Comap thermostaatkranen vervangen door Heimeier (Eclipse)

Jwalters

  • #1
Hallo,

De kort-door-de-bocht-versie van mijn vraag: ik ga mijn thermostatische kranen vervangen, en ik wil graag weten of ik de juiste spullen in gedachten heb en of het iets is wat ik zelf kan.

In mijn woning zijn bijna alle radiatoren voorzien vaan een thermostatische kraan. (De meeste met een handbediende knop, in de woonkamer uiteraard altijd open).

Helaas zijn nergens voetventielen aanwezig dus valt er maar weinig in te regelen. Daarom ben ik van plan alle kranen te vervangen door Heimeier Eclipse, om de boel goed en eenvoudig van een goede debietregeling te voorzien, ook als niet alles open staat. Ook wil ik overgaan op het systeem van Honeywell Evohome, dat zou goed samen moeten gaan.

Nu zijn de huidige kranen van Comap (allemaal maat 15).

Twee stuks zijn direct aangesloten op dikke stalen leidingen, waar een schroefdraad op is aangebracht (er steekt wat vlasdraad uit). De kraan is aan de leidingkant dus female. De lengte van het geheel inclusief moer is 60mm.


De andere vier zijn op 15mm leiding aangesloten, ik vermoed met een M22 15mm aansluitkoppeling/klemset van Comap, de kraan zelf heeft dus male schroefdraad. Van moer t/m moer is de lengte 59mm.

(ik ben echt behoorlijk leek, dus hopelijk sla ik geen wartaal uit).

De thermostatische rechte kraan van Heimeier waarmee ik de boel wil vervangen is beschikbaar in twee lengtes: 55 en 66 mm (gemeten female uiteinde t/m moer, dus excl het stuk schroefdraad dat een eindje de radiator in steekt).

Klopt het dat ik beide bovenstaande typen radiatorkraan van Comap hiermee kan vervangen? Dus 'direct' op de stalen buis met schroefdraad van 1/2" en de overige met een klemset van Heimeier (1/2"x15mm)?

De 15mm-buizen kan ik waarschijnlijk indien nodig een klein stukje inkorten en de 66mm-lengte radiatorkraan gebruiken.

Maar de stalen buizen blijf ik uiteraard liever van af, maar kom ik dan in de knoei vanwege verschillende lengtes tussen Comap en Heimeier?

Ik heb ervaring met pijpen snijden / ontbramen van koperen waterleidingen en het toepassen van knelkoppelingen. In mijn optiek ziet mijn klus er vrij eenvoudig uit, met alleen vraagtekens over het lengteverschil bij de stalen buizen. Zie ik iets over het hoofd? (Het is gewoon een woonhuis, eigen CV etc).

Dank voor het reageren :)
 

Ingmar89

Specialist Verwarming
  • #2
Zit er niet gewoon een voorinstelling in die kranen, waardoor je kunt inregelen?

Dynamische kranen zijn leuk, maar in een installatie met veelal handkranen die op een vaste stand staan heeft het niet gek veel zin.

Gewoon inregelen op een vaste instelling werkt ook prima.
 

Jwalters

  • #3
Helaas zijn deze kranen van Comap niet voorzien van een voorinstelling. Ik zou in theorie wel alleen de inserts kunnen laten vervangen zodat dit alsnog mogelijk wordt.

Ik heb expres vooral handkranen laten installeren met het idee over te gaan naar evohome, ik wil wel een aantal ruimtes wat slimmer kunnen inregelen (alleen de slaapkamers blijven meestal koud).

Ik ben achteraf geirriteerd over de loodgieter die mij deze comaps heeft geïnstalleerd bij de verbouwing; ik had er op dat moment geen enkel verstand van. Hij had óf voetventielen mogen plaatsen óf voorinstelbare kranen, ik had graag de paar luttele euro's meer uitgeven voor een systeem dat überhaupt in te regelen valt... maar dat is achteraf.

Evengoed ben ik benieuwd of het doenlijk is om Heimeier Eclipse-kranen te laten installeren ook al is dat iets duurder: ik ben niet per se op zoek naar de allergoedkoopste oplossing, als het maar binnen de perken blijft...
 

Cvolieboy

Specialist Verwarming
  • #4
Wat voor kleur dop zat er op de kraan zonder knop?
Als die oranje was, zijn ze met het zeskant instelbaar.
Anders kunnen er instelbare binnenwerken in worden gezet.

Dat kunt u normaal gesproken zelf installeren, installatie aftappen binnenwerken omruilen waar nodig voor die met voor voor instelbare binnenwerken.

Dan de installatie weer vullen en ontluchten dan de binnenwerken inregelen kan met de bijgeleverde tabel en sleutel dan de gewenste knoppen monteren.
Met het tabel worden de water debieten ingesteld op basis van te leveren wattage bij een vaste delta T.

Vr Gr en succes ermee
 

Jwalters

  • #5
Het waren grijze doppen.

Maar als ik alle radiatoren inregel met voorinstelbare kranen van comap, en vervolgens een aantal dichtdraai, is alles alsnog ontregeld -- daarom wil graag die dingen van Heimeier erin hebben, die compenseren voor drukverschillen.
 

Marcn88

  • #6
Dit klopt niet helemaal de totale volumestroom zal toenemen over de radiatoren die nog openstaan waardoor de delta t tussen aanvoer en retour kleiner zal worden dit ziet de ketel die dan zal terug moduleren zowel met brandervermogen alsook het pompvermogen waardoor de delta t weer zal toenemen daarom is het ook belangrijk om een cv installatie in te regelen
 

Cvolieboy

Specialist Verwarming
  • #7
@ Marcn88 :prima: :klusjesman:
 

Ingmar89

Specialist Verwarming
  • #8
Als je een ketel hebt met een modulerende pomp, dan zijn deze knoppen top. Heb je echter een ketel met een pomp met standen of een vaste instelling, dan kun je beter gewone knoppen hebben. Doordat het debiet dan wordt verdeeld over alle radiatoren, werkt dat heel goed.(alle radiatoren krijgen iets meer water als je er eentje dichtdraait)

Doe je dat met drukgecompenseerde ventielen, dan regelen alle ventielen bij, met als gevolg dat het drukverschil oploopt. Hierdoor ontstaat geluid.

Een modulerende pomp zal terugtoeren om het drukverschil gelijk te houden, en dan is het dus perfect. (MITS die pomp dan ook op drukverschil aangestuurd wordt natuurlijk...)
 

Marcn88

  • #9
Maar in de meeste meeste ketels word de pomp mee gemoduleerd adh van het brandervermogen icm delta t
met als gevolg 2 dingen die wat proberen te regelen de kranen aan de ene kant en de pomp aan de andere kant
 

Jwalters

  • #10
Ik heb een Vaillant ecoTEC pro (VHR NL CW 4/5-3 R2) uit 2005, deze heeft geen modulerende pomp (tenminste, met twee trappen, dus 3 drukniveaus (denk ik?)).

Ik heb begrepen dat als er 'teveel' water door radiatoren gaat ivm dichtdraaien van anderen, er te heet water terugkomt naar de ketel, en deze vervolgens óf geen goed rendement meer behaalt óf zachter gaat branden, waardoor het weer veel langer duurt voordat je huis warm is (en ook alsnog meer verstookt vanwege deze langere brandtijd). Met drukgestuurde ventielen zoals Eclipse zou je hier geen last van moeten hebben.

Ik begrijp dat de druk dan kan oplopen zonder modulerende (drukgestuurde) pomp, maar het lijkt mij dat een beetje geluid minder erg is dan onnodig verbruik of verminderd comfort?

Dank voor de antwoorden in elk geval!

(En: iemand die weet of ik een Comap-kraan van 60mm lengte kan vervangen door Heimeier van 55 of 66mm zonder de buis in te korten en opnieuw van schroefdraad te voorzien? Een 'passtuk' van 5mm lijkt me lastig..?)
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu