Vloerverwarming, ontbreekt er een klep/optimale werking HR?

KnarfEirrub

  • #1
Sinds een maand de gelukkige bezitter van een mooie aanbouw. De aanbouw wordt dmv vloerverwarming verwarmd, het "hoofdgebouw" dmv radiatoren. De verschillende vloerverwarminggroepen en radiatoren zijn dmv eigen thermostaten te regelen (mbv bestuurbare kleppen). Om onnodig draaien van de vloerverwarming pomp te voorkomen, via een relais obv thermostaat. Toch nog twee vragen:
1. als alleen de radiatoren worden verwarmd loopt er dan een (kortsluit) flow van aanvoer naar retour vd ketel? Als dit zo is, wordt dan de HR werking van de ketel niet negatief beïnvloed? (ik denk dat de temperatuur van het retour water minimaal de temperatuurbegrenzing van vloerverwarming is, de retour van de radiatoren is veel lager).
2. ik heb comfortstand vh tapwater uit staan maar, klopt het dat als de comfortstand wel aan staat dat er dan nog een aparte klep moet worden opgenomen die de aanvoer regelt?
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #2
1 mits goed ingeregeld zal het geen negatieve invloed hebben.

Ik kan alleen die tekening zelfs na extreem inzoomen niet ontcijferen.

@Klusidee.
Als gebruikers hun plaatjes hier moeten uploaden, zorg dan iig dat ze of klikbaar zijn tot het originele formaat of dat de resize iig een leesbare tekening blijft.
 

Ingmar89

Specialist Verwarming
  • #3
Heb je een Intergas HR(E) ketel?
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #4
@ The headhunter, foto's of tekeningen plaatsen begint met de grootte en kwaliteit van het origineel, daar kunnen wij niets aan doen.
Als er foto's geplaatst worden via externe links is het soms mogelijk een fatsoenlijke afbeelding te krijgen.


@ KnarfEirrub, wilt u een grotere afbeelding plaatsen ?
 

KnarfEirrub

  • #5
Ik ga een grotere afbeelding proberen te plaatsen, lettertype was misschien wel wat klein. Het betreft idd een Intergas Kombikompakt.

 

Ingmar89

Specialist Verwarming
  • #6
In deze situatie zou ik er voor kiezen om gewoon een zoneklep in de toevoerleiding naar de verdeler toe.
Zitter er nu stelmotoren op de groepen van de verdeler?
 

KnarfEirrub

  • #7
@Ingmar89, het betreft een 4-groepsverdeler met 4 Heimeier motorisch bedienbare kleppen. Elke groep heeft een eigen thermostaat - omdat de 4 zones ieder niet zo groot zijn maar wel verschillende comfort niveau's hebben. Het verbaast me dat als de Heimeier dicht staan dat dan wel de aanvoerbuis opwarmt. Ik weet niet precies hoe de binnenkant van een verdeler eruit ziet maar ik vermoed dat het warme water dan via de verdeler weer naar de ketel terugstroomt, dit warmt dan (onterecht?) het koude radiatorwater op. Gevaar dat ketel te vroeg "denkt" dat temperatuur is bereikt? (negatief/positief effect op HR werking kan ik nog niet zo doorzien). Mocht m'n veronderstelling kloppen, heeft de bypass dan nog zin?
 

Ingmar89

Specialist Verwarming
  • #8
Dat klopt wel in een hydraulisch neutrale verdeler inderdaad.
aanvoer en retour zitten vaak in de retourbalk, en de voeler in de aanvoerbalk.
De temperatuur veranderd niet door het warme water wat toegevoerd wordt in de aanvoerbalk.(dat stroomt alleen door de retourbalk)

Juist om deze reden zijn stadsverwarmingsverdelers uitgerust met een RTL ventiel in de retourleiding. Dit zou voor jou een oplossing kunnen zijn.
 

KnarfEirrub

  • #9
@Ingmar89, voor mijn begrip, een RTL is toch vergelijkbaar met de temperatuur begrenzer van de verdeler? Maar helpt me dat echt? waar stel je het set point van de RTL op in? het set point van de RTL zal mogelijk iets lager mogen liggen dan het set point van de begrenzer.
Ik dat ik uit de brand ben als ik nog een vc8615 opneem in de aanvoer van de verdeler dan open gaat zodra één vd Heimeiers open gaat... maar ik zal dan toch niet uniek hiermee zijn?
 

Ingmar89

Specialist Verwarming
  • #10
Dit probleem is er vaak niet doordat er 1 of meerdere groepen altijd open zijn. Je kunt inderdaad een extra klepmotor opnemen, dat lost je probleem ook op.
 

KnarfEirrub

  • #11
Duidelijk. Voordat ik zo'n klep+logica monteer; verwacht je de huidige opzet erg inefficiënt is?
 

Ingmar89

Specialist Verwarming
  • #12
Nee ik denk dat dat wel wat meevalt.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu