Verwarming het nut van thermostaatkranen

Yvpieters

  • #1
Hallo, ik woon sinds kort in een nieuwbouw woning en zal zo goed proberen uitleggen hoe de situatie is.
Beneden hebben wij een thermostaat hangen die is voor de vloerverwarming en op de 2e verdieping hebben wij nog een thermostaat hangen voor het regelen van de radiatoren op de 2e verdieping en 3e verdieping, op alle radiatoren zitten thermostaat knoppen van 1-5. Nu is mijn vraag wat het nut is van die knoppen aangezien ik de temperatuur toch instel op de hoofd thermostaat die op de 2e verdieping heb hangen, want ik weet eigenlijk niet op Welke cijfer het hoort te staan, want wij hebben geen stadsverwarming gewoon een eigen cv. Moet ik dan alle kranen op stand 5 zetten? Het zal misschien aan mij liggen maar vind het een aparte installatie met 2 honyewell thermostaten.

Hoop dat iemand mij kan helpen om advies te geven wat het beste is.

Alvast bedankt voor de moeite
 

DexterXL

Specialist Verwarming
  • #2
Het is eigenlijks vrij simpel....
op de 2e verdieping wil je niet in alle ruimtes warmte of
hoge temperaturen hebben, dus maak je dan gebruik van de
thermostaatkranen, dit zijn dus begrenzers.
Hoe lager de stand hoe lager de temp.
 

Yvpieters

  • #3
Oke, dat begrijp ik, maar de thermostaat staat nu op 20 en alle thermostaat kranen op stand 3, maar de ruimtes zijn niet echt warm en de radiatoren staan uit omdat de thermostaat op 20 graden staat, maar kan ik bijv ook de thermostaat op 19 graden zetten en de kraan op stand 5 word dan de ruimte ook nog warmer dan 19 graden of blijven de ruimtes gewoon op die temp staan ook al staat de kraan op nr 5??
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #4
Een thermostatische kraan begrenst alleen.

Als de thermostaat beneden de ketel uitzet zal een ruimte met zo'n kraan ook afkoelen, de ketel ' ziet' de warmte vraag van de kraan niet.
 

Yvpieters

  • #5
Dus als ik het dan goed begrijp, kan ik de kranen bij alle radiatoren op 5 zetten, omdat de ketel toch uitschakelt omdat hij de gewenste temp heeft bereikt?
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #6
Op stand 5 bepaald de thermostaat op de etage de temperatuur.

als de thermostaatkraan lager ingesteld staat dan de thermostaat bepaald de kraan de maximale eindtemperatuur voor die ruimte.
 

Degooyer

Specialist Vloerverwarming
  • #7
Hetgeen is geïnstalleerd zou een regeling per etage moeten zijn. Wordt wel vaker aangeboden als meeroptie bij nieuwbouw, maar is m.i. een "loodgietersoplossing" die zeker niet doet wat men er van mag verwachten. Vaak wordt er nog eens veel geld gevraagd voor zoiets, maar m.i. altijd teveel, omdat het niet optimaal kan werken.

De ruimten voorzien van vloerverwarming op de begane grond worden langzaam opgewarmd. Eenmaal op temperatuur, zullen ze ook lang die temperatuur vast houden.
Daardoor wordt het boven al snel te koud. Door nu een extra thermostaat op de verdieping(en) is daarmee de ketel te schakelen, maar echt intelligent is dat niet.

Wanneer alle radiatoren op de verdieping dicht zouden staan en de thermostaat op die verdieping hoger wordt gezet, heeft dat nog geen enkele invloed op de temperatuur op die etage.
Radiatorknoppen met standen 1 t/m 5 o.i.d. heb ik nooit begrepen, want dat geeft geen enkele indicatie over de temperatuur.
Wanneer je alle ruimten boven afzonderlijk wilt regelen, ben je er niet met één thermostaat op de verdieping.

Wanneer die installatie niet is voorzien van kleppen, die openen of sluiten naar gelang er warmte gevraagd wordt op begane grond of een verdieping, heb je erg weinig aan die extra regelingen per verdieping.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu