Thermostaatkranen op radiators oplossing voor mijn probleem?

Pieterj

  • #1
Ik woon sinds ruim een jaar in mijn nieuwbouwwoning, alles nieuw, dus werkt lekker zou je zeggen. Helaas zou alles goed warm moeten worden, maar met name de badkamer is gedurende de hele dag gewoon veel te koud, ook enkele slaapkamers. E.e.a. is ook afhankelijk van de wind.

Beneden geen problemen.

Na wat zoekwerk op dit forum begrijp ik wel dat het plaatsen van radiatorkranen in bijvoorbeeld de badkamer geen nut heeft, de temperatuur zal immers nooit hoger worden dan de kamertemperatuur, en zonder thermostaatknop bereik je deze maximumtemperatuur automatisch.

Klopt hopelijk tot zover, anders hoor ik het graag.....

Is het dan een oplossing om thermostaatkranen op alle radiatoren in het huis te plaatsen (15 stuks) en de CV-thermostaat op bijvoorbeeld 25 graden te zetten? Dan kan ik de badkamerthermostaat helemaal opendraaien, en de overige radiatoren gewoon op kamertemperatuur. Bovendien vallen de kosten relatief mee (ca. € 200,- voor het hele huis).

Kan dat, of kleven hier bezwaren aan?

Bedankt voor jullie antwoord!
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #2
Gewoon thermostaat kranen plaatsen is niet de oplossing.
Gewoon de kamer thermostaat op 25 zetten ook niet, dan kan je beter een wa regeling instaleren.

Je kan mbv de voetventielen of radiator kranen eerst een proberen de circulatie goed te krijgen.

De experts kunnen u vertellen hoe.
 

Chathanky

  • #3
En dat gaat werken denk je als je de woonkamer instelt op 20 graden waar de kamertermostaat 25 graden verlangt?

Als je nog een soort van garantie hebt zou ik me daar op gaan beroepen om de radiatoren goed in te regelen.

Wat we ook niet weten is wat voor een regeling je hebt (weersafhankelijk, op kamertemperatuur, modulerend of aan /uit)
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #4
Pieterj schreef;
de temperatuur zal immers nooit hoger worden dan de kamertemperatuur, en zonder thermostaatknop bereik je deze maximumtemperatuur automatisch.
Dit is afhankelijk van het vermogen van de radiatoren en de doorvoer van de leidingen en niet alleen van de thermostaat, bij verkeerde berekening kan het in de badkamer wel 30 graden zijn terwijl er in de kamer waar de thermostaat zit er nog steeds warmte gevraagd wordt.
 

Pieterj

  • #5
Bedankt voor deze reacties!

Eerst nog maar eens contact opnemen met de installateur....

En een bijverwarming plaatsen in de badkamer.... Is dat logisch, of komt het vrijwel nooit voor bij nieuwbouwwoningen, alleen bij oudere woningen? Met andere woorden: Is zo'n bijverwarming een teken dat de CV niet goed werkt en is het een zwaktebod, of is het vrij normaal?
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #6
Probeer eerst eens de kranen in de ruimte waar de thermostaat hangt wat af te knijpen en de kranen in de badkamer en boven zo ver mogelijk open te zetten.
Wordt het dan wel warm dan proberen door wat te experimenteren met de kranen een goede verdeling te krijgen.
 

Ya4442

  • #7
Misschien als optie je thermostaat in de gang plaatsen en dan thermostaat kranen in de kamer. :D
 

Fiesiekus

  • #8
Pieterj schreef:
Eerst nog maar eens contact opnemen met de installateur....
Is zo'n bijverwarming een teken dat de CV niet goed werkt en is het een zwaktebod, of is het vrij normaal?
Een eenvoudige controle bestaat uit het vaststellen of
  1. Er geen lucht in de badkamerradiator zit dat de doorstroming belemmert. Als u met de hand horizontaal over het radiatoroppervlak beweegt voelt dan alles even heet aan? Zo niet dan lucht in radiator.
  2. Vertikaal voelen: als de onderkant veel (>20 °C)kouder is dan de bovenrand is de doorstroming te laag. Dan verdient het aanbeveling, zoals al door Jan uitgelegd, andere radiatoren te knijpen zodat er meer debiet door de b,k,radiator stroomt.
Indien echter de radiator in 2 richtingen heet (echt heet) is, is de geinstalleerde radiatorcap. te laag. Dan is de eenvoudigste oplossing (denk ik) een radiator met een groter vermogen en groter opp. te installeren. Groter oppervlak betekent meer stralingswarmte en dat voelt snel comfortabeler in een badderkamer.

Suc6
 

Pieterj

  • #9
Bedankt voor de reacties!

Ik heb nu de radiatoren in de woonkamer dichter gedraaid, en het werkt volgens mij wel goed! Boven is het nu minder koud, maar het weer is natuurlijk ook veel milder. Toch heb ik het idee dat het werkt!
 

Hein Weijers

Vaste Beantwoorder
  • #10
Controleren of alle radiatoren goed werken is heel eenvoudig. Zet 's ochtends de verwarming hoog en alle radiatoren open. Ze moeten dan allemaal even heet worden. Als in de woonkamer de gevraagde temperatuur is bereikt dan zullen de radiatoren overal in huis afkoelen en ook nu weer overal dezelfde temperatuur moeten hebben over het gehele oppervlak.

Waarschijnlijk heb je een mooie modulerende HR-ketel. Het is dan jammer om hem in combinatie met radiatorthermostaten te gebruiken.
Knijpen van de radiatoren in de woonkamer kan leiden tot warmte tekort als het echt koud is.

De simpelste oplossing is een grotere (meerplaats) radiator op de badkamer met een radiatorthermostaat. Dan kun je altijd kiezen welke temperatuur je wil hebben op de badkamer.

Groeten, Hein
 

Chathanky

  • #11
Het is de bedoeling dat alles in verhouding is, bereken de zelfde vermogens voor elke ruimte alleen gecorigeerd door de te verlangen temperatuur van die ruimte, ergens wat bijplaatsen of vergroten kunnen problemen in de andere vertrekken veroorzaken.

De radiatorkraan iets knijpen is het zelfde als een radiator afstellen met een voetventiel, alleen de nauwkeurigheid is slecht, als dit goed is zal je met de koudere dagen er niks van vernemen en dan ook genoeg leveren.
 

Hein Weijers

Vaste Beantwoorder
  • #12
Als de CV-ketel voldoende vermogen heeft, dan kan het bijplaatsen van vermogen+thermostaatkraan in ruimten waar geen kamerthermostaat hangt geen nadelige gevolgen hebben voor de warmtehuishouding.

Het knijpen van de radiatoren in de woonkamer heeft wel invloed op der rest van de kamers en kan, ik zeg het nog maar eens, zorgen voor te weinig vermogen in de huiskamer als het echt koud wordt. De radiatoren worden domweg minder heet.

Groeten, Hein
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu