Plat dak - afwerking daktrim?

Pentje

  • #1
Dag allen,

Met de zware regenval van afgelopen daken heb ik een kleine lekkage in de garage.
Een korte inspectie wees gelijk uit dat het lood op veel plekken gescheurd is tot bovenaan, en water hierdoor achter de opstaande rand van de dakbedekking komt en zo naar binnen druppelt. Dit hoop ik z.s.m. te kunnen laten verhelpen.

Nu viel me bij het betreden van het dak wel op dat er geen daktrim is. Of nouja, er is enkel een lijst aan de zijkant en de dakbedekking loopt er overheen en is daar op gebrand. Ik vroeg me af of dit gebruikelijk is? Wij hebben het huis in november gekocht en het dak is in 2016 vernieuwd.
Moet/kan ik hier iets mee? Of is het OK?

 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #2
Het dak kan wel vernieuwd zijn maar het lood niet, dit is prutswerk eersteklas, haal hier iemand bij die er verstand van heeft.
Laat hem ook kijken naar het boeiboord, dat hoort over de stenen te zitten en niet op de stenen te staan.
 

Pentje

  • #3
Klopt, heb je gelijk in.
Waarschijnlijk destijds kostenbesparing in het lood te laten zitten.... ziet er niet uit.
Vanavond komt er een metselaar langs om dit te bekijken.

Wat betreft de boei; deze valt wel over de bovenste rij stenen heen. Echter: wat ik bedoel is dat de bitumen dakbedekking over de boei heen loopt en daar is afgesneden en vastgebrand. Zie foto 2. Normaliter moet de boei toch over deze rand tegenvallen waar de dakbedekking ophoudt ?
Mijn vraag is of dit op foto 2 zo ook kan of dat ik hier ook zsm iets mee moet.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #4
Het is niet gebruikelijk om het lood te vernieuwen tenminste zolang het niet gescheurd is.
Het dak is niet van bitumen maar van een kunststof PVC dakbedekking.
Een randstrook wordt zo hoog mogelijk onder het lood opgezet.

Het dak heeft geen boei. De afwerking van de dakrand is zoals het hoort. In plaats van een aluminium daktrim is op de stenen een gezet metalen profiel gemonteerd. Dit metaal is voorzien van een PVC coating. Daardoor is het mogelijk op dit profiel de PVC dakbedekking te lassen.
 

Pentje

  • #5
Heel erg bedankt voor je zeer heldere reactie. Het is dus OK om een pvc dakbedekking op deze wijze vast te lassen aan de trim. Ik was bang dat de aansluiting zo erg kwetsbaar zou zijn en er een lijst overheen moet, maar dat is dus niet het geval.

Wat betreft het lood:
Ik kan natuurlijk niet aantonen dat het lood 3 jaar geleden (bij vervangen plat dak) zo slecht was als het nu is. Ik kan dit denk ik ook niet verhalen op de verkoper. Wel heb ik het idee dat het lood al langere tijd niet goed is, dit is niet accuut ontstaan. Overal zitten grote scheuren en sluit het lood niet aan.

Afijn, je reactie is helder. Het lood moet ik dus denk ik gewoon zelf gaan regelen en de dankrand is prima zo!
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #6
Je kan voorlopig iets stevigs iets van kunststof zo hoog mogelijk onder de scheur kunnen aanbrengen. Je zou dat met een klein mopje kit, geen kit op bitumen basis, kunnen fixeren op het schuine gedeelte van de PVC zodat het blijft staan en niet meer kan zakken. Voor het zicht zorg je ervoor dat deze handeling niet onder het lood uitkomt.
Van welk jaar is de woning?
Als er overal scheuren in het lood zitten heeft bovenstaande niet zoveel zin.
 

Pentje

  • #7
Van 73.
Ik kan er voor nu wel iets onder zetten voor de regenachtige dagen.
Binnenkort moet ik de loodslab gewoon laten vervangen
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #8
Ja wat wil zeggen ze dan. 46 jaar ook lood heeft een einde levensduur.
 

Pentje

  • #9
Tuurlijk, gewoon afschrijving. Maar wel een tegenvaller als je er vanuit bent gegaan dat het lood goed wordt gecheckt als ze ook het dak vervangen.

Dit is trouwens wat ik bedoel met een kwetsbare rand op deze manier.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #10
Het lijkt me wat handiger foto's wat verderaf te maken, die details zeggen niet zoveel.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #11
Ik zou even in overleg gaan met de vorige eigenaar en vragen of het mogelijk is dat de dakdekker dit slordigheidje van de dakrand wil oplossen. Het kan best zijn dat stukje wat opkrult waterdicht is en ook blijft.
Hoe hoog of hoeveel stenen staan er boven het lood met de scheur?
 

Pentje

  • #12
Het lood staat volgens mij 2 stenen hoger dan het platte dak, maar ziet er echt belabberd uit. Van druppelen aan de rand tussen huis/garage (gelukkig aan garage kant) gaat het nu al met straaltjes langs de muur.

Ik ben 2 keer toe op het dak geweest om het lood voorzichtig aan te kloppen en de scheuren vol te spuiten met kit. Dit heeft helaas niets uitgehaald. Het lood kan gelukkig volgende week worden vervangen.
Dakrand ga ik later even achteraan, volgens mij is het inderdaad wel gewoon waterdicht daar.

Iets anders dat me te binnen schoot (omdat het kitten van de scheuren ook niet echt iets uithaalt) : de spouw is recentelijk nageisoleerd met EPS korrels. In hoeverre is het eventueel mogelijk dat er nu met een gevulde spouw water van de weerkant in de stenen trekt, en dan bij het garage dak naar binnen sijpelt? De betonnen dakplaten van de garage gaan een stukje in de spouw.
Ik ben niet bekend met deze constructie en of het überhaupt kan dat eventueel vocht in de spouw via de isolatie naar beneden gaat en met straaltjes in de garage terechtkomt. Of is het toch echt gewoon het waardeloze lood en haal ik me te veel doemscenario's in mijn hoofd?
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #13
Het zou mij verbazen als de eps korrels dit kunnen veroorzaken.
Ik zie alleen maar lood dat zeer slecht is en met een rand bovenaan richting muur loopt.
Kitten gaat niet goed op lood en gaat altijd weer los zitten.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #14
Nieuw lood in dezelfde voeg van het oude lood aanbrengen is niet altijd een degelijke oplossing.
Vandaar mijn vraag "Hoe hoog of hoeveel stenen staan er boven het lood met de scheur?" Ik bedoel hoe, hoog is de gevel. Hoe hoger de gevel hoe meer vocht er kan zakken aan de achterkant van het buitenblad.
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #15
Je kunt ook het nieuwe lood onder de oude doen die je eerst kort gevel afsnijd en vervolgens soldeerd op de nieuwe lood wat er onder zit.

 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #16
Dat zou ook kunnen. In de praktijk nog niet gezien maar dat zegt gelukkig niets.
Zelf zou ik deze gok nemen. Je blijft met het risico zitten dat het water uit de spouw precies boven een scheur in het lood uitkomt. Zo te zien is er in de voeg al behoorlijk gevrot.
Het zelfde zou je ook met een knelprofiel kunnen uitvoeren nadeel vind ik de ril kit in het profiel.
Belangrijk is hoeveel gevel boven het lood.
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #17
@Wgb dit is ook een mooie oplossing.
 

Pentje

  • #18
Dank voor de heldere antwoorden weer

Solderen zal niet gaan, omdat het lood echt tot aan te voeg slecht is en vol zit met barsten en scheuren.

Wat betreft hoogte boven het lood: lood zit op mijn garage dak, en daar boven zit er dus een aardig hoge muur die doorloopt tot aan het dak (3 verdiepingen woning). Muur zit aan de weerkant en wordt met een flinke regenbui dus wel aardig vochtig.

Dinsdag komen 2 metselaars het lood vervangen. Ze willen inderdaad het nieuwe lood aanbrengen zoals aangegeven in jouw eerste illustratie Wgb . In de bestaande voeg. Die voeg is overigens compleet verrot en vol gepropt met kit, dus vind het wel prettig dat ze die er uit gaan halen.
In jouw tweede illustratie zit het lood een voeg hoger, maar zo kan eventueel spouw water er toch als nog achter komen en het dak binnendringen ?

Ik vraag me trouwens af in hoeverre de lekkage komt door spouw water aan de binnenzijde. Dan moet het wel heel erge vochtdoorslag hebben, het komt namelijk met straaltjes langs de muur in de garage. Zit nu ook flink veel water achter het lood, denk vooral door de scheuren i.c.m. de super slechte voeg van het lood.


Moet ik nog ergens rekening mee houden voor dinsdag ?
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #19
Stel voor je bouwt een nieuwe uitbouw tegen de gevel. Lood is niet aanwezig. Een vakman adviseert om het lood als volgt aan te brengen. Een meter lang horizontaal 3 tot 5 stenen hoog uit de gevel breken en tegen het binnenblad de loodslabbe aanbrengen. Dat moet over de gehele breedte van de uitbouw worden uitgevoerd. Qanta kosta.
Een collega aannemer zegt niet nodig ik slijp de voeg uit en breng daar het lood in. Dus niet aan het binnenblad.
Te vaak tegen gekomen dat de boel wordt afgebroken en alsnog het lood wordt aangebracht zoals het moet.
Je kan de gok nemen. Kan het me heel goed voorstellen.

Om kringen in je plafond en muur te krijgen heb je niet zoveel water nodig hoor.
Serieuze gasten en niet bezig geweest zijn met een uitgeknepen prijs.
 

Pentje

  • #20
Ik begrijp je kunt wel hoor, en zal het ook nog wel even bespreken met de metselaars. Alleen is mijn lekkage volgens mij puur regenwater dat direct achter het lood komt en niet via de spouw. Het water komt in straaltjes naar beneden. Volgens mij is het niet reëel om te denken dat er aan de binnenzijde van mijn spouwmuur het water met straaltjes naar beneden loopt.

Vochtdoorslag is een serieus risico en vaak aanwezig, maar wat ik nu ervaar is denk ik geen spouw vocht...
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu