Geiser in serie met boiler (2)

Jackd

Vaste Beantwoorder
  • #81
Hoeveel van die boilers heb je nodig om 1000 of 2000 liter 40 graden water te geven in een paar uur?

i.m.h.o. is een aardgas oplossing de enige betaalbare en realistische optie.
 

Sofa

  • #82
Loodgieter: heel hartelijk dank voor al je werk!

Maar de zonnepanelen vallen af. We zitten op de begane grond van een appartementencomplex en de zon staat niet ter beschikking in dit pand.

Ik heb een Duitse vriend gevraagd of hij 'iemand' kende en dat was het geval. Hoop deze week afspraak nummer 9 te maken. De aangeraden heer is ook Duits dus het zou best eens kunnen dat hij wel komt. Zit helaas niet erg in de buurt.

De wand is het probleem niet maar een leiding aanleggen vanaf de straat boven het plafond is lastig (maar niet onmogelijk).

Ja, iedereen heeft propaan en ze brengen het (in de stad althans) ook rond met kleine vrachtwagentjes.

Jij noemde 'Volumestroom en tap drempel' waar niemand het over had maar dat komt denk ik doordat dit een hobbyforum is waar je soms wel en soms niet professioneel advies kunt krijgen. Lang niet iedereen heeft daarmee te maken en er zullen ongetwijfeld mensen zijn die heel veel (prima) zelf gedaan hebben zonder daarmee geconfronteerd te zijn.

Er zullen maar weinig mensen zijn die leidingen nodig hebben van tientallen meters en bij, laten we eens wat noemen, een sauna bijvoorbeeld, schakelt men natuurlijk een professioneel bedrijf in. Verschil met Spanje is dat de meeste mensen hun afspraken nakomen (als dat vandaag de dag tenminste nog zo is) en professionals over het algemeen geen professionele zwartwerkers zijn.

Ik zal je een voorbeeld geven. Omdat ik het pand deel met de huurbaas wilde hij een tweede watermeter. Heb ik geregeld. Een loodgieter kwam met een meter van de bouwmarkt (€ 25) en rekende € 125 zwart voor het plaatsen hiervan. Helaas monteerde hij het ding precies boven de nieuwe muur van de douches dus later heb ik zelf een nieuwe leiding erin gesleuteld en de meter op de juiste plaats gezet. Daarom doe ik zoveel mogelijk zelf, of ze komen niet of ze verkloten het.

Het handigste is om zoveel mogelijk te leren en te lezen zodat je enigzins kunt bepalen of de man die langs komt een cowboy is of wel degelijk kennis heeft.

Ik heb autobanden zien verdwijnen in luxe villa's omdat de stenen op waren. Zonder het toerisme en de export van groenten/fruit/vlees zou dit zonnige plekje niet veel anders zijn dan Noord-Afrika.

In ieder geval, er zijn dingen die ik zelf absoluut niet mag doen dus er zal ooit iemand moeten komen. Tot die tijd ligt het doucheprojekt stil. Zijn nu wanden aan het bouwen, 60 meter dus we zijn wel effe zoet voorlopig.
 
Laatst bewerkt:

ABCDE

  • #83
Koop een schroefautomaat.

Wat mag je niet zelf dan? Hebben ze daar iets van een gasketelwet?
 

Sofa

  • #84
De gasleiding moet worden aangelegd/aangesloten door iemand die daarvoor gecertificeerd is. Moet ook een dokument voor worden aangemaakt. Met gas kunnen ernstige ongelukken gebeuren, vandaar. Er zijn veel meer klussen welke je eigenlijk niet zelf mag doen. Dat doen ze om de werkloosheid niet nog meer te laten stijgen. Dat werkte prima in het Oostblok. En jullie weten hoeveel welvaart ze daar hebben opgebouwd .....

Probleem is een beetje dat je morgen een bordje 'makelaar' op je deur kunt spijkeren en jezelf een professional kunt noemen. Al weet je niets maar dan ook echt helemaal niets van onroerend goed. In alle sektors zijn gewoon te veel cowboys en veel werken geheel zwart. Als je geen bedrijf hebt volgens de regels besta je niet dus als er iets fout gaat besta je ook niet. Gedurende werkzaamheden aan een ander pand jaren geleden had ik hulp van een zelfstandige maar die bleek ook zwart te werken. Als er iets fout gaat (ongeluk of zo) ben jij aansprakelijk, niet de zwartwerker. Vanaf die tijd vertrouw ik uitsluitend op mijzelf, indien mogelijk.
 

De loodgieter

Vaste beantwoorder
  • #85
JackD als je had gelezen dan weet je het.
1000 tot 2000 ltr warm water om te douchen als je daar op uit komt zou ik zeggen ga eens terug de schoolbanken in.
Of je moet het kunnen onderbouwen maar denk niet dat je dat kunt dus is maar gewoon weer een aanname die nergens op gebaseerd is.
Jou geisertje gaat dat leveren 1000 tot 2000 ltr per uur tegen 40 graden (Volgens jou), nogmaals onderbouw je advies of geef geen advies! :mrgreen:
 

ABCDE

  • #86
Is toch simpel... 1 L/min = 2 kW nodig. Twee douchekoppen a 8L/min = 32 kW nodig. Minder met dWTW. Geisers van (ruim) 32 kW bestaan gewoon.

Tja, ik kan me goed voorstellen dak vaklui die die gekke plannen horen zoiets hebben van... mij niet gezien.
 

Sofa

  • #87
Er is een electricieën geweest! De eerste afspraak is nagekomen! En nu komt de volgende week een ingenieur om een projekt aan te maken. (Dat moet volgens de wet) De beste man die is verschenen is overigens een Duitser en dat bevestigt weer eens de regel dat als het kwaakt en waggelt het waarschijnlijk een eend is. Een soortgelijke regel geldt voor Spanjaarden. Niettemin zijn het slimme lui want de biljoenen blijven rustig doorstromen uit het noorden.

Wordt vervolgd .......
 

Sofa

  • #88
Update 12 juni. Er zijn 2 loodgieters geweest (doen water en gas) en kwamen met een voorstel. En toen ......... niets meer van gehoord.
 

Sofa

  • #89
Op 1 september is electricien nummer 14 zijn afspraak nagekomen en kwam niet alleen opdagen maar is ook aan het werk gegaan. De klus, een geheel nieuwe elektrische installatie, doen we samen. Dat scheelt ongeveer € 10.000.

Het heeft slechts 6 maanden geduurd om iemand te vinden!

Ik heb inmiddels 2 elektrische douches (elk 10.500 Watt) geinstalleerd, hij heeft de kabels daarvoor getrokken.

Eind oktober kunnen we open gaan. Alleen blijft het nachtleven op slot, mogelijk tot volgend jaar.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu