Potentiaalvereffening - Aardmat, welke afmeting?

Hans_vledder

  • #21
@Fiesiekus:

Door dat er zowel beneden als boven vloerverwarming wordt geinstalleerd, zal ik met de CV leidingen niet in de buurt van de meterkast komen. Dit heeft uiteraard te maken met de plaats van de verdelers. Ik was van plan op de CV leidingen bij de CV ketel aan te sluiten op een eigen CAP, met een directe verbinding naar de hoofdvereffeningsleiding in de meterkast. Is dit toegestaan?

Groet,
Hans
 

Fiesiekus

  • #22
Bij "een eigen CAP"kan ik me niet zoveel voorstellen, wel bij een draad die je ononderbroken vanaf de CV-buizen (aanvoer en retour doorgelusd) en direct op de hoofdvereffeningsleiding aansluit.

Het vreemde is dat het algemeen bekend is dat water en gas geaard worden, van CV-buizen is dat veel minder (ook bij mij) bekend, maar dacht wel in NEN-zoveel beschreven.
 

Hans_vledder

  • #23
Hoi Fiesiekus,

Dank voor je reactie. Een eigen CAP heeft niet zoveel zin in dit geval, daar heb je gelijk in. Ik vroeg me meer af of het kwaad kon om bij elke vloerverwarmingsverdeler te vereffenen of het tot een enkel punt te beperken, bijvoorbeeld bij de CV ketel.

Ik heb er zelf namelijk allerminst vertrouwen in dat de koppelingen in de CV buis (22mm knel) over hun volle levensduur voldoende electrisch geleidend zullen blijven (of überhaupt zijn) en je er dus niet op kunt rekenen dat overal afdoende vereffend is. Deze koppelingen zijn hier immers niet voor ontwikkeld.

Dank voor je hulp. Ik kan mijn ontwerpje nu af gaan maken. Ik denk er aan om het ontwerp hier op het forum te zetten en jullie, electrotechnici, daar op te laten schieten als het nodig is.

Groet,
Hans
 

Fiesiekus

  • #24
Snap je probleem wel, ik zie vaak in grote installaties dat er over een koppeling een draad met klemmen is gemonteerd. Dat is voor CV-installaties in huizen echter niet voorgeschreven.
 

Hans_vledder

  • #25
Hoi Fiesiekus,

Een laatste vraag; De koudwaterleiding wordt vereffend bij binnenkomst in de woning. Mag ik er vanuit gaan dat de warmwaterleiding voldoende vereffend wordt via de aarde van de CV ketel, of is het aan te raden deze ook nog apart te vereffenen?

Groet,
Hans
 

Superkees

  • #26
Het hele idee van vereffenen ind e badkamer is dat als één metalen deel in de badkamer onder spanning staat, alle delen onder de zelfde spanning staan, zodat er geen (dodelijke) stroom kan gaan lopen.

Om zeker te zijn dat in de toekomst alles nog steeds is vereffend (en niet wordt onderbroken door kunststof koppleingen die later er tussen worden geplaatst) moet je alles binnen de badkamer middels aarddraaden en CAP aan elkaar knopen.
 

Hans_vledder

  • #27
Hoi Superkees,

Dat is me helemaal duidelijk, echter; De koudwaterleiding wordt apart vereffend bij binnenkomst in de woning (meterkast). Mag ik er vanuit gaan dat de warmwaterleiding voldoende vereffend wordt via de aarde van de CV ketel, of is het aan te raden deze ook nog apart te vereffenen, zoals de koudwaterleiding?

Groet,
Hans
 

Superkees

  • #28
Het punt is als een volgende bewoner om wat voor reden dan ook er een stuk kunststof tussen zet, je je vereffening kwijt bent.
 

Hans_vledder

  • #29
Hoi Superkees,

De vereffening van de warmwaterleiding zoals hierboven omschreven komt niet in plaats van de vereffeningen in de badkamer. Deze komen er gewoon, zondermeer ...

Afgezien van de vereffeningen in de badkamer, worden ook de waterleiding (koud) en de gasleiding in de meterkast vereffend (dus buiten de badkamer). Daarnaast worden ook op diverse plaatsen (zie boven) de CV leidingen vereffend. Bij elke vloerverwarmingsverdeler weer.

De resterende leiding die ook door het hele huis loopt is de (hoofd) warmwaterleiding. In beginsel is deze 'electrisch verbonden' met de behuizing van de CV ketel en hangt dus aan de aarde. In ieder geval af-fabriek ... De vraag is of dit voldoende is, of dat deze net als de koudwaterleiding ook nog eens ansich vereffend moet worden. Of, wanneer dit niet verplicht is, toch aan te raden is ...

Voor wat betreft de volgende bewoners kan ik kort zijn; wat zij aan de installatie willen veranderen zal ook weer aan de dan geldende normen moeten voldoen en valt verder onder hun verantwoordelijkheid.

Net zoals ik nu een aantal dingen moet gaan herstellen aan de installatie zoals deze aan mij is nagelaten (vereffeningsleidingen om de kraanleidingen heen gewikkeld i.p.v. op aardklemmen, VD in het stucwerk onder tegels in keuken en badkamer, loshangende vereffeningsleiding bij een designradiator). Wat dat aan gaat ben ik erg blij dat mijn hele huis nu volledig binnenstebuiten wordt gekeerd en aan de hedendaagse stand van zaken wordt aangepast.

Groet,
Hans
 

Fiesiekus

  • #30
Warm water hoeft niet nog apart aan aarde gelegd te worden, naast dus de vereiste vereffening in de badkamer
 

Hans_vledder

  • #31
Dank je ...

Groet,
Hans
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu