Werking slimme thermostaatkranen.

Artwido

  • #1
Bij een goede inregeling van je radiatoren zorg je dat de Δ T van alle radiatoren gelijk en goed zijn.
Ik vroeg mij af wanneer je slimme radiatorkranen gebruikt en je via de app één kraan afsluit ontregel je dan niet de rest van de radiatoren?
Of zorgen de andere radiatorkranen dat ook deze vanzelf bijstellen omdat hun temperatuur nu oploopt?
 

AvDijk

Vaste Beantwoorder
  • #2
De andere radiatorkranen stellen vanzelf bij.

In de ideale wereld
zorgt de CV pomp voor een constant drukverschil tussen de aanvoer en de retour van alle radiatoren+kranen. Als radiatoren dicht gaan, automatisch, thermostatisch of handbediend, dan verandert die druk dus niet. Wel stroomt er minder water door de CV ketel en kan die met kleinere vlammen toe om de noodzakelijke aanvoertemperatuur te bereiken.
De wereld is nooit ideaal, er is altijd wat drukverschil over de CV leidingen dus als er twee radiatoren op één leiding zijn aangesloten, en een van die twee radiatoren gaat dicht, dan zal er wat meer water door de andere radiator gaan lopen. Hierdoor is wat 'ontregeling' maar als de andere ruimte dan wat opwarmt, zal de 'slimme' radiatorkraan dat wel meten en eerder dicht gaan.
Ook zal de ketel vaker uit schakelen dan dat hij kleinere vlammen kan maken, met weinig radiatoren open zal hij korter aan staan of vaker schakelen.
Niet te druk om maken.
Belangrijker is goed op te letten dat :
- Je geen radiatoren af sluit van ruimten die dan door andere ruimten verwarmd worden. Bijvoorbeeld een keuken die een verbinding met de woonkamer heeft. Stel je de keuken koud in, dan koelt de keuken niet af want er gaat warmte uit de woonkamer in. Dus moet de radiator in de woonkamer harder werken en heter worden. Hetere radiatoren betekent een hetere CV ketel, een hetere schoorsteen en meer verlies.
- Als de kans bestaat dat alle radiatoren dicht gaan, je een drukverschil-regelaar (advo) aanbrengt. Er moet altijd stroming van CV water door de ketel mogelijk zijn.
 
  • Like
Waarderingen: Artwido

Artwido

  • #3
Tnx voor je duidelijke en uitgebreide reactie.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu