Waterzijdig inregelen met vloerverwarming en thermostaatkranen

Wendan

  • #1
Hallo allemaal, wellicht dat dit thema al wel eens aan bod is geweest, maar ik kon 123 niet zo snel iets vinden. Het gaat over waterzijdig inregelen van een CV installatie met vloerverwarming en een aantal radiatoren met een thermostaatkraan.

Ik heb een Daalderop modulerende ketel aangestuurd door een Chronotherm modulation.

Ik ben bezig om het syteem waterzijding in te regelen, maar vroeg me af hoe jullie dat doen met radiatoren waar een thermostaatknop op zit. Ik heb op de BG vloerverwarming als hoofverwarming. Deze warmt heel traag op en de ketel is dus lang aan het stoken. Verder geen punt, want dit gebeurt op een temperatuur van 60 graden (minimale temperatuur op de Daalderop) en de modulatie zorgt voor het juiste vermogen om het water op temeperatuur te krijgen en te houden.

Daarnaast heb ik drie radiatoren. Een radiator op een studeerkamer en twee radiatoren in twee badkamers. Deze radiatoren hebben allen thermostaatkranen.

Waar ik nu een beetje over zit te puzzelen is als ik het systeem (vloerverwarming + 3 radiatoren) waterzijdig inregel, dan zal het allemaal goed gaan als de boel aan het opwarmen is. Echter als de drie ruimtes met de radiatoren op temperatuur komen zullen de thermostaatkranen dichtgaan. De thermostaat in de woonkamer vraagt nog steeds warmte en de vloerverwarming blijft dus als enige over in het systeem.

Is het dan niet zo dat de hele ingeregelde balans wordt verstoord als de thermostaatkranen van de radiatoren sluiten? En helemaal als er drie radiatoren relatief snel sluiten tov de vloerverwarming.

Ik hoor graag jullie adviezen en ervaringen.

Groet,

Daniel

Ps. als er reeds een discussie is geweest over dit onderwerp dan hoor ik het ook graag en zal ik daar eerst wat leeswerk verrichten
 

Screech

Specialist Verwarming
  • #2
Als het systeem waterzijdig is ingeregeld, blijft die ballans bestaan als de radiatoren dicht lopen. Mogelijk krijgt de vvw dan wel meer druk te verwerken, maar ingeregeld is ingeregeld.
De kranen laten de hoeveelheid door waarop ze zijn ingeregeld. Niet meer en (normaliter ook) niet minder.
 

Ingmar89

Specialist Verwarming
  • #3
Inderdaad, inregelen doe je op vollast, oftewel overal de kranen op maximale temperatuur. Vervolgens inregelen op retourtemperatuur.

Als je radiatoren niet op temperatuur komen doordat er te veel (koud) water uit de vloer retour komt, kun je de vloer knijpen door middel van het voetventiel op de verdeler in de retourleiding, of (indien van toepassing) de voorinstelling van de aanvoerkraan.
 

Wendan

  • #4
Ok thanks! Inregelen is mij helder. Ik dacht dat het ongeregelde systeem met de afvoertemperaturen zou wijzigen als er radiatoren afsluiten door de thermostaatkraan. Immers wordt de belasting of doorstroomweerstand dan anders. Ik neem het van jullie aan.

Het is overigens niet zo dat de radiatoren niet war m worden. Het is eerder dat de radiator snel warm wordt en daardoor ook snel afsluit. Waar ik een beetje een zorg over heb is dat de radiatoren snel zullen sluiten en dat de ketel gaat pendelen op de vloerverwarming. Deze laat nu 40 graden door en de minimum temperatuur van de ketel is 60 graden.

Als jullie daar nog tips over hebben graag. Ik ga er sowieso lekker mee aan de stoei.

Groeten,

Daniel
 

Screech

Specialist Verwarming
  • #5
Zorg dat er een bypass vemtiel is geplaatst bij de vvw. Een buffervat is een nog mooiere (maar ook duurdere) oplossing.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu