Potentiaalvereffening => welke weerstand maximaal?

Holder

  • #1
Beste klussers,

Ik heb mijn potentiaalvereffening in de badkamer opnieuw bekeken. Alle vereffende delen zijn met 2.5mm2 aan een CAP aangesloten, max lengte van de 2.5mm2 draad is 8m.

De douchegoot laat met de multimeter een weerstand zien van 5 Ohm (test draad 1.5mm2, ±10m lengte, tussen multimeter en CAP). De overige vereffende delen (wastafelkranen), zitten aan ~0.3 Ohm. Badkamer zit achter een aardlek van 30mA.

Als klusser geen electrotechneut zijnde, krijg ik online niet boven water of de 5 Ohm nog acceptabel is. Wat ik tot zover heb gevonden: R≤50/la (la is aanspreekstroom). Voor Zone 0 waar de douchegoot zich bevind geldt 12V(?)

Klopt dit dan: 12/0.03=400 Ohm? Dat zou dan betekenen dat de 5 Ohm in orde is?

Ik hoop op jullie input... alvast bedankt!
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #2
Je 10 m testdraad 1,5 mm² zou een maximum weerstand hebben van ca 0,12 Ohm. Daar kan het dus niet aan liggen dat je zo'n (toch wel hoge waarde) 5 Ohm meet.

Heb je geen contactprobleem bij de meting? De overgang van aluminium op koper veroorzaakt vaak ook een hogere overgangsweerstand. Een beetje oxidatie kan ook roet in het eten gooien voor een correcte meting.

Die 0,3 Ohm heb je trouwens alleen al vanwege de meetsnoeren.

Naar mijn idee zal die 5 Ohm op zich geen enkel probleem opleveren voor wat betreft de veiligheid: Een stroom van 30 mA bij 230 Volt ontstaat bij een weerstand van 230 / 30 = 7700 Ohm. 5 Ohm zal daarin niet of nauwelijks invloed hebben, dat is een verschil van minder dan 0,1%.

Als je maar zeker weet dat de verbinding er is en betrouwbaar is.

Dat is echter redenatie / berekening, ik heb geen idee wat de voorschriften op dit gebied zijn. :wink:
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu