Potentiaalvereffening badkamer

Aver56

  • #1
11 November 2012, 20:31
Beste deskundigen,
Ik heb de info over potentiaalvereffening in de badkamer bekeken, maar heb toch nog vragen.
In mijn badkamer zijn twee groepen.
Verlichting en vloerverwarming zitten op een groep (groep 1 zeg maar) die een centraaldoos heeft boven het plafond in de badkamer. Deze centraaldoos krijgt de bedrading overigens vanuit aanliggende kamer. Vanuit deze centraaldoos in de badkamer (voor vloerverwarming en verlichting dus) loopt een geel/groene draad naar het CAP waar kranen en dergelijke met vertinde draad verbonden zijn.
Groep 2 is voor de wasmachine en droger (worden nooit tegelijkertijd gebruikt). Hier is geen centraaldoos maar een kabel die in een trekschakelaar uitkomt. De trekschakelaar gaat op zijn beurt naar een dubbele geaarde WCD waar droger en wasmachine opzitten. Aan de aarde van de trekschakelaar kan een vertinde aarddraad aan het CAP aangesloten worden (aarddraad naar CAP ligt er al, aansluiten moet nog).
Als ik de bijdragen van jullie goed begrijp moet ook van elke groep de geel/groene aardedraad met het CAP verbonden worden. Groep 1 is al verbonden met CAP. Dat lijkt goed dus(?)
Vraag over wasmachine (groep 2): is het juist dat de wasmachine opgenomen is in de potentiaalvereffening als de vertinde aarddraad vanuit het CAP verbonden wordt met de geel/groene aarde van de trekschakelaar van de wasmachine? Of moet je om - lijkt me niet erg waarschijnlijk - de aarddraad rechtstreeks vastmaken aan de metalen delen van de wasmachine?
Verdere vraag: Als dan zodoende die aarde van de trekschakelaar via de vertinde aarddraad verbonden is met het CAP, voldoe ik dan ook aan de eis dat de aarde van beide groepen met het CAP verbonden moeten zijn?

even ter aanvulling. Ik ga de trekschakelaar van de wasmachine idd op een groep met aardlek plaatsen, 30 Mna. Het mooie schema https://groepenkast-meterkast-vervangen.nl/downloads/Aarding badkamer.pdf geeft verder niet direct antwoord op mijn vraag. Normaal gesproken zou je een geel/groene draad vanaf het CAP naar de centraaldoos trekken en een vertinde draad vanaf de trekschakelelaar naar het CAP, niet?. In de situatie die ik beschrijf verzorgt de vertinde draad van aarde trekschakelaar naar CAP zowel de potentiaalvereffening voor de wasmachine als het contact met de groep van de wasmachine.

bvd
aver
 

Aver56

  • #2
Bedankt. Het mooie schema https://groepenkast-meterkast-vervangen.nl/downloads/Aarding badkamer.pdf geeft verder niet direct antwoord op mijn vraag. Normaal gesproken zou je een geel/groene draad vanaf het CAP naar de centraaldoos trekken en een vertinde draad vanaf de trekschakelelaar naar het CAP, niet?. In de situatie die ik beschrijf verzorgt de vertinde draad van aarde trekschakelaar naar CAP zowel de potentiaalvereffening voor de wasmachine als het contact met de groep van de wasmachine. mag dat?

bvd
aver
 

Kacheltje

  • #3
Als je goed kijkt naar het plaatje wordt de vereffening gekoppeld in de wandcontactdoor. Deze wordt verbonden met de aarding van de andere groep.
De aardingen van de 2 groepen komen samen bij de cap middels een extra aarddraad.
 

Aver56

  • #4
Bedankt voor de uitleg Kacheltje.
Inderdaad gaat er in mijn badkamer een geel/groene draad vanuit CAP naar de centraaldoos van groep 1 (verlichting en vloerverwrming).
Mijn wasmachine zit zoals gezegd op een WCD die verbonden is met de trekschakelaar . Vanuit deze trekschakelaar van de wasmachine (groep 2) gaat er een vertinde draad (4mn2) naar het CAP. Deze vertinde draad zorgt dat de wasmachine opgenomen is in de potentiaalvereffening EN dat de aarde van de groep van de wasmachine is verbonden met de aarde van de andere groep. Er loopt echter geen geel/ groene draad van het CAP naar de centraaldoos van de groep van de wasmachine (die centraaldoos is er namelijk niet). Als ik de uitleg goed begrijp, is dit dus volgens de regels?

(overigens lijkt het me nog lastig om die stugge vertinde draad van 4 MM2 aan de aarde van trekschakelaar te prutsen, zijn hier oplossingen voor?)
alvast dank.
 

Kacheltje

  • #5
In buis ligt de draad beschermd en pas je 2,5mm2 toe.
Ik kan me zo geen beeld vormen hoe het precies zit nu.
Maar algemeen gezegd zal je van groep1 (centraaldoos) een aarde moeten koppelen naar de CAP van je badkamer.Achteraf kan dat best tegenvallen als alles afgewerkt is.
Minimale doorsnede vereffeningsleiding
Omdat de doorsnede van de beschermingsleiding 2,5 mm2 is, moet de
vereffeningsleiding ook minstens 2,5 mm2 zijn.
Verder geldt de doornsnede van;
• 2,5 mm2 als de leiding in buis ligt (tegen mechanische beschadiging is
beschermd);
• 4 mm2 als de leiding niet in buis ligt (niet tegen mechanische beschadiging
beschermd is).
 

Aver56

  • #6
Ja het is soms lastig om het helemaal duidelijk te maken.
Idd loopt er een geel/groene draad in buis van CAP naar centraaldoos van groep 1.

Mijn vraag gaat over groep 2. Ik begrijp van eerdere bijdragen dat de aarde van beide groepen verbonden moeten zijn. In mijn badkamer wil ik de aarde van de wasmachinetrekschakelaar met een vertinde draad (die ligt er nu eenmaal) verbinden met het CAP. mijn vraag is of ik zo precies volgens de regels werk / of het zo voldoende is?
mvrg
Aver
 

Kacheltje

  • #7
Ja die kun je verbinden met het CAP van je badkamer. Dit was nog niet zo? Waar gaat deze nu naar toe?
 

Aver56

  • #8
Ik heb die vertinde 4 mm2 draad lopen van CAP naar wasmachinetrekschakelaar. Zo is de aarde van de wasmachinegroep aan het CAP verbonden en is de wasmachine via de aardedraad in het potentiaalvereffeningssysteem opgenomen.

Moet die vertinde draad het alleen nog verbinden met de trekschakelaar. ik vind het niet makkelijk om die stugge blote draad in de trekschakelaar te prutsen.
Wat in mijn ogen pleit tegen deze methode is dat als in de trekschakelaar de fase de vertinde draad raakt, je apparaten die met het aardblokje verbonden zijn, ook onder stroom staan. Om die reden zou ik liever een geïsoleerde geelgrone 2,5 mm2 draad in een buis gebruiken om Cap en trekschakelaar te verbinden. Maar dat is blijkbaar toch niet de bedoeling. zie https://www.klusidee.nl/Forum/topic/aarden-badkamer-een-aantal-vragen.26317/
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #9
Zelfs al zou dat gebeuren en zou alles onder spanning komen te staan dan is er niets aan de hand, alles staat onder spanning en er is dus geen spanningsverschil en dus geen kans op een schok.
 

Aver56

  • #10
Mee eens. bedankt. Het is duidelijk nu.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu