Waarom zijn blindplaten duurder dan wcd?

lekkerklussen123

  • #1
Hi,

Waarom zijn de meeste blindplaten duurder dan wcd of schakelaarwip etc? De hoeveelheid plastic/plaat etc is hetzelfde als bij een wcd?

Is dit een volume verhaal (er worden meer wcd verkocht dan blindplaten, of prijzen van wcds spelen een grotere rol bij de keuze van schakelmateriaal)? Is er sprake van 'kruissubsidie': de minder gevraagde elementen zijn duurder, waardoor meer gebruikte elementen goedkoper kunnen worden aangeboden?

Wat is dan de reden om blindplaten te gebruiken? In de meeste gevallen (afhankelijk van bedrading) kun je dan net zo goed een extra stopcontact maken?

Bedankt
 

Ronny

Specialist Verwarming
  • #2
Soms heb je een extra doos nodig om bepaalde verbindingen te maken, of om er b.v. een
draadloze dimmer of iets anders in te plaatsen. Bij de merken die ik gebruik zijn afdek (blind) platen
goedkoper als wcd's met centraalplaatje.
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #3
Het zal een kwestie van vraag en aanbod zijn vermoed ik. WCD's worden op veel grotere schaal geproduceerd en verkocht (tel maar eens hoeveel je er zelf in huis hebt vergeleken met blindplaten).

Maar om dan te concluderen dat je beter een WCD kunt monteren i.p.v. een blindplaat? Dat werkt natuurlijk niet altijd. Als je een aantal loze leidingen hebt af te werken is een blindplaat toch echt vele malen goedkoper en sneller dan eerst de leiding bedraden etc. :wink:
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #4
Precies dat laatste wat Xander zegt ja. Als je alvast loze leidingen voor bijv. UTP voorziet in een woning dan is zo'n plaatje toch vele malen goedkoper als de meters kabel en het uurloon erbij.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu