Geiser in serie met boiler (2)

ABCDE

  • #41
12 kW koelvermogen = ~3 kW elektrisch

Peanuts dus op de beschikbare 25 (?) kW
 
Laatst bewerkt door een moderator:

Sofa

  • #42
Ah, heb ik verkeerd begrpen dan. Als ze aan staan is het verbruik rond de 4 Kw elk. Het zijn dan enorme apparaten.
 

Jackd

Vaste Beantwoorder
  • #43
Misschien even terug naar het begin.
Hoeveel elektrisch vermogen heb je beschikbaar. En dan liever niet in kW maar in A (ampère), dus wat voor hoofdzekering heb je.
Ter vergelijking: in Nederland heeft een normaal huis meestal 1x40 of 3x25A
Omgerekend naar kW: 40x230=9200=ruim 9kW en 3x25=17kW

Wel belangrijk om dingen goed uit te zoeken, helemaal met elektrisch verwarmen. (waarom kunnen de airco's dat niet?)
Want kosten zijn nu belangrijk, maar uiteindelijk moet het wel rendabel kunnen draaien.
Elektrisch verwarmen zonder warmtepomp en een aardgas aansluiting heb je er heel snel uit.

Als je uit financiële noodzaak toch met boilers gaat werken, zou ik er wel rekening mee houden met extra ruimte voor extra boilers of alvast een leiding en gat naar buiten waar makkelijk een aansluiting gemaakt kan worden naar een geiser o.i.d.
Als het weer druk wordt en die 2 douches staan 2 uur lang 50% van de tijd aan, dan verbruik je best veel heet water.
 

Sofa

  • #44
Ik moet daar later op terug komen want dat weet ik niet. De stoppenkast is een grote bende, er zijn tientallen zekeringen maar de helft is kapot en er is zelfs al een ontploffinkje geweest! Alles druipt ook van het vet van 10 jaar terug. (Het pand staat al 10 jaar leeg)

Wat ik zeker weet is dat ik het kontrakt kan verhogen tot 25 kw. Mijn huis heeft een kontrakt van 5 Kw. Hoe lager het kontrakt hoe goedkoper de vaste lasten en hoe goedkoper de stroom zelf.

Er komt deze week een electriciën. Nou ja, als die komt natuurlijk.

Alleen boilers heeft geen zin. Ik kan het niet maken om zonder warm water te komen zitten. Als je weet hoeveel klanten je 'normaal' gesproken hebt is het een stuk makkelijker maar alles is koffiedik kijken en risiko's 'Sorry, er is geen water meer' moet je uitsluiten.

De electricieën moet ook nog 2 airco's aan de praat zien te krijgen want tot nu toe heb ik er slechts een gehoord. Het is lastig werken want de helft van het pand heeft geen verlichting. (vanwege de rampzalige stoppenkast)
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #45
Voordat je dingen gaat kopen of aanschaffen, zou ik eerst eens zorgen dat de elektra en andere dingen in orde zijn.
Zo te lezen is het nu een levensgevaarlijke situatie.
En ook in het soort bedrijf dat je wil opstarten, zal alles heel goed moeten werken en veilig zijn.
En volgens mij is het in Spanje ook zo, dat je elektra door een erkende installateur aan moet laten leggen.
Anders wordt je installatie niet goedgekeurd en mag je je zaak niet openen.
 

Jackd

Vaste Beantwoorder
  • #46
Ik ga terug naar mijn 1e gok:
Alleen een geiser op (aard)gas, die 30 meter is het probleem niet.
Kraan aan, laatste slok van het biertje, handdoek klaarleggen, zeep pakken, ochtendjas ophangen en het is al lang warm.

Voor de zekerheid en 2e (loze) leiding erbij. Voor een toekomstige ringleiding of ??

"(vanwege de rampzalige stoppenkast)"
Dat eerst, zeker bij een boiler, dat is toch een combi van water en elektra..
 

Sofa

  • #47
Misschien leuk om te weten. Dit pand ligt in het centrum tussen de 2 stranden in, een absolute toplokatie maar is toch discreet want het is een opmerkelijk dood straatje. Het heeft een totale oppervlakte van 700 meter maar ik heb de trap naar boven afgesloten zodat wijzelf 350 meter huren terwijl de andere 350 m in gebruik is als magazijn. (van de huurbaas)

Zo’n 7 jaar terug had ik het al eens gezien en wilde het dolgraag hebben maar de huurprijs was absurd. Twee jaar terug is het verkocht en de nieuwe eigenaar bood het aan voor een derde van de prijs. Zo’n 10 jaar terug was het een bar maar vanwege de nogal dode straat trok het blijkbaar geen volk meer aan. Benidorm is oud. Iedereen is oud!

Binnen zijn maar liefst 7 toiletten (allemaal stuk maar ook allemaal gerepareerd met behulp van zaklampen want ook daar is geen stroom) en het heeft een 10 meter lange bar. De helft van de ingang bestaat uit een terras waar volgens de wet gerookt mag worden en het is privé (onzichtbaar) te maken en je hoeft dus het pand niet uit om te roken. Spanjaarden roken erg veel.

Ik ben al jaren (letterlijk) heel hard op zoek naar een pand met een terras of binnenplaats maar er hoeft maar één raam te zitten in de muur van de buren en roken is verboden. Ik heb in al die tijd nooit iets gevonden.

De deal met de eigenaar is, is dat ik de afsluiting naar boven kan verwijderen als de zaken goed gaan en er nog 350 m bij kan huren.
Ik ben hier dus heel erg blij mee.

De zaken moeten wel goed gaan want ik ben inmiddels bijna 60, geen pensioen en zonder een fatsoenlijk inkomen op korte termijn hoop ik niet al te oud te worden!

In Nederland was ik inkoper/logistiek manager/problem shooter en op mijn 35 ste geheel opgebrand. Zijn gaan reizen, rugzak achterop, nieuwe baby voorop. NZ, Aus, ZO Azië en uiteindelijk in Spanje terecht gekomen. De informatica ingegaan maar die spatte uit elkaar in de 2008 crisis. De meeste van onze klanten waren jonge buitenlanders en die zijn destijds grotendeels vertrokken.

De grootste touristenplaats op het vasteland na Benidorm is Torremolinos en daar zijn (vóórdat Covid zijn intrede deed tenminste) 7 clubs en hier geen een dus in theorie moet dit gaan lukken.

Een geyser rechtstreeks kan maar het zou mooi zijn als dat via een boiler kan. Hoef je gewoon nooit te wachten. Was vandaag bij een sanitairzaak en de eigenaar heeft gezegd zelf wel even langs te komen.
 

Sofa

  • #48
Ook wil ik nog graag wat duidelijkheid van Marcn.88

Hij schreef:

''Als het daadwerkelijk om een geyser gaat zal ik dit niet adviseren
De geyser zal niet snel genoeg uitschakelen doordat de boiler zich nog weer op druk moet zetten dit gaat met een afbouwende volumestroom waardoor de geyser niet snel genoeg uitschakelt en aan de kook raakt.
Ook is het principe van een geyser hier niet op gebouwd doordat deze is uitgelgd op een standaard temperatuur verhogen van gemideld genomen 30 tot 50 graden, als er dus al water aangevoerd wordt van 30 a40 graden zal dit veel te heet de geyser verlaten''
 

Sofa

  • #49
Ja Peter maar als je iemand belt en een afspraak maakt komt-tie niet. En dan bel je een ander en die komt niet. En de volgende komt ook niet. En dan komt je eigen personeel met een Oom die electriciën is maar die laat niks meer horen. En dan zegt het personeel 'Ja, dit is Spanje Marc'.

Maar wie er wel kwam was het virus en toen lag alles een jaar stil. En nu is er wéér een electricieën geweest nadat de vorige 2 keer heeft afgebeld (en het toen is vergeten) met de boodschap dat hij deze week nog een keer zou komen om alles beter op te nemen en een offerte uit te brengen. Komt hij terug?

Zimbabwe heeft veel zonne-uren maar het is wat het is!
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #50
Jep dat is Spanje.
Het werkt in het buitenland vaak net even anders als in ons mooie Nederland.
Maarja als iedereen oud is in Benidorm zoals je schrijft, heb je straks ook rollators en drempel loze deuren nodig in je parenclub.
En voldoende bakjes om de kunstgebitjes in te wassen. :mrgreen:
 

Sofa

  • #51
Alles is al drempel- en traploos. Je krijgt geen openingsvergunning meer als de rolstoelen niet kunnen zwieren.

De bakjes kun je bij elke Chinees krijgen, die hebben het land al lang overgenomen. Zijn altijd open in tegenstelling tot de Siesta liefhebbers.

Dat is het leuke van Azië, iedereen is heerlijk jong. Totdat, over 50 jaar ........
 

De loodgieter

Vaste beantwoorder
  • #52
Klop dat de boiler iets duurder is en dat je er misschien goedkoper 5 van 150 liter kan kopen :lol:.
Maar waar jij naar moet kijken is dat je boiler de hoeveelheid water in je tijdsbestek van die 2 uur kan leveren, en dat ie je water op de benodigde temp kan krijgen en houden tijdens die 2 uur.
Dan er bij 5 boilers van 150ltr is veul meer stroom en meer onderhoud enz enz.
En de meeste E boilers verwarmen NIET gelaagd dus trekken die de 2 uren niet.

Koop ,met verstand en niet alleen op prijs gaat je een hoop ellende nadien besparen.
 

Sofa

  • #53
Ah, ok Loodgieter, je bedoelt dat dit ding razendsnel het water opwarmt en dus veel effeciënter is?

Niettemin, omdat de openingstijd tot slechts 02.00 uur of 02.30 is krijg je wel dat de massa tegelijk vertrekt. Ik moet dus kunnen beschikken over een constante stroom heet water voor anderhalf a 2 uur.
 

De loodgieter

Vaste beantwoorder
  • #54
Inderdaad doordat er boven in de boiler en onderin de boiler verwarmingselementen geplaatst zijn schakelt het toestel bij warm water gebruik eerder bij. Eerst word de onderste thermostaat bijgeschakeld en bij langer gebruik word ook het bovenste element bijgeschakeld.

Hierdoor heb je over een korte periode daardoor meer warm water tot je beschikking (deze werden vroeger ook wel boerderij boilers genoemd, omdat de boeren om de melkleiding en melk bollen te spoelen behoorlijk wat warm water in een korte tijd nodig hadden).
 

Jackd

Vaste Beantwoorder
  • #55
Kan zo'n gelaagde boiler een uur lang 2 douches voeden, die in de uren daarvoor niet uitgestaan hebben?
En met wat voor energieverbruik? Boerderijen hebben vaak behoorlijke krachtstroomgroepen liggen.

Twee standaard boilers in series en het wordt ook een soort van gelaagde boiler.

Als een boiler een hotfill optie heeft, dan kan er een geiser voorgezet worden.
Een 20 liter hotfill boiler per douche is waarschijnlijk al voldoende.
 

Sofa

  • #56
Daarmee zeg je eigenlijk Jackd dat je de meeste boilers NIET kunt vullen met een geyser! Ik heb nog nooit in een omschrijving van een boiler gelezen dat je die niet kunt aansturen met warm/heet water maar ook niet dat dat wèl kan. Logisch natuurlijk maar in mijn geval wel iets om te onderzoeken want een gewone boiler lust dus blijkbaar geen warm/heet water. 99% van elle boilers waarschijnlijk ........
 

Onderhoudtje

  • #57
Als je in een land zit met veel zon uren is het misschien ook eens interessant om te kijken naar een zonneboiler. Deze kun je ook krijgen met grote boiler voor groepsaccommodatie, het heeft een goed rendement en het is te combineren met een boiler of geyser
 

Sofa

  • #58
We hebben geen dak of een zonnige plaats. Zitten op de begane grond van een hoog gebouw.

Ik heb even hot fill boiler gegoogled. Dure krengen en een capaciteit van mijn ochterndplas dus dat schiet niet op.
 

ABCDE

  • #59
Als je een geiser kunt ophangen... dan heb je dus direct de benodigde capaciteit voor een douche, dus dan zou ik de boiler gewoon weglaten. Boilers zijn een fantastisch middel om bij een zeer gering beschikbaar vermogen toch fatsoenlijk te kunnen douchen. Heb je die vermogenslimitatie niet (omdat je bijvoorbeeld wel gas hebt) dan is een boiler alleen maar een extra verliespost.
 

Marcn.88

Vaste Beantwoorder
Moderator
  • #60
Het probleem met een geyser is dat deze geen nz label heeft en dus niet geschikt is om met voorverwarmd water overweg te kunnnen.
Ik zou of met alleen de geyser werken of met meerdere boilers de tappunten voorzien van warmwater
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu