Werking van mijn vloerverwarming en het onderhoud daarvan

Kird

  • #1


Ik heb een paar vragen over mijn vloerverwarming, ik sinds 21 jr vloerverwarming, een gecombineerd systeem op één ketel. Beneden vloerverwarming en boven radiatoren. Als ik aan de slangen aan de achterzijde van de regelunit voel dan zijn die heet, de slangen aan de voorzijde waar de grijze knoppen (1) zitten zijn lauw. Van de regelunit is het achterste deel (3) heet en het voorste (2) lauw. De aanvoer leiding (5) is heet, het deel van de afvoerleiding (7) onder de unit is heet evenals het deel (4) van deze leiding dat weer uit de unit komt. Het is een WTH installatie, de maximaal thermostaat (6) staat op 60 graden, de grijze thermostaat knop op de unit heb ik er voor de foto even opgedraaid normaal heb ik altijd afgekoppeld.

Ik snap niet hoe het werkt, hoe kunnen de afvoerslangen en het voorste stuk van de unit lauw zijn en de buizen 4 en 7 heet zijn? Wie kan dat uitleggen?

Mijn vloer geeft de laatste tijd minder warmte, delen van de leidingen worden niet warm. Pompstand staat in 3. Wat kan ik daar het beste aan doen? 21 jaar geleden zijn zwarte slangen gelegd.

Als ik mijn ketel boven op zolder vul, wordt dan ook automatisch de vloerverwarming gevuld, het is toch één systeem of zie ik dat verkeerd?

Wie kan mij antwoorden en adviezen geven, zie foto voor nummers.

Alvast bedankt!

Kird
 

Freekcv

  • #2
Dit zijn geen difussie dichte slangen. hier door is het waarschijnlijk nodig om de slangen en de verdeler te spoelen.
 

Kird

  • #3
Bedankt voor je snelle reactie, ik zal gaan doorspuiten. Is daar een speciaal middel voor nodig dat je het best kan gebruiken? Adviseer je met een hoge druk spuit de leidingen door te spuiten of de gewone waterdruk? Het doorspuiten en vullen doe ik in dit geval uiteraard direct bij de aansluitingen op de unit.
 

Piet48

  • #4
Als je de vloerverwarming af kunt sluiten van de installatie zodat het niet nodig is om de hele installatie af te tappen dan kun je de pomp van het pomphuis demonteren d.m.v. 4 bouten.
Het schoepen rad kan n.l. ook dicht zitten met roest aanslag en als je dat schoon maakt dan kan het al gedeeltelijk opgelost zijn.

Maar na de winter is het toch nodig om alle slangen door te spoelen.

Gr. Piet
 

Kird

  • #5
Bedankt Piet. De pomp zal het denk ik niet zijn, die is van augustus 2008. Het zal dus wel het doorspuiten van de unit en de slangen gaan worden. Groet Kird.
 
A

Anonymous

Gast
  • #6
Kird,
Uit ervaring weet ik dat na 21 jaar de vloerslangen geheel vol zitten met vuil. Dus spoelen!!!! Het vuil kan zelfs hardnekkige verstopping veroorzaken.
Ik verwijder de pomp en maak met koppelingen twee tuinslangen aan het systeem. Dan veelvuldig naar twee kanten spoelen tot er schoon water uit komt. Doe dit per sector, dan weet je zeker dat alles schoon is. Kan de slang naar een straatputje??? Het vuil besmeurt alles en is moeilijk te verwijderen.
Je zult verstelt staan van de rotzooi dat er uit komt, en later van de warme voeten.
Nog een tip:
Monteer een vuilafscheider ( niet te verwarren met een vuilfilter, dat is een ander ding) en een microbellenluchtafscheider. "Spirovent".
Een luchtafscheider haalt zuurstof uit het systeem, daardoor dus minder vuilaanmaak.
Dit is het behoud van de warmtewisselaar.
succes en groet van een eigenaar van een 32 jaar "oude" vloerverwarming.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu