Potentiaalvereffening badkamer - CAP naar centraaldoos

Leut

 • #1
Binnenkort wordt mijn badkamer vernieuwd, waarmee ik ook gelijk de potentiaalvereffening naar de laatste stand van zaken in orde wil maken. Naar wat ik heb begrepen, moet het CAP met een centraaldoos worden verbonden middels een gr/g 2.5mm2 installatiedraad. Momenteel is bij mij de CAP alleen rechtstreeks verbonden met het centraal aardpunt in de meterkast.

Nabij de wastafel, in zone 3, komt een WCD. Deze wordt rechtstreeks verbonden met de centraaldoos in de badkamer en zit daarmee achter een ALS. Dit loopt via een bestaande installatiebuis.
Mag ik het CAP nu combineren in de inbouwdoos voor de WCD met de gr/g die daar vanuit de centraaldoos zit of moet de gr/g van het CAP volledig in een eigen buis naar de centraaldoos geleid worden?
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Vonken_trekker

  • #2
  Neen je mag de draad vanaf CAP niet combineren met de groengele aardedraad op de wcd.

  Je mag de draad vanaf CAP wel in dezelfde leiding mee laten lopen naar de centraaldoos.

  Dus: vanaf CAP een 2.5 mm groengele draad zonder onderbreking naar de centraaldoos laten lopen. Deze ononderbroken draad mag eventueel wel via de inbouwdoos van de wcd lopen zonder hierin dus in een lasklem of wcd doorgelust te worden.

  Je wilt immers ten alle tijden voorkomen dat de verbinding met CAP wegvalt als er iets mis gaat met de WCD.
   

  Leut

  • #3
  Super, helder verhaal. Thnx :prima:
   

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu