Waarom geen blauwe ader in 4-aderige installatiekabel?

MelvinP

  • #1
Voor een klein klusje thuis wil ik een stuk meeraderige installatiekabel kopen. Ik kom in principe weg met 2-aderig (fase en nul) maar ik denk dat het slim is om 4-aderig met schakeldraad en aarde te trekken.

Daarvoor zijn twee redenen. Het gaat om een geschakelde draad, dus dan werk ik liever met zwart in plaats van bruin. De fase en aarde liggen er dan gewoon uit voorzorg, voor het geval ik eens iets wil bijplaatsen waarvoor continue spanning nodig is.

Ik vraag me af waarom een 4-aderige installatiekabel bruin, zwart, groen/geel en grijs bevat, in plaats van blauw. Kies je voor 5-aderig, komt blauw er weer bij.

Klopt het dat ik in dit geval de grijze draad als nul mag gebruiken? Of behoor ik nu eigenlijk voor 5-aderig te kiezen en de grijze draad niet te gebruiken?
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #2
Kabel met bruin, zwart, grijs en geel/groen is bedoeld voor krachtstroomtoepassingen waarbij geen nul nodig is (motoren e.d.).

Er bestaat ook 4-aderige kabel met bruin, zwart, blauw en geel/groen, deze is echter wat slechter verkrijgbaar, zeker als je niet meteen een rol van 100M wilt kopen.

Grijs gebruiken als nul is officieel niet toegestaan. 5-aderig kopen en daarvan 1 ader niet gebruiken kan natuurlijk wel.

Bruin in een kabel gebruiken als schakeldraad mag trouwens ook, dus jij kunt in principe met 3x2,5 uit de voeten.
 

MelvinP

  • #3
Bedankt voor je antwoord. Goed om te weten dat grijs als nul gebruiken eigenlijk niet mag; dat ga ik dan ook gewoon niet doen.

De bruine als fase gebruiken kan en mag inderdaad, maar dan heb ik dus geen continue fase. Die heb ik nu nog niet nodig maar leek me handig om toch maar te hebben liggen omdat ik het later lastig vervangen kan.

Ik zal verder zoeken naar bruin-zwart-blauw-geel/groen kabel. Volgens mij heeft Hornbach het niet.
 

Jules1962

Vaste Beantwoorder
  • #4
Ik heb me laatst ook te vergeefs suf gezocht naar de kabel die je bedoelt.
Ik weet niet hoeveel meter je nodig hebt, maar het prijsverschil tussen 4 en 5 aderig XMVK is ongeveer 35 cent per meter, maar je hebt dan wel de kleuren die je nodig hebt, bruin, blauw, geel/groen, zwart en grijs.
En het past ook mooi in een 5/8" buis.

En... 2,5mm2 uiteraard.

Gewoon even Googlen, dan kom je vanzelf bij verschillende verkooppunten.

Ik heb laatst voor de gein even bij de plaatselijke bouwmarkt gekeken, maar 5 aderig hebben ze niet.
 

MelvinP

  • #5
Hornbach heeft de 4-aderige in elk geval met grijs en de 5-aderige ook in huis. Ik zie de 4-aderige met blauw wel bij Allekabels. Heb ongeveer 10 meter nodig.
 

Fabian10

  • #6
Je kunt kabel met een grijze ader pakken en daar waar de kabel gestript is en de grijze ader zicht baar is, de ader blauw maken met blauwe isolatietape. Zo weer de volgende die aan de insllatie werkt ook dat het de nul is.
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #7
Dat mag volgens de norm enkel als je de ader over de gehele lengte omkleurt. Dus dat zal lastig worden als het een kabel betreft.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu