T-stuk riool verwijderen, hoe?

honda-noob

 • #1
Dag mensen,

zie bijgevoegde foto's; het bestaande T-stuk zit een gat in, geen idee hoe deze aansluiting ooit gemaakt is maar dit moet gerepareerd worden. Nu zit de rioleringsbuis echter in de kruipruimte in een deel waar ik wel kan komen (zie fotos) maar de T-stuk zit nét voor de plek waar de buis de fundering in gaat (naar de wc aan voorkant woning, dan richting straat). Verder lijkt het alsof de huidige T-stuk in een verdere mof/verloop gaat (bij een plek waar ik al niet meer bij kan komen).

Wat is nou de beste manier om dit aan te pakken? Stel ik zaag de buis net voor de fundering af, dan denk ik dat ik straks een mof/sok heb met daarin nog een stuk 110mm buis, zie schematische afbeelding. Is dit er dan uberhaupt uit te krijgen? Ik ga hier nu maar van uit dat het een mof/sok is, maar stel dat is het niet en ik heb inmiddels gezaagd, heb ik toch wel een beetje een probleempje denk ik

En indien het wel een mof/sok is met daarin nog 110mm buis, wat dan? Ik heb amper speelruimte om die mof dan nog te verwijderen.

Graag jullie advies in deze want ik kom er zelf niet helemaal uit. Scheelt ook niet dat ik alles plat op m'n buik moet doen...

20230219_180854.jpg 20230219_180935.jpg 20230219_181018v2.jpg situatie_schem_v2.jpg situatie_zagen.jpg
 
Laatst bewerkt:

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
 • #2
Wat zit aan de andere kant van die fundering muur?
 

honda-noob

 • #3
Een wc.
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
 • #4
En kan je daar bij komen graag meer info of plaats daar ook een foto van daar.zodat ik je kan helpen.
Het mooiste van Loodgieters vak is je mag altijd vaak er lekker bij liggen met of zonder viezigheid.
 

honda-noob

 • #5
Helaas kan ik daar niet bij komen, gezien het een wc betreft met getegelde vloer. Geen idee wat er onder die tegelvloer zit, maar dat zou vanalles kunnen zijn; van zandcement tot gestort beton, wie zal het weten. Denk daarom dat een foto ook niet veel zin heeft. Heb even een schets gemaakt

schets.jpg
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
 • #6
Ja maar van die kant wat afgebroken is kan je totaal niks mee.
Je kunt de pvc mof in de muur niet goed verwijderen jen kunt met brander en gereedschap niet bij.
Je moet aan de andere kant een nieuwe aan sluiting maken om weer een T-stuk tussen te kunnen plaatsen met schuifsokken.
Wat voor wc zit er?
 

honda-noob

 • #7
Een staand toilet, met een vloer van mozaiek tegeltjes. Met daaronder nog de tegels vanuit de bouw. En wat daaronder zit; geen idee.

Vrees gelet op jouw antwoorden dat die vloer in de wc open moet...
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
 • #8
Ik zou als afdiching van het gat een klemzadel (van een stuk buis) maken, en deze in de kit wellen en vastzetten met rvs slangklemmen. De aansluiting welke van boven komt krijg dan verderop een eigen aansluiting op de liggende buis.
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
 • #9
Daar zit ik wel aan te denken maar vind vreemd dat ze pvc buis hebben en een een een funderingbuis die open is er moet ergens daar onder de vloer kunnen via een andere ruimte.
Ga nu niet met een klemzadel zitten te prutsen.
Die T-stuk is in het midden niet de zelfde maat als die buis.
Waar is deze aan sluiting van?
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
 • #10
Ik zit wel aan iets te denken maar normaal zit dit in verticale aansluiting
 

honda-noob

 • #11
De verrotte T stuk is de aansluiting van de afvoer vd wasmachine welke op zolder staat. Daar komt een 32 mm buis op uit.
En ik kan echt niet op een normale manier (dwz luik kruipruimte oid) bij de ruimte onder de wc komen
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
 • #12
Maar zit in het huis een andere kruipruimte?
Want vind vreemd dat die door voering geen zand uit komt dus aan de andere kant is het open.
Soms moet je vanuit de gang bij voordeur onder het huis door te kruipen om daar te komen.
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
 • #13
Ik heb wel iets maar weet niet 100% als die in liggende verbinding kan
Naamloos.jpg
 

honda-noob

 • #14
Er zijn 2 kruipruimten met elk een eigen ingang (luik).
De 1 zit in de keuken en komt tot de voorgevel (woonkamer) en draagwand die de hal inclusief wc van de woonkamer scheidt. Hier loopt de rioolbuis ook door zo een zelfde gat in de fundering.

De 2e kruipruimte is in en onder de hal/gang. Tevens de ruimte waar ik de fotos gemaakt heb
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
 • #15
De 1 zit in de keuken dus daar moet je in en kom je bij de wc daar zal wel een T-stuk zitten van de wc daar achter door zagen en dan een sok met stuk buis 110 dan kom je bij de ruimte wat nu stuk is.
Daar plaats je een T-stuk eventueel met spie eind daar komt dan een schuifsok op geschoven dan heb je een goede aan sluiting.

Je kan ook wat ik al in elkander had gezet
Naamloos.jpg
 

BigBert

 • #16
honda-noob schreef:
Hier loopt de rioolbuis ook door zo een zelfde gat in de fundering
Maak daar eens foto's van.
 

honda-noob

 • #17
Zal morgen foto's maken. Mbt vanuit kruipruimte 1 naar de wc komen: dat gaat niet. En ben onderhand 20 keer ik beide kruipruimte geweest, je komt in kruipruimte 1 niet verder dan de woonkamer want op een gegeven moment kom je tegen de fundering aan van zowel voorgevel als wand tussen de gang en woonkamer.
En in kruipruimte 2 (waar ik de fotos gemaakt heb) kom je alleen in de ruimte onder de gang. Zal dit ook nog wel schetsen morgen.

Zit trouwens te denken, stel ik zaag de buis zoals voorgesteld in mn 1e post, zou ik dan een verbindingsstuk erin kunnen doen? Stel ik zaag het net tegen de fundering af, dan houdt je nog een mof met nog een stuk buis erin over. (Sterker nog ik DENK dat dit ook een verbindingsstuk is) Maar hier past toch zo een verbindingsstuk in? Beetje hetzelfde idee als post #13
 

Sander 1972

 • #18
Eventueel een gat haken naar de andere kruip ruimte
 

Charel

 • #19
Ik vind uw idee om dat kapotte T-stuk door te zagen wellicht het best toepasbare.
Ik zou dan die buis tevens nog wat verder inkorten zodat je genoeg werkruimte krijgt om daar een nieuw T-stuk te plaatsen.
Je zit dan met een kraag (mof) in de buis die verder naar de wc en de straat loopt met in die kraag het afgezaagde stukje T met buitendiameter 110 mm dat er zo goed als zeker in vastgelijmd is.
Er is een methode waarbij je vervolgens met wat geduld, veel handigheid en gepruts dat resterende stuk kunt verwijderen. Ik meen zelfs dat ik hierover ooit wel eens een filmpje heb gezien op u-tube.
Met een brandertje en met zachte vlam kan je heel geleidelijk dat stukje vanuit de binnenkant zodanig opwarmen (verweken) dat je bijvoorbeeld een platte schroevendraaier tussen de lijmverbinding kunt duwen waarbij je het binnenste stukje vervormd naar binnen toe om het zo cm per cm verder los te maken uit die kraag.
Eventueel zou je dat binnenstukje ook van binnenuit in de lengte kunnen doorzagen waardoor je het na verwarmen beter los kunt trekken naar binnen toe.
Ik hoop dat het duidelijk is en besef dat het schrijven hiervan een stuk gemakkelijker is dan het uitvoeren. Maar geloof me, het is mogelijk, ik heb dat meer dan eens zo moeten doen.
Als dat gelukt is zou ik opnieuw een 10 cm langer stukje buis van 110 in die kraag lijmen om dan verder te gaan met een T-stuk met rubber verbindingen, weer een stuk buis van 110 met daarop een schuifmof waarmee je opnieuw de verbinding maakt met de verder lopende buis.
 

BigBert

 • #20
Ik begrijp dat je er van de andere kant van de fundering niet bij kan. Ik zou de 50 mm buisverbinding verwijderen en een nieuwe aansluiting maken zo'n 20-25 cm van de fundering af. Het ontstane gat vervolgens met een pvc-flap dichtlijmen zoals het ook al eerder is gedaan. Het is niet mooi maar als de afvoerbuis verder aan de onderkant en zijkant nog goed is, wel functioneel en werkbaar.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu