Probleem met c.v. installatie regeling

Pieter1

  • #41
Hoe kom ik te weten of ik drieweg afsluiters heb. De aanvoer en retour zitten naast elkaar op het voetventiel. Ik weet niet hoe ik hier een fotootje kan plaatsen anders kon je even zien welke ik bedoel. Als ik een tekeningetje maak van mijn cv installatie kun je daar misschien iets mee?
 

Klusidee ralf

Administrator
Admin
  • #42
De foto:

 

Chathanky

  • #43
Er zijn ook drieweg afsluiters voor 2 pijps systemen.

Je kunt het controleren. Als de retour warm wordt terwijl de termostaatkraan volledig dicht staat (en de ketel verwarmd natuurlijk en je begint met een koude radiator die je dicht draait) dan heb je een driewegafsluiter en is een bypass niet nodig.
Wel moeten meerdere radiatoren zo zijn uitgevoerd.
 

Pieter1

  • #44
Dat is dus het geval dat de retour warm wordt als de thermostaatkraan dicht staat . Op de bovenverdieping heb ik een 1 pijpsinstallatie met ook zulke onderblokken. Op alle radiatoren zit dit onderblok.

Nu zie ik het zo maar ik weet niet of dat zo is: De cv gaat verwarmen en de de thermostaatkranen boven lopen dicht omdat de temperatuur bereikt is in die kamer dan gaat het hete aanvoerwater toch direct naar de retour die dan ook heel snel warm wordt en dan door de ketel heen gaat, dan langs de aanvoertemperatuur opnemer komt en die meet dan dat ie de temperatuur bereikt heeft en schakelt de cv uit.

Dan komt het (v.v.w.) retourwater van benenden eraan en die is lang niet zo heet als de retour boven zeg maar dus de aanvoertemperatuur daalt als een speer en de ketel gaat weer aan en dat gaat de hele tijd zo door. Het lijkt mij dat dit niet zo hoort.
 

Chathanky

  • #45
Dit ligt aan de inregeling van het systeem, bij een 1 pijps systeem kan de bypass achterwegen blijven., je hebt immers een gegarandeerde stroming over je ketel. (ps zit de bypass bij je vvw verdeler? dan zit hij er niet voor niks en kan verkeerd zijn ingesteld.)

Op je vvw verdeler zit een regelventiel in de retour (althans die hoort er wel te zitten) deze staat mischien niet ver genoeg open.
Verder weet ik niet of elke groep van de verdeler een even lange buis heeft, als dit zo is kunnen deze ventielen allemaal vol open. (dit zal je probleem niet oplossen tenzij je hier ook verschillen waarneemt in temperatuur)

Verstandig is denk ik om je systeem eens waterzijdig te laten inregelen. Als het leidingsysteem redelijk goed gemaakt is heb je hier vollop profijt van en wordt alle ruimten gelijktijdig warm.

zo`n gecombineerd systeem is lastig om zelf hiermee aan de slag te gaan Ik raad je aan om dit te laten doen, het zou voor een goede installateur een paar uurtjes kosten en ben je van probleem af.
Zoek eens op google op waterzijdig inregelen. Er zijn gespecialiseerde bedrijven die niks anders doen dan dat. Niet om een installateur te onderwaarderen maar het is een vak appart die niet iedereen in z`n vingers heeft.
 

Pieter1

  • #46
De bypass zit op de verdeler op de begane grond deze heb ik zelf geplaatst omdat ik overal thermostaatkranen geplaatst heb en op advies van een installateur. Het retourventiel op de v.v.w. staat helemaal open. De groepen van de v.v.w. zijn nagenoeg allemaal gelijk.

Het systeem is waterzijdig ingeregeld door een erkend installateur en er hoefde niet veel aan te gebeuren. Alle ruimtes worden goed warm maar dat is het probleem ook niet. Het probleem is dat de ketel te onrustig stookt omdat mijn aanvoertemp. snel daalt als de ketel stopt met branden waardoor deze dus weer aanspringt vaak binnen 3 minuten of zo en dit de hele dag door.

Als ik de v.v.w. uitzet dan werkt het wel zoals het moet maar in principe mag de v.v.w. geen invloed hebben op de c.v. heb ik begrepen. Is dit wel het geval dan is deze niet hydraulisch neutraal maar hoe controleer ik dat?

Ik heb een Robot compact vloerverwarming unit, zie plaatje
 

Utreg

Vaste Beantwoorder
  • #47
Zo als je weet ziet is deze niet niet 100% hydraulisch .

afbeelding offline
 

Pieter1

  • #48
Ow maar de fabrikant zegt van wel en dat staat ook in de handleiding.
 

Utreg

Vaste Beantwoorder
  • #49
Ik kan dit type niet echt, maar uit de info waar dat plaatje van komt, staat duidelijk niets over 100% hydraulisch :?:
 

Cvolieboy

Specialist Verwarming
  • #50
Hoi Pieter1,

Net zoals bij een radiator zal bij een geopende thermostaatkraan van de vloerverwarming water gaan stromen naar de vloer als de ketel dit gaat leveren.

Logisch dus dat het water afkoelt als de vloer vragend gaat staan en de ketel direct aktie onderneem om dat aan te vullen.

In mijn bijdrage al eerder heb ik reeds aangegevan om een buffervat te plaatsen om dat onrustige gedrag van stoken te voorkomen.

Wat ook een mogelijkheid is, is de retour inregel afsluiter van de vloer verwarmingsunit op 40/60 % in te regelen zodat er meer water in de vloer circuleert en er minder CV water bijgevoegd kan worden als de thermostaatkraan open gaat

Maar u wil, als de verhalen zo lees een warme vloer maar niet dat de kachel daarvoor brandt, dat is wel een logisch gevolg.

Ook duurt het wel van 12 tot 24 uur voordat de vloer geheel is opgewarmd en de ketel krijgt dat door gebrek aan constant branden niet echt voor elkaar, vandaar het buffervat.

Ander oplossing is dat u de Cenvax regeling erafhaald en een orginel emodulerende regeling met buiten temperatuur opnemer op die ketel aansluit, zodat dan het pendelstarten over is en de ketel constant kan branden om de vloer te voorzien van warm cv water.

Ik denk dat alles nu zo ongeveer wel gezegd is over wat u zelf nog kan doen.

Vr Gr en succes ermee
 

Chathanky

  • #51
Voor jouw type ketel geldt inderdaad dat de vvw verdeler neutraal hoort te wezen, er is echter niks te vinden of dit type neutraal is, de fabrikant bellen is een optie.
Als je ketelpomp continu draait zal het weinig gevolgen hebben problemen krijg je wel als de ketelpomp stil staat.

Ik blijf toch een beetje hangen na je laatste bericht dat je de stooklijn eerst eens moet verhogen (in vakterm heet dit probleem een onderkritische afstelling).

Als de aanvoer van je verdeler op 40 graden is in gesteld en je stooklijn aangeeft om 30 graden of net iets er boven aan te maken (er is een diferentie van 20 graden ingesteld en houd in +10 en -10 graden. De ketel doet dit en stopt dan met stoken op 40 graden je vloer vraagt nog steeds warmte dit haalt hij uit de rest wat er nog in je leidingen zit. dit is zo opgebruikt en zal bijna direct weer de ketel willen opstarten omdat er geen buffer is. Zo onstaat het pendelen.

Ik hoop dat ik duidelijk omschreven is voor je. Ik zal even kijken of er een parameter is waar je de minimale stooktemperatuur kan instellen dan zal dit zeker verholpen moeten zijn. De vvw verdeler heeft een buffer van 10 graden om je vloerverwarmer te voorzien van warm water zonder direct de ketel aan te spreken. Je vloerverwarmer zal dan ook in de overgangszeizoenen sneller op temperatuur zijn en hoeft dit geen 3 uur te duren.

Het is een advies, of je dit uitvoert maak je natuurlijk zelf uit. Je kunt het altijd terug zetten in de oude waarde.
 

Chathanky

  • #52
S27 staat waarschijnlijk op 10 graden. (dit is de minimale aanvoertemperatuur) Verhoog deze tot 40 graden.
 

Pieter1

  • #53
S27 staat op 0, dit is de standaard fabrieksinstelling. Ik zal de retour van de v.v.w. eens gaan knijpen. Ook had ik bedacht om de aanvoertemp. opnemer van de Vag 5000 eens op de verdeler van de begane grond te plaatsen, deze zit nu anderhalve meter van de ketel en die staat op zolder. Hoe hoog moet S05 staan, deze staat nu op 70 gr. S04 op 50gr en S07 op 20k of is dit wel een redelijke instelling? S06 staat op 1.3 en S13 op 2.
 

Utreg

Vaste Beantwoorder
  • #54
S:05 op 90 graden
S:04 op 80 graden
S:07 op 10 graden
S:06 op 1.3 voor alleen radiatoren
S:13 op 2 bij goede isolatie woning
 

Chathanky

  • #55
Als het pendelen alleen het probleem is raad ik je sterk af om de anderen te gaan veranderen. Zonder dat je werkelijk weet wat je wat dat voor invloed op de regeling heeft weet je niet wat nou helpt en kan je op andere buitentemperaturen problemen krijgen of voor een onnodig veel gasverbruik zorgen.

Kijk het een dagje aan met alleen de parameter S 27.

@ Utreg: wat voor invloed denk je uit te oefenen met S04?
 

Utreg

Vaste Beantwoorder
  • #56
@Chathanky: Aanvoertemperatuur staat standaard op 70, ik stel ze op 80 nooit geen problemen mee gehad.
 

Pieter1

  • #57
Ik zal S27 eens aanpassen en straks kijken wat ie gaat doen Ik stook nu nog niet omdat het 21 gr. is in huis :wink: . Ik zal het buffervat ook in gedachte houden van cvolieboy. Hoe warm moet minimaal de aanvoertemp. naar voor de vloerverwarming? Als ik het retourventiel ga knijpen van de v.v.w. is het dan niet zo dat ie dan ook minder aanvoerwater aanzuigt dus veel langzamer warm wordt?
 

Chathanky

  • #58
Utreg schreef:
@Chathanky: Aanvoertemperatuur staat standard op 70,ik stel ze op 80 nooit geen problemen mee gehad.
Dat kan Utreg, bij een te hoge stooklijn hoor je nooit iemand klagen, alleen bij een te lage. Echter ben je wel onnodig veel energie aan het verspillen als je het de cv op een te hoge temperatuur houd dan nodig.

Als de ts geen problemen kouklachten in de winter heeft dan is het niet nodig de stooklijn te verhogen.

@Pieter1: S27 op 40= 40 graden aanvoertemperatuur die de ketel minimaal zal gaan aanmaken ook al zegt de stooklijn dat het 30 graden zou moeten wezen. Je vloer vraagt altijd een aanvoer van 40 graden voordat hij helemaal dicht gaat lopen na het dichtlopen is er geen vraag meer en zal de temperatuur van de aanvoertemperatuur van de ketel niet meer zo snel terug lopen.
 

Pieter1

  • #59
Komt op de minimale aanvoertemp. de 20k schakeldifferentie er nog bovenop?
 

Chathanky

  • #60
Ik had eerder al aangegeven dat de temperatuur van de stooklijn +10 en -10 graden fluctueerd met een ingestelde diferentie van 20 graden.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu