Plat dak - afwerking daktrim?

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #21
Controleer eens de naad met een controlle pen of een priem als die naad wel vast zit.



Je ziet de vorm van de metalen rondellen, en de voorkant heeft minimale afdichting.
Ook moet aan de voorkant van die naad een pvc pasta worden aan gebracht zodat de naad goed dicht is, want vocht kan de vezels in trekken en bij vorst schade aan brengen.

Dakvlak is tot de begin opstand gemaakt en daar vast gezet en met een losse flap terug, deze flap mag niet in contact teer daarom moet er een isolatie deken tussen.

normaal komt er een isolatie deken tegen opstand en een kimfixatie waar het kunststof op word gefohnt.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #22
Als er veel water op een gevel komt zit die aan de windkant, het lood te hoog aanbrengen is vragen om moeilijkheden, het lood zal door door de hoogte van de strook opwaaien.
Het bestaande lood ziet er beroerd uit en de scheuren zullen aardig wat water doorlaten.
Als het lood verkeerd aangebracht zou zijn zou het al vele jaren lekken en vernieuwd zijn.
ie hier:
https://www.klusidee.nl/Forum/topic/lood-verwerken.43680/
 

Pentje

  • #23
Als ik er met een priem in ga is het dak zeker weten lek! Haha.

Ik heb ook even gedacht aan die naad en heb 2 emmers water rustig verspreid over de naad. Geen water in de garage... tevens loopt het dak af naar de andere kant, dus Zou het niet snel in die naad trekken en zelfs overdreven nog verder omhoog trekken om dan langs de rand te gaan lekken.
Ik ben geen dak expert, maar volgens mij is het echt het lood. Is het nodig om nog een dakdekker naar de naden te laten kijken? Moet er iets aan gebeuren ter preventie?


Over voeglood: ik zie dat mijn buren ook nieuw lood hebben in de voeg. Ik zie de lood propjes zitten in de voeg. De volledige voeg is bij hen overigens open. Is dit altijd zo? Ik dacht dat het weer dicht gevoegd moest worden.
En is het nodig om nog wat open stootvoegen de maken boven het lood? Heeft er de afgelopen 45 jaar niet gezeten.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #24
De naden, het is niet nodig dat er iemand naar komt kijken.
De aansluiting dakrandprofiel randstrook. Krult de dakbedekking iets open over de hele lengte van de dakrand?
Je hoeft niet zo heel handig te zijn om dit eventueel zelf op te lossen.

Na 45 jaar openstootvoegen aanbrengen lijkt me ook niet nodig.

Wat je zegt de voeg wordt afgewerkt.
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #25
Even ter info:
Een controle pen lijkt op een priem.



Je gaat niet prikken maar je gaat langs de lengte van de naad zo gauw je pen tussen die naad schiet is ie daar los, kan lek zijn.

Dit moesten we altijd doen en als naad goed was kwam er vloeibare pvc pasta langs die naden.

Het beste is gewoon wat @Wgb had voor geslagen een steen hoger nieuw lood in voegen, deze worden per meter gemaakt en er word een water kering aan gemaakt.
Zoals @Jan zei met opgerolde lood proppen klem tussen de stenen klem geslagen.
 

Pentje

  • #26
Dankjewel weer.

Over de dakrand; het krult niet overal op, maar op een paar plekken het en der. Hier kun je dus wel met een priem oid onder de dakbedekking komen. Zal hiervoor de dakdekker contacteren.

De naden zal ik zelf nog eens checken, maar zijn volgens mij dicht. Heb dus ook getest met emmers water.
Het lijkt dat het water achter de dakbedekking komt door het waardeloze lood i.c.m. een half losse kitrand die er niet hoort te zitten.
De voegen moeten dus wel weer dicht na aanbrengen lood. Vreemd dat mijn buren de hele gleuf nog open hebben ! :P
 

Pentje

  • #27
Net weer een flinke hoosbui van een paar minuten. Ik heb staan kijken. Nu vreemd genoeg geen lekkage.. wellicht dat zich niet voldoende water heeft kunnen ophopen om weer te lekken.

Wel heb ik een paar willekeurige vochtige plekken. Soms in het midden van de muur. Dit is de binnenmuur van de garage, die eigenlijk de buitenmuur is van de rest van het huis. In hoeverre speelt zich wellicht onderstaande situatie af en is het toch doorslaand vocht dat er in de garage weer uit komt .. naast de vlag 2 plekken midden op de muur.
In de rest van het huis heb ik overigens nergens last van vocht. Enkel in de garage.miaschien ook omdat de betonplaten vam het garage dak in de spouw door lopen ?


Misschien dat het dan pas lekt als de muur erg verzadigd is ? Maar kan me niet voorstellen dat water in straaltjes naar benedeb loopt in de spouw.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #28
Het lijkt mij verstandig zo snel mogelijk met het vervangen van het lood te beginnen, het is in elk geval duidelijk dat dit vervangen moet worden.
Met alleen zaken opperen wordt het lekken niet opgeheven.

Het is een kwestie van stap voor stap de gebreken aan te pakken en te kijken wat het effect daarvan is.
 

Pentje

  • #29
Heb je gelijk in.
Morgen wordt het lood vervangen. Ik zal hier een update plaatsen na de eerste stevige regenbui
 

Pentje

  • #30
10meter loodvervanger is aangebracht in de voeg waar het vorige lood ook in zat.

Het oude lood zat net een cm in de voeg en had niet eens een waterkering. Waardeloos... En dan te bedenken dat dit waarschijnlijk bij de bouw zo is aangebracht.
Nieuwe lood is er 4 a 5 cm diep in geplaatst , netjes een waterkering, vastgemaakt met lood propjes en toen de hele voeg weer afgevoegd. Nu even afwachten tot de eerste grote buien....


Oh en de dakrandjes die iets loslieten worden door de dakdekker netjes opnieuw vastgebrand.
Zal snel ff een foto plaatsen.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #31
U hebt de voeg toch wel dicht gevoegd?
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #32
PVC en branden. Graag een foto. :( Ik hoop dat je bedoeld met hete lucht. Zover ik het achter mijn scherm kan beoordelen had tie naad pasta moeten gebruiken. :wink:
 

Pentje

  • #33
Nou daar gaan we weer...

2 weken geleden dat ze de complete loodslab hebben vervangen voor loodvervanger. Een cm of 5 in de voeg gemaakt met waterkering. Oude lood viel er zowat vanzelf uit.

Het is steeds goed gegaan bij regenbuien, maar nu kwam ik vanmiddag thuis van mijn werk en was weer de hele muur bovenaan nat van voor tot achter. En het heeft amper geregend de afgelopen dagen?....


Ik het dak op en alles bekeken... het nieuwe lood ziet er netjes uit. Ook kan ik geen open laten vinden in het pvc dak. Rare is ook dat de kant waar de lekkage zit, het hoogste punt is.... hoe dan? Ook zit er oude dakbedekking nog onder.
Ik heb met een tuinslang op de loodslab gespoten overal, dak een beetje laten vollopen. Geen lekkage....

In blinde paniek de douche aangezet boven om te kijken of dat om de 1 of andere gekke reden iets zou doen, maar ook niets aan de hand. Ik kan het dus niet repliceren. Ben ten einde raad...


Enige wat ik vond is 1 klein stukje waar de dakrand heel laag is. Hier zit echter ook weer oude dakbedekking onder, en met de tuinslang vol er op spuiten gebeurt er niks..
 

Pentje

  • #34
Vorige keer liep het trouwens met straaltjes langs de muur bij harde regen.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #35
Heel vervelend. Het lood kan je optillen. Is het mogelijk dat je de randstrook naar voren kan halen. Je kan dan achter de dakbedekking kijken of er van vocht of druppels zijn. In het midden van het dak zal dat wel lukken.

Ik zie of althans daar lijkt het op. Op het dak zit een opstand? Klopt dit. Zo ja dan heeft de dakdekker een bekende fout gemaakt. Tegen de gevel. Het hoge vlakke deel van de opstand. Het water kan zo onder de bedekking komen.Rode lijnen. Hij had een klein opstandje moeten maken.
 

Pentje

  • #36
Dat randje , of het ontbreken er van, was mij ook opgevallen. Hier zou in theorie water achter kunnen komen en dan vanaf daar over de volledige lengte van de garage verder druppelen

Even met de tuinslang er op En er gebeurde trouwens niets. Ik heb achter de dakbedekking gekeken en zag daar nu geen vocht. De oude bittumen zit er ook nog onder. Die rand is wel hoger. Het water zou dan eerder tussen de 2 dakbedekkingen in komen
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #37
Nog een foto zoals hierboven maar dan van wat verder weg a.u.b.
Dan is beter te zien hoe de constructie eruit ziet.
 

Pentje

  • #38
Hier een foto van het gehele dak. De lekkage is vanaf de balk in het midden (scheiding carport en garage) over de gehele lengte van de pijl. Het is ook begonnen aan het begin van diezelfde pijl. Het lood is daar vervangen zoals je ziet en onder het lood zit overal een opstaande rand, m.u.v. bij die balk. Er waren wat hele slechte voegen, die zijn ook vervangen bij aanbrengen nieuw lood. Er zijn enkel nog een paar voegen die niet zo heel goed meer zijn, maar niet zodoende dat er zoveel water door naar binnen kan komen.

Met de harde regen lekte het ook via de muur onder de carport, maar dat heb ik sinds het vervangen van het lood niet meer gezien.

Sterretjes zijn de afvoeren, 2 via buiten 1 via binnen. Allemaal vrij en lopen goed door.

Dakdekker die niet in 2015 heeft aangebracht komt volgende week langs. Hij begon telefonisch al direct over het lood dat in het sportblad moet worden aangebracht.Heeft hij gelijk in natuurlijk, maar heeft 45 jaar lang slechts een cm in de voeg gezeten en is goed gegaan.
Hij zal vast ook wel beginnen over de zonnepanelen en spouwisolatie. Beide partijen hebben rubber matten gebruikt op de plekken waar ze de ladders neer hebben gezet. Dat de spouw vol zit met EPS parels lijkt en daardoor dermate veel water in de garage naar binnen komt lijkt me ook niet voor de hand liggen. Volgens mij wordt een spouw wel vochtig en kan doorslaan, maar het loopt toch niet daadwerkelijk in straaltjes langs het binnenblad?

Ik bereid me graag goed voor op de dakdekker.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #39
Rechts op de foto zie ik de voorkant van een dakopstand. Er is, lijkt het, een extra strook horizontaal lood aangebracht. Dat is met de nieuwbouw zo niet gebouwd. Hoe breed is de opstand aan de bovenkant. Maak daar ook is een foto van. Niet te dichtbij.

Dat het lood niet tegen het binnenblad(sportblad :D ) is aangebracht kan ik me niet voorstellen. Bij een gevel met zoveel stenen boven het lood. Ik mis ook de openstootvoegen.

De carport is met de bouw of is deze later gebouwd.

Op een dakvlak een onderuitloop en een zijuitloop. Heel bijzonder.
 

Pentje

  • #40
De afvoer via binnen vind ik ook bijzonder, geen idee waarom dat zo is maar het zit er al tientallen jaren.
De garage staat er ook al erg lang en het lood zat een heel klein stukje in de voeg, zeker niet aan het binnenbad. Heb het er zelf uit gehaald met voeg en al.

De opstand rechts is de serre, welke in 93 gebouwd is. Hier hebben we geen lekkage. Daar zit je nog een grote loodslab.
De carport is ook later gemaakt.
De garage hebben alle huizen hier en is sinds de bouw.

Stootvoegen was volgens de metselaar niet perse nodig. Jij raad aan val wel ? Kan ik dit zelf eenvoudig uitboren?

En ik begrijp je gedachtengang over loodslab in de spouw en de hoge gevel boven de garage, ik snap dat die muur doorweekt wordt en vochtig wordt. Maar dit kan toch nooit voor stralen water langs de muur zorgen. Zoals gezegd heb ik nog een halfsteens muurtje die doorslaat, maar daar loopt echt geen water langs de muur.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu