Waarom maximaal 12 groepen?

Winnieandbuzz

  • #1
Ben lekker bezig met mijn groepenkast en weet dat er maximaal 12 groepen in mogen. Ik zit nu op een goede verdeling over 10 groepen en 2 groepen voor PV systeem. Eigenlijk zou ik nog een extra groep willen aanleggen voor een derde PV systeem maar moet dan dus iets gaan combineren om het aantal van 12 niet te overschrijden.

Nu vraag ik me af: waarom mogen er "maar" 12 groepen in een groepenkast?
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #2
Waar heb je die informatie vandaan?

Zou nieuw voor me zijn. Voor zover mij bekend mogen er wel degelijk meer dan 12 groepen in je groepenkast, op voorwaarde dat je meer dan 3 aardlekschakelaars hebt. Want op elke aardlekschakelaar mogen maximaal 4 groepen.

Vraag is natuurlijk of je in de groepenkast ruimte hebt voor extra groepen + minstens één extra aardlekschakelaar.
 

Winnieandbuzz

  • #3
De informatie staat op verschillende websites, bijv. bij leveranciers van groepenkasten. Hier een quote van een willekeurige website: "Op een 1 fase groepenkast (1x230Volt/35-40A) mogen maximaal 12 groepen."
 

Verwarming Sp.

Specialist Verwarming
  • #4
Er mogen wel 100 groepen in.

Maar waarom zou je? Een 1-fase aansluiting is hooguit op 35A afgezekerd. Waarom zou je dan meer dan 200A aan eindgroepen plaatsen?

Bovendien passen er inderdaad 12 groepen op 3 aardleks, samen met een hoofdschakelaar zit een standaard 2 rijen kast dan al mooi vol.
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #5
Misschien een driefase aansluiting overwegen en een driefase omvormer toepassen? Dan heb je daar maar één krachtgroep voor nodig.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu