Warm water via CV i.p.v. geiser

huisverbouwer

 • #1
Hallo allemaal,

Ik ben bezig om mijn jaren 60 tussen-woning te verbouwen. Ik sta nu op het punt om de badkamer onder handen te nemen en daarbij komen ook een aantal veranderingen in de warmwater voorziening kijken. Momenteel is een oude geiser in de keuken de enige bron van warm water voor zowel de douche op de 1e verdieping als de kraan in de keuken.
De huidige situatie ziet er ongeveer zo uit:
current-plumbing.png

Nu wil ik de geiser in de keuken weghalen de combiketel op de zolder gaan gebruiken voor warm water. Hiervoor had ik bedacht om een nieuwe aftakking van de hoofdkraan toe te voegen die koud water aanvoert naar de ketel op zolder en naar de nieuwe locatie van de wasmachine op de 1e verdieping. Vervolgens komt er een nieuwe buis van de cv ketel naar de badkamer welke warm water levert voor de douche en wastafel. Ongeveer zoiets:
new-plumbing.png

Aangezien ik niet heel veel ervaring heb met loodgieten had ik nog een aantal vragen:
- Is het verstandig om de bestaande leiding die tussen de keuken en de douche loopt her te gebruiken voor de aanvoer van ww naar de keuken? Of is het beter om een nieuwe leiding direct vanaf de cv ketel te leggen (scheelt zo'n 5 meter aan buis gok ik).
- Welke maat leidingen kan ik het beste gebruiken? Ik wil kunststof leidingen gebruiken, de meest gangbare maten zijn 16 en 20mm zag ik.
- Zijn er verder nog zaken om rekening mee te houden?
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Lampje45

  • #2
  Het warm water voor de keuken helemaal van zolder halen, is mij heel slecht bevallen en dat was vanaf de bouw met 15 mm koperen pijp uitgevoerd. Niet geisoleerd in de standlijn.
  Het duurde heel lang voor je warm water had en gooide daarmee veel water weg.
  Had je 10 minuten geen warm water nodig dan was de hele leiding weer koud en begon het circus opnieuw.
  Ik heb toen een close-in boiler geplaatst in het aanrechtkastje en je hebt onmiddellijk warm water en je verknoeit niets. De stroom wordt met een schakelklok 's nachts afgeschakeld en bij afwezigheid.
  Dat bevalt heel wat beter als water van boven.
  Misschien een idee om over na te denken?
   
  • Like
  Waarderingen: Jackd

  huisverbouwer

  • #3
  Probleem met de kleine keuken boilers is naar mijn idee dat ze snel leeg zijn. Of je moet een grote nemen wat weer veel ruimte in beslag neemt. Ik zou dan eerder voor een doorstroomverwarmer in de keuken gaan denk ik.
   

  Lampje45

  • #4
  10 liter van 80 graden kom je een heel eind mee, nooit problemen mee gehad.
  Want dat dacht ik ook, dus met twee afsluiters de voeding van boven intakt gehouden voor noodgevallen.

  Nooit gebruikt en na jaren, toen legionella hot was, het stuk leiding gewoon weggehaald.
  Een doorstroom boiler is natuurlijk een prima alternatief, maar die moet je dan wel op een aparte groep zetten en niet op de keukengroep aansluiten.
   

  Vonken_trekker

  Specialist Elektra
  • #5
  Bij mij komt het hete water van de ketel op zolder maar ik heb wel een ketel met boiler dus direct warm water. Duurt maar een paar tellen voor de keukenkraan heet is.
   

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu