Potentiaalvereffening - poten bad

GjaltM

  • #1
Mijkn nieuwe huis is inmiddles opgeleverd en wil wat aanpassen in de badkamer. ALs ik kijk naar de potentiaalvereffening dan zie ik het volgende. De waterleidingen zijn van unipie (kunststof) en de verwarmingsleidingen zijn van kunstif zuurstofdicht (merk weet ik niet). Zowel de kranen als de radiator zijn niet in de potentiaalvereffening meegenomen. ALs ik de CAP bekijk zie twee draden aangesloten. Eén gaat ongetwijfeld naar het centrale aansluitpunt. De tweede gaat hoogstwaarschijnlijk naar de vloer, zodat deze wil is opgenomen in de potentiaalvereffening (één draad gaat recht naar beneden vanuit de CAP).

vraag 1: Hadden de andere metalen zaken (kraan en Radiator) toch niet ognemen moeten zijn in de potentiaalvereffening, of is dat niet nodig omdat ze zijn aangesloten op kunststof

Verder wil ik een douchbak en bad gaan plaatsen. Beide zijn van kunststof. de poten waarop ze komen te staan kennen een metalen frame, maar staan uiteindelijk weer op kunststof poten.

vraag 2: moeten die poten worden opgenomen in de potentiaalvereffening?

Verder plaats ik voor het bad een nieuwe kraan. Daar ga ik uiteraard weer de unipipe leidingen voor gebruiken.

Vraag 3: moet deze nieuwe kraan wel worden opgenomen in de potentiaalvereffening (wellicht geeft het antwoord op vraag 1 ook al uitsluitsel over)?
 

Kacheltje

  • #2
2: Het bad hoeft in in dit geval niet geaard te worden. ook de kunststof poten niet.

1 en 3: Kunststof leidingen hoeven niet geaard te worden. Als er een metalen inlage in de kunststof leiding zit hoeft dat ook niet mits er geen contact is tussen de metalen inlage en de kraan. Bij meting is dat een isolatiewaarde van meer dan 500 K.ohm als ik me niet vergis.
 

Xr8

  • #3
Radiator en wastafelmengkraan worden normaal gesproken zeker geaard.

Succes.
 

Ronny

Specialist Verwarming
  • #4
Waarop baseer je dat Xr8?
Leidingen zijn van kunststof.
 

Xr8

  • #5
Geen idee eigenlijk, van vroeger uit doen we dat eigenlijk vanuit gewoonte. Daarbij is de radiator toch een metalen gestel?

Beter te veel aarden dan niet aarden lijkt me.

Succes.
 

GjaltM

  • #6
Dat laatste is niet waar, ALs je iets gaat aarden waarop zonder aarde geen potentieelverschil kan optreden, kan juist weert gevaarlijk zijn, omdat dan juist weer een potentieel verschil kan gaan optreden.

Ik stel de vraag omdat in leidingen water loopt, die op zich kan gaan geleiden, amdat het geen zuiver water is. Zeker in de verwarming zak het water vervuild raken. En vervuild water geleidt. Dus waarom hoeft het niet te worden geaard als er een kunststofleiding om zit?
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #7
Een kunststof leiding kun je niet aarden, een radiator bijv. wel. Verbinding met het cap zorgt er dan voor, dat er nooit potentiaal verschil kan ontstaan.
 

Maurice81

  • #8
In de NPR5310 staat ook dat je bij het meten van de kunststof leidingen dit moet doen zonder dat er water in zit, dus volgens de nen speelt het water hierin geen rol.

als je de radiator wel koppelt en de vloer in de praktijk niet helemaal optimaal geaard is kan het nog steeds zijn dat er potentiaal vershil is als het cap onder spanning zou komen te staan. het zelfde geld voor de kraan. kortom kan je ze in deze situatie beter niet aan het cap koppelen, als er geen versleping kan optreden kan je het beter niet aarden.
 

Kacheltje

  • #9
Xr8 schreef:
Daarbij is de radiator toch een metalen gestel?

Succes.
Een radiator is geen metalen gestel.
 

Cyruse

Vaste Beantwoorder
  • #10
Een radiator hoeft niet vereffend te worden als deze met kunststof leidingen is gemonteerd en kunststof bevestigingsbeugels aan de muur is bevestigd zodat deze volledig 'vrij' hangt. Als er metalen beugels zijn gebruikt, dient hij wel vereffend te worden.
 

Kacheltje

  • #11
De kunststof beugels of duurzaam kunststof omklede beugels dien je enkel toe te passen als de wand waar hij op komt te zitten gewapend is.
Niet bij bv. gibo of gemetselde muren.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu