Werking vloerverwarming traag - wat is het probleem?

Hallo, mijn vloerverwarming werkt naar mijn idee slecht/traag. Als ik de thermostaat een graad hoger zet duurt het ruim 2 uur voordat de temperatuur genoeg opgelopen is. Het water vanaf de ketel een Nefit Trendline HRC25/CW4 van 2016 waarvan de watertemperatuur op 65 graden staat ingesteld. De aanvoerleiding naar de vloerverwarming verdeler wordt wel heet. De vloerverwarming is in 2005 zelf aangelegd volgens tekening van WTH. De verdeler heeft een nieuwe pomp een Grundfos Alpha2. De temperatuurmeter van de aanvoer loopt op afhankelijk hoe ik de pomp instel tot max 40 graden alleen als de pomp sneller laat draaien zakt het weer. De retour loopt nauwelijks op. Bijgaan wat foto's van de situatie. Weet iemand wat het probleem kan zijn?
121772_15411507369522527418580518877976_2.jpg
121772_15411508171253608942730990857371_1.jpg
121772_20181102_102804_1.jpg
121772_20181102_102723_1.jpg
 
Vloerverwarming is per definitie een "traag" systeem. Nachtverlaging toepassing, of even snel een graadje warmer zijn dan ook niet aan te bevelen.

Je vloervelden zijn met 105 resp 125 meter ook aan de grote kant. 3 x 70 m1 was al beter geweest.
 
Dank u voor de reactie. Dat de leidingen vrij lang zijn dacht ik al maar het is toendertijd zo berekend door WTH. Ik vind het verschil tussen de twee temperatuurmeters groot ook naar lange tijd. Likt wel of het water niet snel genoeg circuleerd maar als ik de pomp op stand 3 zet gaat de eerste meter ook weer terug naar een lage temperatuur. Vroeg mij af of dat met een andere verdeler misschien anders zou zijn. Zie bij WTH de ijzeren u waar het koudere water net voor de pomp weer bij het warme water komt. Heb ook andere verdelers gezien waar die u niet zit. Zou het water dan niet sneller warm zijn in heel het systeem? Als het water in de vloer wat warmer zou zijn zal het dan niet sneller gaan. Het is aangelegd als hoofdverwarming.
 
Rood h.o.h 25 cm en groen h.o.h 15 cm, ik lees toch vaak kortere h.o.h afstanden.
Voor een goed beeld moet je even vermelden wat die ruimte aan vermogen nodig heeft. Zal best wel bij die info die je hebt vermeld staan.
 
Ik heb die tekening ook eens goed bekeken: 25 cm h.o.h...en dat bij die lange groepen. Dat is volgens de hudiige inzichten niet eens voldoende als "bijverwarming".
Zelfs met hogere snelehied het water laten circuleren, zal weinig helpen: het water moet wel de gelegenheid hebben om de warmte af te geven. Snel stromend water zal m.i. in dit geval (2 groepen) geen goede oplossing zijn om de situatie te verbeteren.
Je hoeft het niet te zoeken in die verdeler, maar de wijze waarop deze "vloerverwarming" is gelegd.(en daarin is weinig meer te wijzigen)

Het duurt erg lang voordat de ruimten tussen de buizen is opgewarmd: dat kost dus aanzienlijk meer energie dan wanneer de buizen dichter bij elkaar gelegd zouden zijn.
Daarom adviseer ik altijd: ga nooit in op een aanbieding om bijverwarming te laten leggen, want per saldo ben je aan energiekosten veel duurder uit, dan wanneer je leidingen in de vloer laat leggen die veel dichter bij elkaar liggen.
 
Zoals Degooyer aangeeft te veel te weinig slang in de vloer, hier kunt u weinig meer aan veranderen laat de gevraagde temperatuur zoveel mogelijk stabiel op bv 20 graden dan zal t waarschijnlijk nog redelijk gaan
 
Allen bedankt voor de reacties. Hoeveel vermogen er nodig is kan ik niet terug vinden. Was de bedoeling voor hoofdverwarming en hangen verder geen radiatoren. Voordat het gelegd is lag er ook vloerverwarming maar lagen er nog minder leidingen met radiatoren. Ik dacht dat de firma die de tekening gemaakt heeft het als hoofdverwarming had berekend. Is al wel lang zo dat het moeilijk warm wordt maar had de laatste tijd het idee dat het slechter werd. Ben zelf niet veel thuis en zelf heb ik het niet snel koud maar mijn vrouw wel. Als het eenmaal op temperatuur is houdt hij het gelukkig redelijk vast maar wel veel gas verbruikt. Zal maar even gaan nadenken over een radiator erbij te plaatsen. Anders zal de vloer er uit moeten want met deze leidingen in de vloer zal het wel het niet lukken. Eventueel iemand een ander idee.
 
De ketel is van 2016 is dat ook het bouwjaar van de woning?
Is de woning in eigenbeheer gebouwd of met tussenkomst project ontwikkelaar.
 
De woning is van ruim 30 jaar oud. De vloerverwarming hebben wij toen zelf aangelegd, de berekening laten maken door de leverancier naar de tekening van de woning.Ik dacht dat het goed berekend was. Is zo aangelegd als tekening heb een poosje geleden de foto's nog gezien van het legpatroon. Er zitten wel veel meer leidingen in de vloer dan toen ik het huis kocht (al lang geleden) maar toen hingen er nog 2 radiatoren bij. Had gehoopt met het water wat warmer te krijgen meer warmte in de vloer te krijgen. Wordt anders een hele klus of wat ik al zei een radiator erbij. Moet er nog over nadenken.
 
Kijk ook eens naar tocht. Winddichtheid van de woning.
Hoe ouder de woning hoe meer ruimte er zal ontstaan tussen bijvoorbeeld de kozijnen van ramen en deuren. Tochtstrippen hebben ook niet het eeuwige leven. Zo zijn er meer zaken die je kan onderzoeken.
Een vloer welke warmer is dan ik meen 24 graden geeft aan je voeten op duur een vervelend gevoel.
 
Je moet de temperatuur van water die vloerverwarming in gaat niet hoger dan 40 graden willen hebben.

Weet je zeker dat het goed doorstroomt? Misschien de kranen van de groepen wat harder opendraaien? Mijn vloerverwarming (al 30+ jaar oud met zwarte buizen) heb ik een keer door moeten spoelen om de bagger eruit te krijgen.
 
Vloer is geisoleerd met tempex aan de onderkant. De buizen doorgepoeld 3 maanden geleden dmv kraan op de slang aansluiten. Kwam weinig tot niets uit aan rotzooi. Was gewoon schoon water en het water stroomde goed. Als er (veel) te weinig leidingen in de vloer zitten en de temperatuur van het water niet hoger wordt, zeker aan het einde van de leiding wat ik had gehoopt te bereiken met eventueel een andere verdeler kan ik op dit moment alleen proberen de kamertemperatuur niet te laten zakken.
 
Je moet de pomp op druk instellen. Anders gaat die in de zomer.vastlopen en krijg je een e1 storing.

Dat is de rechtse knop en dan kan je qua snelheid 3 kiezen.
 
Met de rechtse knop van de pomp gaat het scherm van watt naar hoeveel m3/h. Heb al meerdere standen geprobeerd maar weinig resultaat. Staat normaal op autoadapt. Weet eigenlijk niet wat het beste is. Probeer het water zo warm mogelijk te krijgen.
 
Met meer Watt zal de pomp meer water door de leidingen duwen. Idem met hoger m3. Zet de pomp in Watt of M3 zo hoog mogelijk.
Zo zou ik het even doen. Temperatuur, wellicht ook de temperatuur van de ketel omhoog en wacht af wat er gaat gebeuren. Er zijn ketels met kamerthermostaten waarop je kan zien wat de aanvoer en retour temperatuur is van het water.
 
Ja sorry mijn fout. Met de middelste knop verander je de functies. Ik bedoelde dat de rechtse lamp pomp curve met een rechte lijn erin aan moest zijn. Zo stel je het dan in op druk.
 
Heb bij de ketel watertemperatuur verhoogd naar 80 graden. Zou eventueel nog naar 90 kunnen. Zal het even aankijken wat er gebeurd. Water in het systeem zo hoog mogelijk krijgen mwt goede doorstroming. Winter doorkomen en dan misschien nieuwe vloerverwarming infrezen of zo. De leidingen van deze liggen toch wat dieper. Temperatuur in de kamer laat ik gewoon wel op 21 staan hoeft hij het niet steeds op te warmen.
 
Wat waren de klachten dat de pomp pas geleden is vervangen?
De ingestelde pompstand staat veel te laag voor deze verdeler.
WTH berekende met slangmaat 18mm veelal met lengten van 120 meter.

De aanvoer temperatuur die volgens de WTH is berekent moet minimaal 45°C zijn voor dit type verdeler.

In de chrome retour kraan zit een kogelafsluiter staat die geheel open?

Vr Gr
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu