Nieuwsgierig: waarom geen automaat achter hoofdzekering?

RolandHommes

  • #1
Hallo,
Misschien kan iemand mij voorlichten. Ik heb een 3-fase 25A aansluiting. Er zitten 3 fysieke smeltstoppen in een verzegelde kast. Daar komen de 3 fases en de nul uit die naar mijn hoofdschakelaar van 40A gaan. Waarom heb ik niet een 3x25A installatieautomaat met C karakterisitiek direct achter de hoofdschakelaar waarna de zaak verdeeld wordt over de diverse groepen van 16A?
Daarmee zou ik een extra veiligheid hebben dat als de 4 16A groepen op 1 van de fases samen toch meer dan 5750W trekken, eerst mijn automaat er uit knalt en ik op zoek kan gaan zonder dat Stedin gelijk aan de beurt is.

Of is het antwoord gewoon: zo doen we dat in Nederland niet.
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #2
Het heeft niet veel zin om twee 25A zekeringen na elkaar te plaatsen ivm selectiviteit. Bij overbelasting is het dan gokken welke zekering er als eerste uit gaat. Zeker in gevallen waar de hoofdzekering ook een automaat is. In geval van automaten als hoofdzekering, kun je ze zelf weer inschakelen dus is een extra voorziening sowieso niet nodig.

Ook wil je zeker geen 3P+N automaat om de gehele installatie achter te zetten. Als er dan 1 fase teveel stroom trekt dan zit heel het huis in het donker.

Bovenal hoort een installatie zo ingericht te zijn dat de hoofdzekering er in principe nooit uit gaat. En als dat eenmalig ooit eens gebeurt dan plaatsen netbeheerders vaak gratis of goedkoop een nieuwe.
Ik denk ook dat het feit dat de hoofdzekering er doorgaans nooit uit gaat, ervoor zorgt dat het de investering in 3x een 25A automaat en de ruimte die deze innemen in de groepenkast niet rechtvaardigt.
 
  • Like
Waarderingen: XanderH

RolandHommes

  • #3
Hmmm. Bedankt voor je antwoord. Zoals gesteld zijn er bij mij nog gewoon stenen zekeringen waar ik niet bij kan. Er is er idd 1x 1 uitgegaan toen de auto (zonder loadbalancer) aan het laden was en de rest van het huis ook te druk werd met wassen ed. Enige wisselingen over de 16A groepen en een loadbalancer hebben dat wel opgelost.

Goed punt dat het geen 3+1 automaat zou moeten zijn.

Ik kijk nu aan naar de toevoeging van een Tesla Powerwall die zomaar 5kW continue kan leveren en een (Tesla gecertificeerde) installateur die stelt dat dit over 1 fase zou moeten, omdat er maar 1 positieve draad uit dat ding komt. a) kan het niet want hij zit achter 16A (dus ~4kW), b) het draadje ziet er uit als minder dan 1.5mm2 en c) die fase zou dan nog maar 750 watt over houden. Daar kan je niet veel meer mee.

Ik vermoed dat de technische spec van die Powerwall te lijden gaat hebben van de installatie eisen. Niets 5kW dus, maar alleen dat wat de 16A kan hebben. En niets met hele huis backuppen maar alleen dat wat er op de fase zit waar dat ding zelf aan zit. Heel onbevredigend. Maar ik moet het nog horen van 'm.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu