij koudere buiten temperatuur. Probleem is er niet als de buurvrouw op vakantie is.
 

Marcn.88

Vaste Beantwoorder
Moderator
 • #10
stoken de potkachel, deze zorgt voor een gigantische trek in de woning want de verbrandingslucht komt uit de ruimte en die lucht moet ook ergens vandaan komen
 
 • Like
Waarderingen: Rola

Onderhoudtje

 • #11
Wat voor ventilatie systeem zit er in de woningen.
Je geeft aan dat als de bewoners op vakantie zijn er geen tocht is, waarschijnlijk staat deze dan ook lager of uit.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
 • #12
En wat voor opdracht krijg de verwarming als het kacheltje wordt opgestookt.
Zodra een warmtebron wordt uitgeschakeld krijg je in huis andere luchtstromen.
En daarbij in huis de bovengenoemde trek.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu