Geiser in serie met boiler (2)

Sofa

  • #21
Marcn.88, ook hallo! Bedoel je zo-wie-zo geen goed idee of geen goed idee met inachtname van de suggesties van diverse leden?

Jackd: de geyser is gewoon een geyser. De 25kw is wat we aan elektra kunnen afnemen. Een paar watjes meer en de installatie sluit af. Ik kan dus maar 1 of 2 boilers plaatsen, anders ga ik met alle apparatuur over de 25 Kw heen.
 

Jackd

Vaste Beantwoorder
  • #22
Meerlagenbuis van een goed merk: 150,- per 100 meter. (goedkoper kan, maar liever goed)
Bij een ringleiding kan je die tegen elkaar leggen, dus hoef je ze maar één keer in te pakken.

Duidelijk dat die 25kW elektra was (in het begin van dit draadje lopen een paar dingen een beetje door elkaar)
Wat is het vermogen van de geiser, of is die nog niet aanwezig?
Een beetje geiser kan gewoon 2 douches tegelijk aan. Met wtw en een voorraad vat erbij is er veel meer mogelijk met een redelijk kleine geiser.

Ik zie het nut van de elektrische boilers niet.
Bij een ringleiding heb je iets meer leiding nodig, een pomp en een voorraad vat, maar dat is goedkoper dan 2 boilers. Helemaal op de lange termijn, want er hoeft over een jaar of 10 a 20 alleen een geiser en pomp vervangen te worden, i.p.v een geiser en 2 boilers.
 

Sofa

  • #23
JackD: Stroom kost 33 cent per Kw maar daar zitten alle vaste kosten zoals huur/service/etc in. (Heb ik even omgerekend) Puur de prijs per Kw is 20 cent. Maar, hoe meer je afneemt hoe duurder de prijs per Kw.

Gas: geen idee wat aardgas kost. Er zit een leiding vlakbij (op zich is dat vrij uitzonderlijk) maar het gasbedrijf heeft na mijn bezoek nooit meer iets van zich laten horen. (Ik zei al, dat is hier de gewoonte onder 'professionals') Dan maar niet!

Wijzelf gebruiken gasflessen voor de douche thuis, 3 personen. Een fles heeft een inhoud van 11 kg en kost € 16. Daarmee doen we 3 weken. Maar, we zijn heel erg zuinig met water!
 

Sofa

  • #24
JackD: dank-je-wel. Dan vallen de kosten van een leiding reuze mee!

Nee, ik heb nog geen geyser. Ook nog geen boilers. Een jaar geleden is er een installateur geweest en die begon over duizenden. Volgens mij was dat veels te veel geld maar er is zo'n gebrek aan mensen zoals elektricieëns en loodgieters etc dat ze absurde prijzen vragen en uitsluitend zwart. De boiler (eentje) bijvoorbeeld was al € 600 en je kunt die dingen overal krijgen voor € 150 / € 200 voor 150 liter. Dat is ook de reden dat ik dacht 'Ik ga het zelf wel doen, alleen moet de geyser wel officieël worden aangesloten'. Daarnaast zijn er nogal veel beunhazen welke zich 'profesional' noemen en ik heb gewoon schoon genoeg van al die oplichters. Ik begrijp dat het lastig is om je aircon te laten reviseren in augustus maar het bedrijf welke ik vroeg om dat in januari te doen kwam ook al niet.
 

Jackd

Vaste Beantwoorder
  • #25
Volgens internet was gas daar in 2018 iets goedkoper dan in Nederland. Rond de 0,70 euro per m3.
Net als elektriciteit scheelt het niet veel, dus ga ik ervanuit dat gas ongeveer even duur is als hier.
Hoe duur en of het mogelijk is om een aansluiting te krijgen, geen idee, maar je zal het waarschijnlijk snel terugverdienen.

Anders is een grote gastank, die je af en toe laat vullen mogelijk een optie, geen idee hoe die prijzen zijn.

Gasflessen of water voor zoveel gasten verwarmen met elektriciteit lijkt me geen rendabele optie. Hoe doen andere kleine hotels e.d. dat?

ps. 1 m3 aardgas weegt ongeveer 0,83 kg
11 kg aardgas is dan ruim 13 m3 wat ongeveer 9 euro kost. (scheelt je 7 euro en je hoeft niet met flessen te sjouwen)
 
Laatst bewerkt:

Sofa

  • #26
Er is slechts een portiekje, geen enkele ruimte om een tank te monteren. (Als dat al zou mogen midden in het centrum) Gasflessen worden bezorgd en een beetje sjouwen is goed voor het lijf.

Als wij (3 personen) 3 weken doen met 1 fles (11 kg) kom ik uit op 60 dagen 1 persoon oftewel 1 gasfles per dag voor de zaak als iedereen 2 keer zo lang doucht als wij. Dat vind ik prima. Je zet er gewoon 2 of 3 op de geyser en de lege vervang je. Lekker overzichtelijk ook.

Als een geyser 200 kost plus 2 boilers 400 en leidingen etc 400 ligt alles er voor € 1000. Koppelingen, hoekstukken, maak er €1300 van. Als ik het doe teminste. Ik wacht wel op het antwoord van @Marcn.88. Als het niet kan kan het niet.

Hoe doen hotels dat? Ik denk dat kleine hotels gewoon geysers hebben maar wij zitten onder een blok appartementen en hebben geen ruimte buiten of een uitlaat naar buiten. Grote hotels hebben natuurlijk professionele installaties.
 

Sofa

  • #27
Jackd. Ah, geen boilers! Gewoon het water opvangen in een geisoleerde voorraadtank dus. Tja, dat kan. Naast de douches heb ik daarvoor de ruimte. Ik heb begrepen dat als het water in een boiler heet is dat zeker 24 uur heet blijft als je de stekker eruit trekt dus extra verwarming heb je niet nodig als je het water met een geyser verwarmt.

Een voorraadvat heet water (geen legionella?) .........nooit gezien bij de bouwmarkten, ga eens online kijken.

Het is natuurlijk wel zo dat als je het weekend open bent en door de week niet je na enkele dagen geen warm water meer hebt. Het voorraadvat is dan koud. Dan zul je dat moeten laten leeglopen en opnieuw vullen met heet water.
 

Sofa

  • #28
Ik zie trouwens dat buffervaten duurder zijn dan boilers, zijn dan ook veel minder een massaartikel. Dat heeft dus geen zin. Als je de stekker uit de boiler trekt heb je ook een buffervat. En mocht je een eerste lading warm water willen als je gesloten bent geweest dan stop je de stekker erin voor een paar uur.
 

De loodgieter

Vaste beantwoorder
  • #29
Artikelcode leverancier: 98668 google hier maar eens op. Is een gelaagde boiler op gewoon 2x 220v met boven en beneden een verwarmings element.

En je moet niet alleen kijken naar 30 of 50 man welke douchen dan word het een groot vat ja.
Wat is het geschate tijdsbestek van de douche beurten 1 uur tot 3 uur of ruimer?
 

ABCDE

  • #30
Zelfde water over meer gasten verdelen > iedereen lauwe douche.

Als je de stekker uit de boiler trekt heb je een mooi legionella probleem...
 
Laatst bewerkt door een moderator:

Sofa

  • #31
Hallo Loodgieter!

Zover ik dat zien is dit een boiler welke € 800 kost en daarvoor koop ik er 5! (Van 150 l weliswaar)

Slimme opmerking ja van het tijdsbestek. In de praktijk zal dit niet veel meer zijn dan slechts 1 uur. De licentie is slechts tot 2 uur (ipv de meer gebruikelijke 5 uur 's ochtends) dus mijn verwachting is dat de massa het pand zal verlaten tussen 1 en 2.
 

Sofa

  • #32
Legionella onstaat in de loop der (lange) tijd, niet na een nacht. Afgezien daarvan, voordat de boel weer opengaat wordt de boiler weer aangezet. Het water wordt dan weer heet voordat het naar de douche gaat.
 

ABCDE

  • #33
En hoeveel dagen van het jaar is het idee dat er zoveel gedouched wordt? Want anders zou ik zeggen; warmtepompboiler + douche WTW. Goedkoopste manier (per liter) van warm douchewater en dan ook nog de helft van de warmte terugwinnen. Wordt uiteindelijk een sommetje qua installatiekosten en gebruikskosten...
 
  • Like
Waarderingen: Ralphe

Sofa

  • #34
Om die vraag te beantwoorden moet ik een schatting maken. Op termijn in ieder geval de zomer onafgebroken dus minstens 120 dagen en de rest vrijdag en zaterdag? Daarmee kom ik op 180-200 dagen per jaar.
 

ABCDE

  • #35
Dan loont het dus al snel het via warmtepomp te doen en een dWTW te gebruiken. Thermostaatkraan is dan wel een must.

Of als je het echt goedkoop wilt houden qua installatiekosten (wel duurder in verbruik) zou je zelfs elektrische doorstroomverwarmer + dWTW kunnen doen. 1 L/m is grofweg 2 kW wat je aan verwarmingsvermogen nodig hebt. 2x8 = 16 L/s = 32 kW. Maar de dWTW haalt daar de helft nog van af = 16 kW nodig.

Is het vlak bij de kust, of meer in land?
 

Jackd

Vaste Beantwoorder
  • #36
Warmtepomp kan waarschijnlijk niet doordat de 2 airco's al bijna alle beschikbare stroom capaciteit opslurpen.

Omdat budget nu een probleem is, zullen iets hoger kosten per douchebeurt later minder belangrijk zijn. Een douchebeurt betekend een klant.
Een duur systeem wat goedkoper is op de lange termijn, betekent ook hogere kosten als de klanten niet komen.
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #37
  • Like
Waarderingen: Vonken_trekker

ABCDE

  • #38
Nee. Maar direct aan de kust is minder fijn voor een lucht buitenunit. (zout)
 

ABCDE

  • #39
Airco's 12 kW.... koelvermogen zeker?
 

Sofa

  • #40
Een elektrische doorstroomverwarmer is goedkoop en je hebt instant heet water. Verbruik is duur maar de aanloopkosten zijn zeer laag. Zeker nu belangrijk!

Maar gaat niet, ik had al gezegd dat na aftrek van de aircons er maar weinig vermogen overblijft.

Benidorm ligt aan de kust maar van zout hebben we geen last. Veel wind is er zelden en komt meestal niet van zee ook. Jaren terug brak de aandrijfriem van mijn Mondeo en ging naar de sloop (20 jaar oud) en er zat werkelijk geen mm roest op het chassis.

'Een douchebeurt betekend een klant'. Precies!

'Airco's 12 kW.... koelvermogen zeker?' Ja. Uitsluitend koelen overigens. Dat betekent dus ook veel vermogen nodig om te verwarmen. (Kachels aanschaffen, allemaal elektrisch .......)
 
Laatst bewerkt:

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu