Nieuwe koppeling maken op bestaand T-stuk van riool?

ZF3

  • #1
Beste forummers, graag jullie mening over het volgende:

Ik wil voor een douche-WTW-pijp een extra 50mm-afvoer maken op de 110mm-standleiding. Ik wil het liefst de langst mogelijke WTW-pijp monteren vanwege het rendement, dus de afvoer wil ik graag zo laag mogelijk aansluiten. De laagste mogelijkheid is volgens mij een T-stuk waar een WC op de standleiding uitkomt (zie foto). Ik overweeg om daar een gat in te boren en er een aanboorklemzadel op te monteren. Maar dan komt dat klemzadel wel tegenover de WC-afvoer uit. Niet helemaal onder 180 graden, maar zeg 135 graden. Wat denken jullie, is dat wel verstandig of loop ik daarmee risico op verstoppingen vanwege die WC-uitstroom?

[/code]
 

Frank

Vaste beantwoorder
  • #2
Ik zou dat zeker niet doen.
Inderdaad vanwege de verstoppingsmogelijkheid.
Je kan dan pas boven het expansiestuk aansluiten.
Of je moet door de vloer heen gaan en er onder aansluiten.
 

Maxim1

  • #3
Beste dat je volgens mij kan doen is het expansie stuk eruit halen en een nieuwe t plaatsen net boven deze van de wc en daarop een nieuw expansie stuk
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #4
Ik zou het aanboorzadel gewoon boven het expansiestuk zetten, het is zo'n klein beetje energie dat verloren gaat dat het bijna niet meetbaar is, daarvoor kunt u niet alles afbreken.
 

Verwarming Sp.

Specialist Verwarming
  • #5
Hetzelfde zei men in de jaren 70 over woningisolatie, Jan. Ondertussen weten we wel beter.

Met een goede douche WTW vang je 60% van de restwarmte terug. Dan maar even werk lijkt me. Is er geen mogelijkheid in de kruipruimte een T-stuk te plaatsen?
 

ZF3

  • #6
Allen bedankt voor het meedenken. Inderdaad is het rendement 65% voor een 2.10m-pijp. Voor 1.68m is 'ie 60% en voor 1.27m 53% (bij 9 l/min, bij hogere flow wat lager). Jammer van de 5%punt minder van de kortere pijp, maar liever dat dan verstoppingen. Door de vloer zou kunnen maar dan moet ik weer een betonboorder laten komen (23cm beton) en daarna in de kruipruimte liggen zagen aan het riool, dat staat me wat tegen. Dan liever het expansiestuk eruit zagen en vervangen door een reparatiemof + T-stuk + expansiestuk.

Oh, nog een voorzien voordeel van de WTW: als mijn Excel-sheetje klopt dan kan ik daarmee mijn nieuwe tweede badkamer van douchewater voorzien met de bestaande CW3-ketel. Door de warmteterugwinning loopt niet alleen het gasgebruik terug, maar ook de warmwaterstroom. Zou net moeten passen (geen regendouches, hè) - ben benieuwd of dat echt zo uitpakt.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #7
Ik geef u groot gelijk.


Hessie,

Het aanboor t-stuk moet toch een eindje boven het t-stuk komen om ellende van de toiletafvoer te voorkomen, alleen het expansiestuk hoger zetten levert ongeveer 20 cm op want het aanboor t-stuk heeft ook ruimte nodig.
Wil je een nieuw expansiestuk en een nieuw t-stuk dan kost het produceren, vervoer etc. waarschijnlijk meer dan de terugwin energie ooit opbrengt.
Isolatie heeft z'n nut gedurende 24 uur, dat staat in geen verhouding tot de tijd waarin de douche gebruikt wordt.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu