Upgrade naar thermostaatkranen > binnenwerk vervangen of hele kraan vernieuwen?

Meow

  • #1
Bijgaand foto's van de radiatorkranen waar ik wat vragen over heb. Het gaat om zes van dit type kranen, ooit geplaatst in 2002 (dus ~19 jr oud);

- Welke merk/type thermostaatkraan binnenwerk past hier in/op, dus ipv de non-thermostaat versie? Is dit een standaard-binnenwerk?

- Is het slim de hele kraan te vervangen of is dat niet nodig? De buizen zijn i.e.g. 1/2", en alle 6 op dezelfde wijze in hoek gemonteerd.

We moeten de CV toch leeg laten lopen, want zo'n changefix van Herz past hier niet op, dus de vraag is meer of het erg veel scheelt in de kosten.
De regel-knoppen hoeven er sowieso niet bij, want er komen netatmo knoppen op. Ik zie dat dat zonde is, want daar betaal je voor als je de hele kraan vervangt, terwijl je die knop al meteen weg kunt doen. 1 kraan in schuur is vorig jaar al geheel vervangen, daar was ik niet bij, ik heb daar later zelf een netatmo regelaar/knop op geplaatst, en die werkt uitstekend. Nu de andere 6 dus nog.

Oom van me raadt mij af teflon te gebruiken, en in plaats daarvan dit spul te doen: aliexpresspul Hebben jullie hier adviezen over? Dit lijkt me alleen maar om lekkages snel te fixen, en niet voor in de schroefdraad. Daarvoor vlas of hennep beter, geloof ik..

20210201_100151.jpg 20210201_100203.jpg 20210201_100323.jpg 20210201_100529.jpg 20210201_100551.jpg
 

Bert pit

  • #2
Omwille van de goede werking is het betere om de gehele kraan te vervangen door haaks verkeerd. Anders zit het meetdeel in de warmtestroom. Financieel: dat kun je zelf bepalen, even zoeken op internet.

Als je ze vervangt neemt dan een type met voorinstelling, zodat je eventueel waterzijdig kunt inregelen.

Daarnaast opletten dat je direct een bypass in je systeem opneemt (AVDO). Je ketel kan een keer aanslaan als alles dicht staan en dan moet de flow ergens naar toe. Op circa 6m van de ketel is optimaal.
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #3
Op deze kranen passen geen thermostaat knoppen.
En als je de kranen gaat vervangen, heb je helemaal geen tape of dergelijke nodig.
Zo te zie zijn de leidingen 15 mm, dus kranen kopen met 15 mm knel aansluiting.
 

De loodgieter

Vaste beantwoorder
  • #4
mmm als je de staartstukken laat zitten heb je inderdaad niks nodig, maar als je deze wel vervangt heb je teflon, loctite of hennep nodig om het staartstuk te verpakken
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #5
Dan wel maar de staartstukken kunnen toch blijven zitten, Toch?
 

Meow

  • #6
Bert pit schreef:
Omwille van de goede werking is het betere om de gehele kraan te vervangen door haaks verkeerd. Anders zit het meetdeel in de warmtestroom.
Het meetdeel is van netatmo, in welke warmtestroom zit deze dan? Ik zie overal thermostaatkranen die exact op deze manier gepositioneerd staan, gewoon omhoog naast de radiator.

Niemand geeft hier dus antwoord op de belangrijkste vraag, namelijk, Welke merk/type thermostaatkraan binnenwerk past hier in/op, dus ipv de non-thermostaat versie? Is dit een standaard-binnenwerk? Ik heb daar al uren naar gezocht, maar ik zie geen info over 1/2" "sar" kraan binnenwerk, geen gegevens over de binnenste schroefmaat van de kraan, echt bijna niets. Als iemand hier een link heeft, graag.
 

Meow

  • #7
Peter schreef:
Op deze kranen passen geen thermostaat knoppen.
En als je de kranen gaat vervangen, heb je helemaal geen tape of dergelijke nodig.
Zo te zie zijn de leidingen 15 mm, dus kranen kopen met 15 mm knel aansluiting.
Waar reageer je op? Ik zoek niet naar thermostaatknoppen. Die hebben we al.
De kranen zitten al met half inch bevestiging vast, dus de kranen die ik moet hebben moeten die maat hebben.
 

Bernhard

  • #8
Voor een goede meting van de ruimtetemp moeten de knoppen horizontaal staan.
Dat kan met een zgn haaksverkeerd radiatorventiel. Je kan deze ventielen plaatsen, er is geen extra aanpassing nodig.
Thermoknoppen die omhoog staan staan hoort niet is ook niet esthetisch.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu