Stroomrichting thermostaatkranen

MV89

  • #1
Beste allemaal,

Sinds 1 jaar ben ik verhuisd. Vrijwel direct na de verhuizing heb ik op de CV installatie thermostaatkranen laten plaatsen ter vervanging van de oude eenvoudige draaiknoppen.

Kort hierna merkte ik op dat de installatie soms klapperde of fluit. Dit geluid komt dan uit een van de thermostaten. Het komt voor wanneer de kamer lekker op temperatuur is en de thermostaat waarschijnlijk aan het sluiten is. Soms gebeurt het wel, soms niet, maar het komt voor bij alle geïnstalleerde thermostaten.

Het viel mij daarna op dat de nieuw geïnstalleerde kranen een pijltje in het metaal hebben. De nieuwe kranen zijn allemaal geïnstalleerd met het pijltje tegen de stroomrichting in van de aanvoer in. Zie ook de bijlage.


Ik had na wat googlen de indruk dat het klapperen en fluiten de oorzaak was van een verkeerd om geïnstalleerde thermostaatkraan. Volgens de installateur was dit echter niet het geval en maakte de stroomrichting niet uit. Na wat overleg met de installateur heb ik de pomp van de CV overgeschakeld van de middelste stand naar de laagste stand. Ik heb de indruk dat het nu iets minder vaak gebeurt en de snelheid van het klapperen is lager. Het komt dus nog steeds voor. De installateur adviseerde om eventueel een bypass te installeren om het systeem wat 'ruimte' te geven als de thermostaten dicht aan het gaan zijn en de pomp nog draaiende is.

Ik snap dat het lastig is om van een afstand in te schatten - maar kan een van jullie inschatten of een bypass inderdaad de oplossing kan zijn, of dat het moet beginnen met de thermostaatkranen in de goede stroomrichting?

Bedankt voor jullie tijd!

Martin
 

Ronny

Specialist Verwarming
  • #2
Het enige wat helpt is de kranen vervangen door de juiste.
Dit soort kranen zoals op de foto afgebeeld komen zeer zelden voor en alleen in specifieke toepassingen.
Ik zou degene die ze geplaatst heeft deze weer laten vervangen voor kranen die hier in horen te zitten.

Ook is het niet slim en niet mooi om de oude staartstukken te laten zitten.
(dat is het stuk wat in de radiator gedraaid zit).
Ze hebben dat deel wat normaal bij een kraan hoort niet eens vervangen.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu