Regeling douchetemperatuur icm geiser verschrikkelijk

Kevin.L

  • #1
In het verleden ook wat problemen gehad met het instellen van de douchetemperatuur (zie oud topic), maar toen heb ik dat kunnen oplossen.
Maart dit jaar ging de geiser (meer dan 20 jaar oud) kapot en is deze vervangen door dit type: Vaillant TurboMag MAG 1.5/1 T(K-NL), MAG 115/1 T(P-NL).

In het begin hadden we al wat moeite met de temperatuurregeling: iets teveel koud water mengen en geiser sloeg uit en vervolgens weer aan.
Sinds de lente/zomer is het nog veel erger geworden, alleen dit is het verschil: Water in algemeen is eigenlijk te warm (ook al staat geiser op laagste temperatuur), vervolgens mengen we koud bij > temperatuur paar sec. goed > na paar sec. zonder aan de kraan te zitten wordt water weer steeds heter > vervolgens weer koud bijmengen, temp. paar sec. goed om vervolgens weer heter te worden > dit gaat steeds zo door tot op een gegeven moment de geiser afslaat en we koud water hebben. Vervolgens wordt die weer warm en na een tijdje slaat die weer uit enz. Douchekraan iets warmer zetten is niet fijn want water is dan te heet. Water is te warm of te koud, een middenweg is er vaak niet (alleen soms als je een keer geluk hebt).

We hebben geen thermostaatkraan maar een gewone mengkraan, er zitten verder ook geen waterbesparende ringen/filters tussen de kraan/douchekop/leidingen.
Kan het liggen aan te smalle leidingen ? We hebben oud huis en diameter leidingen naar de wastafel en douche zijn 12 mm.
Soms lijkt de waterdruk juist te hoog, waar zou het aan kunnen liggen ?
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #2
De haalt waarschijnlijk het tapdebiet niet, er stroom niet genoeg water door de geiser waardoor deze steeds heter word en vervolgens gaat pendelen

Je kan dit controleren door het debiet te meten op heet water uit de douche of eventueel een andere kraan tijdens douche. Iets open te zetten zodat de geiser zij warmte kwijt kan
 

ADDave

  • #3
Misschien tijd voor een thermostaatkraan? Dan ben je van het probleem af.

Het beste is natuurlijk om helemaal van een geiser af te stappen. Er gebeuren nog steeds ongelukken mee maar aangezien je net een nieuwe hebt lijkt me dat onwaarschijnlijk.
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #4
Thermostaat kraan lost dit probleem zeer waarschijnlijk niet op, je blijft onder de tapdrempel zitten.
 

Mn22

Vaste beantwoorder
  • #5
Een thermostaatkraan kan meestal niet worden toegepast bij een geiser, dus als je dat al overweegt eerst de installatievoorschriften van de geiser raadplegen.

Verder lijkt het er inderdaad op dat je beneden de tapdrempel van de geiser komt. In dat verband even goed kijken of de douchekop wel voldoende doorlaat heeft. Als deze verkalkt is, of een waterbesparend model is, dan kan dat ook je probleem veroorzaken.
 

Kevin.L

  • #6
@ The headhunter: Ik heb zojuist wat testjes gedaan.

Douchekraan: Warm water = 5,5 liter/min. (was bij oude geiser 6 liter/min.)
Keukenkraan: Warm water = 6,2 liter/min. (was bij oude geiser 8 liter/min.)

Wat ik even vreemd vind, situatie douchekraan oude/nieuwe geiser bijna hetzelfde, maar bij keukenkraan is het verschil bijna 2 liter ?

Maar goed het gaat erom of 5,5 liter/min. genoeg is voor de douche, denk het wel toch .. hoe kom ik erachter welke tapdrempel nieuwe geiser heeft ?

Ik heb er niet zoveel verstand van, maar als ik het goed begrijp kan ik een test doen door een andere kraan een stuk open te zetten terwijl de douchekraan ook open staat, dan zou het beter moeten zijn ?
 

Onderhoudtje

  • #7
Bij deze geiser is het doorstromingshoeveelheid minimaal 2,5 ltr per minute, bij 60 graden.
Persoonlijk vind ik 5,5 ltr/min van 40 graden niet bijster veel, na bijmengen zou je wel eens onder de tapdrempel van 2,5ltr kunnen komen.

Om te testen zou je als eerst de douche kunnen aanzetten, wanneer de douche koud wordt dan doe je de warmwaterkraan van de wasbak erbij aan. Wordt de douche en de wasbak nu wel warm dan zit het probleem in de tapdrempel.

Vraagje, bij het douchen zet je dan eerst de warmwaterkraan helemaal open en ga je dan koud water bijmengen of doe je eerst de koud water kraan open en meng je het warme water erbij?
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #8
Zou toch voor een thermostaat kraan gaan.
Ik had op de camping een gewone keuken geiser hangen, en die werkte ook goed met een (goedkope) thermostaatkraan in de badkamer.
Dus met een badgeiser zou dat moeten kunnen.
 

Marcn.88

Vaste Beantwoorder
Moderator
  • #9
Meeste geisers zijn niet geschikt voor een thkraan
 

Kevin.L

  • #10
@ Onderhoudtje: De testen met de hoeveelheid liter/minuut heb ik overigens uitgevoerd met ingestelde geiser temperatuur van 45 graden. Stel ik had hem op 60 graden gezet, had dat uitgemaakt qua hoeveelheid ?

Ook even de test gedaan met de warmwaterkraan van wasbak op moment dat douche koud werd, maar ook daarna bleef de douche niet warm en ging schommelen, met uiteraard een zwakkere straal ook.

Als ik douche begin ik met de kraan max. warm en vervolgens beetje bij beetje naar de koude kant om te mengen.

Ps: Kun je altijd duidelijk zien of het een waterbesparende douchekop is ?
Want ik dacht het niet aangezien ik geen speciale zeefjes/ringen zie, maar de binnenkant kan ik niet goed bekijken.
 

De loodgieter

Vaste beantwoorder
  • #11
jaren geleden had je speciale geiser thermostaatkranen van grohe weet niet of deze nog leverbaar zijn?
Gewone thermostaatkraan werkt vaak niet op een geiser ivm zoals reeds eerder verwoord de tapdrempel
 

Ronny

Specialist Verwarming
  • #12
Haal zoveel mogelijk besparende onderdelen uit de kranen/douchekop.
Vaak zit er voorin de douchekop nog een zeef met daarachter een begrenzer, haal die er uit.
Ook perlators van kranen kunnen een behoorlijke weerstand hebben, test het maar eens zonder
perlator of met een ander type.

PS, staat de hoofdkraan wel helemaal open, en controleer ook alle stopkranen in huis.
 

Kevin.L

  • #13
Ja hoofdkraan staat volledig open, dit heb ik voor de zekerheid ook nog eens gecheckt.

Douche geeft evenveel l/min warm water met zowel aangesloten als niet aangesloten douchekop, dus dan is douchekop toch sowieso niet de oorzaak ?
Overigens lees ik eerder 5,1 l/min af dan 5,5 zoals ik eerder schreef (misschien niet nauwkeurig genoeg afgelezen toen).

Volgens gegevens in geiser boekje is capaciteit van ons type:
- Nominale doorstromingshoeveelheid > 11 l/min
- Doorstromingshoeveelheid (bij geïnstalleerde debietregelaar) > 6 l/min
- Doorstromingshoeveelheid (min.) > 2,5 l/min

Geïnstalleerde debietregelaar is standaard zeker ? In dat geval klopt die 6 l/min wel dan.
 

Kevin.L

  • #14
Ook bij keukenkraan is de temperatuurafstelling lastig, maar omdat je voor o.a handen wassen minder lang water gebruikt hebben we hier minder last van, er is iemand van Vaillant geweest en wat vuil uit een zeefje gehaald en branderdruk geiser wat lager gezet. Nu is er al een verbetering, maar nog steeds niet zoals het hoort (nog steeds af en toe gaat geiser uit/aan). Verder niks kunnen vinden, alleen twijfelde hij wel aan de (oude) keukenkraan omdat capaciteit ene moment soms iets meer l/min is en andere moment iets minder.

Nu zou ik die kraan willen vervangen, maar ben er nu achter gekomen dat het om een inlaatkraan gaat met drie wateraansluitingen. Moet ik een hoge of lage druk mengkraan kopen ?
Ik denk dat laatste, maar als ik op internet kijk hebben ze het alleen maar over boilers icm lage druk mengkraan, of is dit voor geiser hetzelfde ?
 

JMnieuw

  • #15
hoi allemaal.
wij hebben een caravan en heb vorig jaar de caravan en geiser winterklaar gemaakt maar nu is de geiser niet warm te krijgen. het water blijft koud maar er komt ook veel meer water uit de kraan. nu heb ik iets over water toevoer gelezen maar welke knop.of schroef dit moet zijn weet ik niet. t is een oude Vaillant MAG.
owja wellicht overbodig:
ben a-technisch met 2 linkerhanden.
 

Ronny

Specialist Verwarming
  • #16
Je kunt het beste een eigen topic aanmaken en nog beter, een monteur laten komen.
Ik denk dat het membraan kapot is.
Dat is met 2 linkerhanden niet te repareren.
 

JMnieuw

  • #17
Je kunt het beste een eigen topic aanmaken en nog beter, een monteur laten komen.
Ik denk dat het membraan kapot is.
Dat is met 2 linkerhanden niet te repareren


ik lees ook her en der over watertoevoer/ water regelaar.
kan dat het niet zijn?
water is lauw ipv warm en hij lekt niet

en hoe gaat zon membraan kapot? en wat is het eigenlijk?
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #18
Maak een eigen topic aan ipv hier door te gaan.
 

JMnieuw

  • #19
het sluit toch aan op wat hier staat???
maak je niet druk man.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu