Schuin dak isoleren - platen afwerken

Piepot

  • #1
Wil een oude dak opnieuw isoleren. Dak ziet nu er nu alsvolgt uit van buiten naar binnen: pannen, tengels, dakbeschot.
Dit moet worden : nieuwe pannen, nieuwe tengels, nieuwe damp open/winddicht folie, bestaand dakbeschot. Voor isolatie aan binnenkant heb ik het volgende gevonden: "PIR isolatie 2-zijdig Alu 1200x600x100 mm Rd:4,30". Graag zou ik met deze platen werken omdat isolatie waarde enorm goed is (mits goed strak / luchtdicht tussen de balken) en 'slechts' 10cm dikte gebruik. Maar vraag me twee dingen af:
1 kan het kwaad dat deze platen aan beide zijden alu laag hebben, dus ook aan de kan van het dakbeschot?
2 als ik deze platen wil afwerken met gips TUSSEN de spanten (want wil graag deel vd spanten zichtbaar houden) mag ik dan ook lattenwerk bevestigen door deze platen heen aan het dakbeschot? Of is er een andere manier om gips platen netjes tussen dakbeschot te krijgen?
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #2
Als de pannen er toch afgaan, waarom dat niet isoleren aan de buitenkant?

Gipsplaten monteer je op rachels.
 

Piepot

  • #3
Wist niet dat buitenaf ook tot de opties behoorde :-)

Wel 3 vragen dan nog om definitieve keuze te kunnen maken:

1: buitenaf iso zorgt er voor dat dakpannen dus sterk omhoog gaan (10-15cm ivm isolatie). Kom ik dan niet gek uit aan de randen vh dak? of zijn hier eenvoudige manieren voor om goed en netjes af te werken?

2: als ik toch buitenaf isoleer wil ik graag de dakbeschot aan binnenkant niet meer gipsen (alleen wit schilderen of blanco lakken/ beitsen ivm besparing gipsen+stuc en omdat we dat mooier vinden). Is dat mogelijk of gaat het dan mis qua isolatie sterkte en/of dampdicht/open problemen?

3: wat geeft in general beter isolatie resultaat: buiten af of binnenuit isoleren, uitgaande van zelfde PIR platen+ alu (dikte 10 cm)?

 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #4
De aansluiting aan de randen moet inderdaad wel even bekeken worden. Misschien dat je met een kantpan aan de zijkant de isolatie al afdekt. Er worden vaak renovatiedakplaten gebruikt, maar daar is de isolatiewaarde niet erg hoog van. Kies bij voorkeur een isolatie met een hoge waarde, dan heb je minder dikte nodig. Nieuw is dat je bij vervanging van het complete dak aan nieuwbouweisen moet voldoen voor isolatie (3.5m2.K/W). 10cm PIR is uitstekend.

Isoleren aan de buitenkant is gunstiger, vooral omdat je dan geen risico hebt op vochtproblemen. Vraagt wel wat van de aansluitingen rondom.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu