Geiser in serie met boiler (2)

Sofa

  • #1
Ik heb warm water nodig in de doucheruimte voor ongeveer 30 tot 50 mensen welke in korte tijd na elkaar allemaal gaan douchen. Boilers zijn mogelijk maar 1500 liter warm water is niet mogelijk vanwege elektrische capaciteitsproblemen. (Buitenland)

Een geiser is ook niet mogelijk want er is geen afvoer.

Een buitengeiser kan wel maar de leiding naar de douches is ongeveer 32 meter. Probleem daarvan is dat iemand die onder de douche stapt en de kraan open draait na 5 minuten naar de receptie loopt om te klagen dat er geen warm water is. Dat duurt allemaal veel te lang.

Mijn idee is om buiten een geiser te plaatsen op gasflessen en deze aan te sluiten op een 300 of 500 liter boiler. De kraan in de douche gaat open en krijgt warm water uit de boiler. Door de onderdruk slaat de geiser aan en begint heet water te sturen naar de boiler. Natuurlijk duurt het een tijdje voordat de boiler ook daadwerkelijk heet water ontvangt maar gemiddeld ontvangt de boiler toch zeker warm water, geen koud water en heeft dus veel minder tijd nodig om deze op te warmen. Zelfs als de boiler maar blijft stromen en geen kans heeft om het water verder op te warmen zal de gemiddelde temperatuur zeker boven de 30 graden zijn, dus ok!

Bacterieën zijn ook geen probleem want ná elke avond warmt het water gewoon op in de boiler tot 60 of 65 graden.

Mijn vraag: kan dat of .........?

met dank
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #2
Het lijkt me geen onderwerp voor een forum als Klusidee.

Ten eerste is dit forum bedoeld voor doe-het-zelf huis- en tuintoepassingen, niet voor zulke grote projecten, die ongetwijfeld door derden aangelegd zullen worden.

Ten tweede lijkt me dit niet iets, wat van afstand beoordeeld kan worden. Het lijkt me in elke geval zéér ongebruikelijk wat je hier voor ogen hebt.

Dan heb je nog het gegeven, dat er in dat (onbekende) buitenland andere voorschriften zullen gelden en dat de techneuten op dit forum daar vermoedelijk geen weet van hebben, al zou je eventueel het betreffende land noemen.

En dan zit je nog met het veiligheidsaspect: hoe ga je realiseren dat dit allemaal zo aangelegd gaat worden dat de boel niet uit elkaar ploft? Je plaatst wel meerdere verwarmingstoestellen achter elkaar. Het zal dus nodig zijn de zaak mbv. regelingen te bewaken om te voorkomen dat er stoom in leidingen ontstaat.

Het beste kun je een installatiebedrijf ter plekke opdracht geven een en ander te beoordelen en offerte uit te brengen voor een zodanige opstelling die zij verantwoord en realiseerbaar achten. Vraag dan eerst eens om je heen (bij mensen die gelijkwaardige projecten bij de hand hebben gehad), hoe zij dat gerealiseerd hebben en wie ze ervoor ingeschakeld hebben. :wink:
 
Laatst bewerkt:

The headhunter

Specialist Elektra
  • #3
Dit gaat over serieuze vermogens.
Reken het maar eens uit 1500l water, dT van 50 graden in een paar uur.

Dit soort systemen doen wij met een 160kw ketel een wisselaar en een voorraadvat 500l met laadpomp en circulatie leiding.
 

Sofa

  • #4
Hallo Kees,

Je zult wel gelijk hebben maar ik ben ook lid van een elektronicaforum en daar zitten veel techneuten die voor de lol aan een enorme kennisoverdracht doen. Vandaar heb ik dit bericht geplaatst op dit forum. Beetje verkeerd dus!

Uiteraard zijn er vaklui langs geweest maar vaklui hier (Spanje) zijn nogal vaak amateurs die uitsluitend zwart werken of je het vel over de neus halen (je bent toch maar een buitenlander) of gewoonweg onbetrouwbaar zijn of (en dat gebeurt MEESTAL) gewoonweg niet op komen dagen.

Dat ben ik spuugzat en ik heb zelf al 3 toiletten gebouwd (zonder enige technische achtergrond) en zojuist een badkamer met 2 douches, van de grond af aan, inklusief riolering dankzij doorzettingsvermogen en leergierigheid.

Vandaar mijn vraag. Kun je een boiler voeden met een geiser? Ik kan zelf alle leidingen wel aanleggen (en wat dies meer zij) en ja, er is een certificaat nodig maar dat geldt voor de geiser, niet voor de leidingen dus ik kan nog steeds veel zelf doen. De leidingen moeten door het plafond en dat is een gigantische klus en dus duur. Daarom, zoveel mogelijk zelf doen.

Er is 'slechts' 25 KW voorhanden. Meer kan maar dan moet de gehele elektrische installatie vernieuwd en gekeurd worden en dat geld heb ik niet, mijn zaak is ook kapot dankzij Covid.

Een geiser kost geen vermogen en heel veel water elektrisch verwarmen in korte tijd is een beetje zinloos.
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #5
Je kan toch uitrekenen of dit werkt.
Hoeveel liter warm water per minuut levert de geiser?
Hoeveel water verbruik je?
Levert de geiser minder water dan je verbruikt, en het warme water uit de voorraad is op, dan komt er gewoon koud water uit de douche. Je wint een aantal minuten warm water, maar zeer waarschijnlijk nooit voldoende.
 

Sofa

  • #6
In theorie werkt dit prima. Douchekop verbruikt 8 liter per minuut. Twee koppen dus 16. Dat is water van 30+ graden dus je zult minimaal een geiser moeten hebben die verwarmt tot 60 graden en 8 liter per minuut. Plaats er eentje van tegen de 14 l per minuut en je hebt al een overkill maar dat is het punt niet. Een geiser schaf je aan voor € 150 of € 250, dat maakt weinig uit. Een toevoer en afvoerleiding aanleggen door het plafond is een gigantische klus en daar liggen de kosten/het werk.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #7
Schakel gewoon een W-adviesbureau in. Dat kan ook in NL, de af te nemen vermogens zullen niet verschillen of het hotel in NL staat of in Spanje.

Je hebt een bedrijf, daar horen ook bedrijfslasten bij. Eea oplossen met CV-ketels voor huishoudelijk gebruik is in ieder geval geen oplossing.
 

Sofa

  • #8
Nee, ik HAD een bedrijf. Gesloten, geen toerisme en het geld gaat er te hard doorheen.
 

Sofa

  • #9
Over de af te nemen vermogens: de regels hier zijn dat de gehele installatie halogeen vrij moet zijn boven de 25 Kw. Dat betekent alles vernieuwen en daar is geen geld meer voor. Heb dit pand gehuurd voor lange tijd nèt voordat Covid zijn intrede deed dus de schade had niet groter kunnen zijn.
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #10
Eerst heb je het over 30 tot 50 mensen, nu over 2 douchekoppen. Hoe zit dat? Delen die 50 mensen 2 douchekoppen?
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #11
Lijkt me een behoorlijk groot gezin...
 

Auto-Geen

  • #12
Als je de geiser met een tapwaterpomp aansluit op de boiler heb je een perfect oplaad systeem. Er zijn ketel fabrikanten die zoiets hebben om de cw klasse te verhogen.
 

Sofa

  • #13
Inderdaad 2 douchekoppen en mogelijk 30 bezoekers. Of 10. Of 50. Kan ik niks van zeggen want alles zit op slot hier en er is geen toerisme. (Benidorm) In het geval dat het snel beter gaat is 40 of daaromtrent wel realistisch. Denk ik, weten doe ik het niet.

Geen groot gezin, wel een parenclub.

Auto-Geen: bedankt, ga dit nu Googlen!
 

Sofa

  • #14
Was een beetje te snel denk ik Auto-Geen. Bedoel je een pomp met een expansievat welke druk op het geheel houdt?

Thuis hebben we onder de garage een waterreservoir van 15.000 liter. Daar staat een pomp met een expansievat zodat we in het hogere gedeelte (in huis in dit geval) water krijgen.

Als we het inderdaad over zo'n pomp hebben dan is dat om snel voldoende druk te hebben van de aanvoerleiding, door de geyser, naar de boiler en vervolgens naar de doucheruimte. Klopt dat?

Indien zo dan ga je ervan uit dat zonder zo'n pomp maar met die lange leidingen het allemaal te langzaam gaat. (Ook met 22 mm leidingen) Heb ik dat juist begrepen?
 

Jackd

Vaste Beantwoorder
  • #15
Ik zie nauwelijks problemen, uitgaande van de 2 douchekoppen.
32 meter leiding valt wel mee, dat duurt geen 5 minuten, helemaal niet als er net iemand gedoucht heeft en de leiding nog warm is..

Met een douche wtw systeem verhoog je het vermogen behoorlijk. (of eigenlijk verklein je de warm water vraag)

Eventueel is een hotel ringleiding systeem (of hoe heet dat officieel?) een optie.
Dan is er altijd bijna per direct heet water, afhankelijk van hoe dichtbij de ringleiding zit.
Combineer dat met een klein voorraad vat (boiler) en je hebt meer dan genoeg aan 25kW.

10 douchekoppen tegelijk wordt een ander verhaal. Is ook op te lossen met slechts 25kW, alleen wordt het voorraad vat dan behoorlijk wat groter.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #16
Autogeen bedoelt:

Een ringleiding maken waarin de geiser is opgenomen, zo word dan een voorraadvat opgeladen
 

Sofa

  • #17
Jackd:

Hallo! Wat is wtw? Hoe minder leidingen hoe beter! Het plafond is 3.50m hoog en het is geen lolletje om daar te werken. Een gruwel is het. Een 150 liter boiler is 1500 Watt. Met 2 stuks èn een geyser (als dat dus kan) komen we een heel end. De 25Kw is het totaal, alleen de aircons zijn al 12 Kw dus die boilers moeten gaan opwarmen als het pand leeg is en/of 's avonds als het koeler is en de aircons gedeeltelijk uit kunnen. (het zijn 3 units van elk 4000 watt)

Ik heb het nooit over 10 douchekoppen gehad hoor. In de praktijk zullen de mensen gewoon na elkaar gaan douchen. Mocht het een succes worden dan kunnen we het buurpand ook huren en uitbreiden. Op dit moment wil ik ervoor zorgdragen dat er warm water is. Je kunt het niet maken om tegen het publiek te zeggen dat er maar voldoende is voor 10 of 20 mensen. Tegelijkertijd is het absoluut noodzakelijk om het allemaal zo goedkoop mogelijk te doen. Geld uitgeven kun je alleen als je het eerst verdient en de toeristensektor heeft een ongelofelijk pak slaag gekregen. En ik dus ook.
 

Marcn.88

Vaste Beantwoorder
Moderator
  • #18
Als het daadwerkelijk om een geyser gaat zal ik dit niet adviseren
De geyser zalniet snel genoeg uitschakelen doordat de boiler zich nog weer op druk moet zetten dit gaat met een afbouwende volumestroom waardoor de geyser niet snel genoeg uitschakelt en aan de kook raakt.
Ook is het principe van een geyser hier niet op gebouwd doordat deze is uitgelgd op een standaard temperatuur verhogen van gemideld genomen 30 tot 50 graden, als er dus al water aangevoerd wordt van 30 a40 graden zal dit veel te heet de geyser verlaten
 

Jackd

Vaste Beantwoorder
  • #19
wtw= warmte terug win
Die zijn er in vele soorten en maten. Het komt erop neer dat het warme afval water het koude water al iets opwarmt. Dat kan iets van 40% gas en dus vermogen schelen.
Voor leesvoer en voorbeelden: Google: douche wtw systeem

Een elektrische boiler zou ik er niet tussen zetten, teveel gedoe. Maar nu ik dat zeg, die 25kW geiser, die gaat op gas toch?

Wat zijn de elektriciteit en gasprijzen daar?
In Nederland is gas veel goedkoper, daarom denk ik in de eerste plaats aan een voorraadvat die gevoed wordt door een geiser en niet aan een elektrische boiler.
 
Laatst bewerkt:

Sofa

  • #20
The headhunter: Auto-Geen zei 'tapwaterpomp'. (?)

Een ringleiding is, nu ik erover nadenk, niets anders dan een dubbele leiding. Aan de straatkant hangt (in gedachten althans) een geyser welke aangestuurd moet worden door een doucheknop (32 meter verderop) open te draaien. Dus heb je een leiding nodig van de doucheruimte naar buiten. Vanaf de geyser moet er uiteraard ook een leiding komen naar de boiler (komt naast de douches te hangen) dus dat is weer 32 meter. Wordt een duur grapje .......

Wat zijn, in Nederland dan, de goedkoopste leidingen voor water?

En kun je de hete leiding isoleren met touw en steenwol? Ik heb nog een aantal pakken over.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu