Potentiaalvereffening - Aardmat, welke afmeting?

Hans_vledder

  • #1
Heren electrotechnici,

Een paar korte vragen over potentiaalvereffening;

- Alleen de badkamer voorzien van een aardmat?
- Aardmat, welke afmeting?
- Welke diameters vertint koperdraad gebruiken? (4mm2 / 6mm2)
- CV leidingen ook vereffenen en zo ja, waar, bij de ketel?
- Gas- en waterleiding voor de verbruiksmeter vereffenen?
- Centrale aardpunten inspecteerbaar houden?

Groet,
Hans
 

Fiesiekus

  • #2
Zoek eens op CAP.
 

Hans_vledder

  • #3
Ideaal als je de juiste zoekterm hebt ...

Groet,
Hans
 

Hans_vledder

  • #4
Ok, ik heb de topic doorgenomen. Wat ik echter niet tegenkom is een duidelijk antwoord op de vragen;

- Aardmat, welke afmeting?
- CV leidingen ook vereffenen en zo ja, waar, bij de ketel?

Groet,
Hans
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #5
-Aardmat: afmeting van de badkamervloer (vereffenen op het CAP in de badkamer)
-Radiator badkamer: vereffenen op de radiator zelf of de cv leiding zo dicht mogelijk bij de radiator en aansluiten op het CAP in de badkamer.
 

Hans_vledder

  • #6
Hoi Sxndr,

Dank voor je antwoorden. Ik krijg een badkamer met een bruto vloeroppervlak van 21m2. Dat wordt een behoorlijke aardmat ...

Voor wat betreft de CV leidingen bedoelde ik eigenlijk of deze, evenals gas- en waterleiding, ook nog op zichzelf vereffend moeten worden. Weet jij dit toevallig?

Groet,
Hans
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #7
Even voor het goede begrip. De hoofd-water en gasleiding worden bij binnenkomst geaard op de hoofdaardrail in de meterkast. De cv ketel zit in een geaard stopcontact als het goed is. In de badkamer pas je aanvullende potentiaal vereffening toe. Dus in de badkamer worden geleidende delen op het CAP aldaar aangesloten waaronder de aardmat, wastafelkraan, douche of badkuip indien van metaal, radiator etc. Dit CAP wordt op zijn beurt aangesloten op de aarde van de cd van de badkamer.
 

Hans_vledder

  • #8
Hoi Sxndr,

Ja, dat was me al duidelijk. Daarnaast heb ik begrepen dat je een beschermingsleiding trekt vanaf de WCD's in de badkamer, via het centraal aardpunt naar wederom de hoofdaardrail in de groepenkast en dat je dit herhaald voor elke andere eindgroep die in de meterkast aanwezig is ...

Ik begrijp dat de CV leidingen ansich geaard zijn via de cv ketel, respectievelijk via de geaarde WCD waar de ketel op aangesloten is. Ik ben ooit eens met mijn rug tegen een radiator aan gaan zitten die onder spanning stond (nieuwbouwwoning in 1980), daarna erg gebrand op goede aarding van de radiatoren en cv leidingen ...

Groet,
Hans
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #9
Nee wcd's in de badkamer zijn gewoon geaard in de centraaldoos in de badkamer. Wcd's in de badkamer van een andere groep dan de badkamergroep krijgen een aanvullende vereffenings leiding naar hetzij de CD, hetzij het CAP. Volg je het nog... Vanuit de centraaldoos loopt gewoon een aarde naar de aardrail in de groepenkast. Een aanvullende leiding van hoofdaardrail naar CAP wordt niet meer toegepast.
 

Fiesiekus

  • #10
Hans_vledder schreef:
Ik begrijp dat de CV leidingen ansich geaard zijn via de cv ketel, respectievelijk via de geaarde WCD waar de ketel op aangesloten is. Ik ben ooit eens met mijn rug tegen een radiator aan gaan zitten die onder spanning stond (nieuwbouwwoning in 1980), daarna erg gebrand op goede aarding van de radiatoren en cv leidingen ...
Ook de CV-buizen en de gas-&H²O-leidingen dienen ook apart met de hoofdvereffeningsrail verbonden te zijn. Dus dit naast de vereffening in de badkamer. Gas- en H²O-bij binenkomst, CV-buizen waar je er bij kunt en in de buurt van de hoofdvereffeningsrail/meterkast; zie Sxnders' bijdragen.
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #11
Het plaatje zegt altijd meer dan woorden...

 

Hans_vledder

  • #12
@Sxndr:

Ik heb op de bovenverdieping de beschikking over een tweetal groepen, bestemt voor WCD's en lichtpunten. In elke ruimte zijn WCD's en lichtpunten over de twee groepen verdeeld. Het idee hierachter is uiteraard dat bij uitval van één van de twee groepen er altijd nog een lichtpunt/wcd(s) werkt. De badkamer krijgt daarnaast twee aparte groepen voor de pomp (1 groep) van de Whirlpool en de verwarming (1 groep) van de Whirlpool. Er vanuit gaande dat ook de laatste twee groepen uitkomen op een WCD, hoe ga ik dan te werk?

@Fiesiekus:

Door dat er zowel beneden als boven vloerverwarming wordt geinstalleerd, zal ik met de CV leidingen niet in de buurt van de meterkast komen. Dit heeft uiteraard te maken met de plaats van de verdelers. Ik was van plan op de CV leidingen bij de CV ketel aan te sluiten op een eigen CAP, met een directe verbinding naar de hoofdvereffeningsleiding in de meterkast. Is dit toegestaan?

Groet,
Hans
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #13
Het zal er in de praktijk op neerkomen dat elke wcd in de badkamer, die op een andere groep zit als de CD in de badkamer (waar de verlichting ook op zit), een extra leiding naar het CAP of de CD (stippellijntje) krijgt. Hier trek je een gewone groen/gele installatie draad door. Elke WCD krijgt dan dus twee aarddraden, een richting de groepen kast en een naar het CAP/CD. In het CAP monteer je alles af op een aardrail (één draad per schroefje) en in de CD las je alle geel/groene bij elkaar.
 

Hans_vledder

  • #14
Sxndr,

Dank voor je antwoord. De badkamer heeft een tweetal lichtpunten (ca. 20m2) die elk op een andere groep zal uitkomen. Als ik het volgende aanhoudt, werk ik dan volgens de norm?

- Het eerste lichtpunt (= centraaldoos) met bijbehorende WCD('s) gewoon geel/groen aarden en naar de hoofdaardingsrail in de groepenkast.

- Het tweede lichtpunt (= centraaldoos) met bijbehorende WCD's gewoon geel/groen aarden en naar de hoofdaardingsrail in de groepenkast. Daarnaast elk van deze WCD's middel geel/groen naar het CAP brengen en daar op de vereffeningsstrip aansluiten.

- De twee overige groepen (als deze gaan uitkomen op een WCD) aarden en vereffenen zoals omschreven bij het tweede lichtpunt.

Groet,
Hans
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #15
OK, 2 CD's dus. Sluit op elke CD een vereffeningsleiding aan naar het CAP. Vanuit de groepenkast komt in elke CD natuurlijk ook de gebruikelijke aarddraad uit. De lichtpunten en bijbehorende geaarde wcd's zijn nu dus geaard en vereffend. Deze wcd's hoeven dan dus geen aanvullende leiding meer te krijgen. Overige wcd's op andere groepen krijgen dan zowel een aarde uit de groepenkast als een vereffenings leiding naar het CAP. Let wel op de plaats van de WCD's, deze mogen uitsluitend in zone 3 aanwezig zijn en moeten achter een 30mA aardlek..
 

Hans_vledder

  • #16
Hoi Sxndr,

Helemaal duidelijk!. De vereffeningsleidingen van de CD's naar het CAP voer ik dan uit in 2,5mm2 geel/groen. Hoewel afdoende beschermd, heb ik deze uiteraard liever geïsoleerd in de CD's liggen. Van het CAP naar de hoofdvereffeningsleiding ga ik dan weer met 4mm2 vertint koper.

De WCD's voor de derde en vierde groep worden (indien er WCD's nodig zijn) volledig buiten de ruimte (achter een knieschot) geplaatst, in ieder geval geheel spatwaterdicht. De benodigde apparatuur (pomp en verwarming) houdt ik ook zoveel mogelijk uit de buurt van de bijbehorende Whirlpool.

Dank voor je uitleg! Nu nog een antwoord van Fiesiekus op de vereffening van de CV leidingen en het ontwerp van mijn nieuwe installatie is compleet.

@Fiesiekus: Ik zou de vereffening van de CV leiding ook bij elke (3) vloerverwarmingsverdelers kunnen doen. Welk van de mogelijke oplossingen raad je aan?

Groet,
Hans
 

Hans_vledder

  • #17
By the way, leven we nog steeds met de NEN1010-2003 of is de NEN1010-2007 al van kracht?

Groet,
Hans
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #18
Nen1010-2007 komt niet eerder dan 2009 ivm aanpassingen in de wetgeving.
Het bouwbesluit dat dit regelt word pas in 2009 herzien eerdere invoering kost te veel geld.
Daarbij moeten eerst nog een aantal fouten eruit gehaald worden.
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #19
Cplusb nl Nieuws/Potentiaalvereffening, hier het verhaal in historische context. Ik dacht dat NEN1010 versie t/m 2003 minimaal verplicht is gesteld in het bouwbesluit. Latere aanpassingen zullen pas later verplicht worden. Het eerder bijgevoegde plaatje is als ik het goed begrepen hen sinds 1997 van toepassing
 

Hans_vledder

  • #20
Dank voor de reacties en een zeer interessant stuk over potentiaalvereffening. Hoe sommige dingen vroeger toch beter waren ... Ik houd me maar even vast aan de NEN1010-2003.

Nu nog even de vereffening van de CV leidingen op een rijtje zien te krijgen voor mijn specifieke situatie.

Groet,
Hans
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu